Mantra este acea propoziție/frază pe care o repeți zi de zi sau în momente cheie ale existenței tale. O faci mai mult sau mai puțin conștient, de la expresii pe care le folosești frecvent, până la cele pe care le folosești în situații de highs and lows.
Ce nu ți-a spus nimeni în existența ta centrată pe satisfacerea nevoilor materiale este că mantra, în cele din urmă, va deveni realitate. “am nevoie de mai mult”, “nimeni nu mă iubește”, “sunt numai idioți în jurul meu”, “e ceva în neregulă cu mine” – toate acestea și tot ce îți mai repeți cu o oarecare frecvență va deveni realitate.
Consumerismul la nivel de mantră
Știi câtă mâncare se aruncă în fiecare an de Sărbători? Vezi aici, nu îți spun eu ca să nu mă enervez din nou. Pentru că suntem necumpătați. Pentru că nu știm (și în unele cazuri nici nu avem vreun motiv conștient) să celebrăm esența Sărbătorilor. Facem tone de mâncare, umplem masa și stomacul până la refuz, adăugăm alcool și spunem că am petrecut frumos, în familie.
Ori familia este despre bucurie. Despre a profita de un moment de respiro în toate nebuniile administrative pentru a petrece timp de calitate împreună. O dată, de două ori pe an, că doar atunci reușești. Dacă timpul nu e de calitate și totul se rezumă la cantitate, înseamnă că ești în familia greșită.
Mielul ca simbol
Mielul este simbolul purității și al iertării. Dacă iei un miel de lângă mama lui sau din turmă, șansele lui de supraviețuire sunt foarte mici. Nu pentru că l-ai mâncat tu neapărat, ci că nu se poate apăra singur.
Este adevărat că Exodul prezintă mielul ca animalul ideal de sacrificat,dar în sensul sacrificiului suprem, în care sacrificarea lui deschide porțile Raiului prin inocență și puritate pentru cei curați, asemenea mielului, nu în care animalul nu moare degeaba ca să umple un maț și să fie evacuat ulterior.
Nu țineam neapărat la lecția asta, dar când aud “respectăm tradiția creștină” de la oameni care nu au mai călcat de la 10 ani în biserică, simt nevoia să intervin.
Nu o să-ți povestesc aici și acum de ce e indicat să nu te mai hrănești cu suferință. O să afli pe pielea ta, la un moment dat.
Mantra abundenței
Poți să îmi opui că ai trăit vremuri grele sau, dacă ești mai tânăr, că este o programare genetică a lipsei și că de aia cumperi compulsiv și consumi la fel. Nimic mai fals. Dacă ai trăit vremuri grele, știi că exact cumpătarea și bucuria puținului pe care l-ai avut te-au scos atunci din impas. Acum cumperi și consumi fără măsură pentru că ești complet nemulțumit de tine și de viața ta și ai senzația că recompensele exterioare îți vor aduce mântuirea. Și vrei din ce în ce mai mult. Iar asta nu o să se oprească decât prea târziu, când ești deja pe drumul spre pierzanie.
Adu-ți aminte de Paștele 2020
Da, a fost frustrant că am stat în case. Da, a fost trist că nu ne-am văzut oamenii dragi. Dar a fost frumos să ne reamintim că nu avem nevoie de multe.
Un an mai târziu , am luat-o de la capăt. Nu am învățat nimic de la marele lockdown. Ideea nu era să recuperăm timpul pierdut, ci să ne interiorizăm suficient de mult încât să vedem de ce avem nevoie cu adevărat. Eu am ascultat slujba de Înviere pe geamul de la balcon. A fost cea mai frumoasă slujbă ever. Am uitat complet de asta, în doar un an.
Să avem Sărbători binecuvântate! Și să le umplem cu ce contează!
Table of Contents
Yoga și relațiile sociale – #NormalizeYoga
Se spune că practica yoga influențează decisiv relațiile sociale și familiale. Bine, nu doar se spune, practica o confirmă. Relațiile cu cei din jur fie
Practica yoga aduce acceptare? – #NormalizeYoga
Continuăm campania #NormalizeYoga, adicătălea yoga pentru oameni normali, care se luptă zilnic cu interiorul, exteriorul, demonii vizibili și invizibili, cu sau fără nume. În toată
Somnul rațiunii – “A zis la televizor”
Goya spunea că somnul rațiunii naște monști. Mi se pare o frază completă, care nu mai are nevoie de artificii sau parafrazări. O văd atât