Skip to content

Terapia prin plutire – o altfel de meditație

terapia prin plutire

M-am tot luat cu yoga la răsărit și meditații indoors și outdoors și am uitat să îți povestesc de terapia prin plutire ca formă de meditație. Îți povestesc subiectiv, desigur, dar de pe urma experiențelor personale. Ale mele și ale celor care au trecut pragul One Floating 🙂  

La plutire e ca în poveștile cu meditația. Fiecare are așteptări predefinite, însă experiența este diferită, de la o sesiune la alta și de la un om la altul. Plus că rareori se poate descrie în cuvinte starea pe care o găsești în bazin, așa că e pe lista “de bifat” și vezi tu acolo dacă ți se potrivește.

Terapia prin plutire înseamnă retragerea simțurilor

Am mai scris aici despre povestea cu retragerea simțurilor. Ideea este că atunci când simți că nu mai poți, că mintea ta devine obosită și surescitată, nu e de la tine. E de la mediul în care te învârți și stimulii externi care te bombardează și îți obosesc neuronii cu informații, mai mult sau mai puțin importante. Lumina e informație, imaginile sunt informații, sunetele, cuvintele, mirosuri, tot ceea ce e legat de simțuri devine informație de procesat la nivel mental. 

Așa că normal că te simți obosit. Dacă trăiai pustnic într-o pădure nu era mare problemă, dar trăiești în Constanța și asta e by default o problemă :)) Singura cale prin care poți să începi procesul de auto-cunoaștere (presupunând că vrei să vezi și tu ce cauți tu în viața ta) este retragerea simțurilor. Să afli cine ești tu, dincolo de părerile altora, zgomote de fond, bruiaje energetice. După ce te cureți bine de energiile mediului, vezi și tu ce rămâne… 🙂 Aproape întotdeauna rămâne ceva frumos și liniștit. 

Asta e calea ce lungă, se obține prin practică meditativă constantă. Și nici terapia prin plutire nu este neapărat o scurtătură. Îți arată, mai degrabă, cam unde ai nevoie să ajungi. Îți arată cum arată starea pe care o cauți în meditație. E cam ca o binecuvântare de la guru 🙂

Ce NU este terapia prin plutire

Am auzit cum folosesc oamenii floatingul pentru diverse chestiuni comportamentale sau vicii de orice fel de care doresc să scape. Ajută, nu zic nu, dar ajută prin simpla stare meditativă în care intri când plutești, doar prin creșterea nivelului de conștiință se pot rezolva atașamentele.  

Țin minte că eu când am plutit prima dată, acum 5 ani, îmi setasem intenția să mă las de fumat. Și citisem eu că plutirea face asta. Timp de 60 de minute, în bazin, mă gândeam doar cum ies de acolo și mă duc să beau o cafea și să fumez o țigară 🙂 Deci nu pot să te mint să îți spun că îți găsesști în bazin rezolvarea la problemele tale. Dar pot să îți spun că dacă ești suficient de relaxat, îți iei niște răspunsuri.

Ca și în cazul meditației, nu este cea mai bună soluție să folosești plutirea pentru chestiuni mundane sau fizice. Desigur că atunci când ai vreo disfuncție fizică poți apela la “prim-ajutor” prin meditație, yoga sau plutire. Dar toate acestea lucrează în planuri mai profunde ale conștiinței și abia apoi se vor vedea și fizic.  Destul de repede, dar ai nevoie de răbdare.

Cine nu poate să plutească

Pai e ca la yoga și meditație, cum spuneam… Nu au nici o șansă să se relaxeze cei care fug continuu de Adevăr. De Adevărul propriu, acea esență a Sinelui, acea descoperire a ceea ce sunt, de fapt. Acei oameni care au lăsat atât de mult exteriorul să le contureze și să le definească existența, încât o simplă privire în interior le-ar de universul peste cap.

Sunt aceiași oameni care spun că nu se bagă în bazin că ei nu au răbdare să stea o oră acolo. Sau că au claustrofobie. Sau că nu le place apa… You name it. Aceiași oameni care spun că nu au răbdare să mediteze. Sau nu sunt suficient de flexibili să se apuce de yoga. Sau că îi vede lumea și ce-o să spună… Căutătorii de justificări. Ei sunt 🙂 Și au nevoie să fie lăsați în pace. Nu încerca să îi convingi că le face bine sau să le bagi pe gât o astfel de experiență. Posibil să îi smintești mai mult decât sunt deja. 

Fiecare are parte de chemarea sa la trezire/interiorizare. Și rareori e în jobul tău să faci asta. Bineînțeles, poți fi un catalizator, dar niciodată nu o vei face prin vorbe și muncă de convingere, ci prin simpla existență.

Ne vedem la floating 🙂

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
eu

Cine sunt eu?

De ceva vreme încoace, o grupare îndoielnică de personaje pseudo-mondene ale orașului, pare că vrea să mă facă vedetă. Eu am avut șansele mele la

Read More »
salvatori

Salvatori de weekend

-“Ce vrei să faci tu când te faci mare?” – “Vreau să salvez lumea” Ai crede că e o discuție între un adult care nu-și

Read More »
respirația

Respirația conștientă

De când fac yoga am tot vorbit despre respirația conștientă. În yoga îi spunem pranayama, care este de obicei tradusă ca exercițiu de respirație. De

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *