Skip to content

Nu faci yoga că nu ești flexibil/ă?

yoga

Putem să vorbim – eu și cei ca mine – o sută de ani despre ce este yoga, despre cum ea, în esență, este o practică spirituală și pe alocuri medicală, dar părerea generală a populației va rămâne aceeași: niște bunăciuni sau wannabe bunăciuni care se crăcesc, stau în mâini (ca subsemnata), se contorsionează și se flexibiliează isteric. Oamenii privesc yoga ca o practică fitnessistă, posturală, care necesită niște abilități ceva mai șmechere decât trasul de fiare.  

Cumva, la nivel internațional, toată lumea (bună) cunoaște beneficiile yoga. S-au făcut zeci de mii de studii cu privire la efectele ei în zonele clinice – unele pe bune, altele pentru puncte – dar, nimeni din zona de cercetare nu poate contesta la ora actuală beneficiile practicii. Cu toate acestea, oricât de citit ai fi, conștiința colectivă te trage în paradigma yoga = fitness. 

Yoga posturală

Apoi, pentru cei mai “speciali” dintre profii de yoga, vin și spun că yoga posturală este nașpa. Cumva că ești prea prost dacă faci asane, căci scula este meditația. Tot ăștia “speciali” fiind ei înșiși niște firavi care nu își pot controla nici sfincterele dacă e musai, cu atât mai puțin să își coordoneze stânga cu dreapta sau circuitul mână-ochi. Adevărul de bun simț, ca orice adevăr, este la mijloc: corpul are nevoie să fie pregătit să susțină postura de meditație timp prelungit, precum și să susțină schimbările uriașe care au loc la nivel energetic în practică.  

Deci da, practica yoga posturală este esențială și premergătoare practicii meditative. Privește-o din perspectiva corpului ca templu sau dintr-o perspectivă pur evoluționistă. Nimeni nu a prosperat și nu găsit fericirea absolută cu musculatură de limax sau neputând să își lege șireturile. Au rezistat și au prosperat cei puternici, cu mecanisme de adaptare și biologic care să facă față mecanismelor. 

Acum, nelămurirea mea majoră este de ce oamenii încă mai spun că nu se apucă de yoga pentru că nu sunt flexibili? Sau pentru că sunt prea grași? Sau pentru că nu au suficientă răbdare? Vrei să rămâi tot inflexibil/gras/nerăbdător? Adică de unde tot trebuie să începi dacă vrei să vezi/simți o schimbare reală în viața ta. Înțeleg partea cu scuzele, cu toții le căutăm când nu avem chef să facem ceva. Dar nu înțeleg fractura logică din treaba cu flexibilitatea. Păi nu te duci la yoga să devii mai flexibil? Dacă ești deja, mai are sens să te duci?

"Trebuie să rezonăm"

Zilele trecute am cunoscut o duduie care mi-a spus foarte senină că ea nu rezonează cu yoga. Nu am intrat în discuție, că nu avea sens să stau 20 minute să îi explic femeii că yoga se referă la ingineria corpului și a minții și că dacă nu “rezonezi” ori n-ai corp, ori n-ai minte. Ce m-a frapat – din nou – este că ea nu făcuse niciodată yoga în viața ei nerezonantă. De unde știi că nu rezonezi, atunci? 

Și care-i treaba cu rezonanța asta, până la urmă? De ce folosește lumea cuvinte trendy fără să le gândească înainte? Și de ce cauți un teraput cu care să rezonezi? Să presupunem că tu ești vraiște în cap, cu episoade maniacale de căutare a scopului vieții, te apuci de o mie de cursuri, terapii, retreaturi, vrăjitoare, maeștrii, etc. De ce ai vrea ca teraputul tău să rezoneze cu tine? De ce si vrea să ai un terapeut la fel de maniacal și la fel de vraiște ca tine? De ce să vrei pe cineva care să îți valideze psihozele, având în vedere că acestea te-au adus pe drumul ăsta? 

Deci nu, nu trebuie să rezonăm. Trebuie să gândim cu cât putem noi din creier și să alegem să fim ghidați de cineva care are mai multe cunoștințe decât avem noi. Sau măcar de cineva care a fost în locul în care suntem noi acum. Cu cât te simți mai pierdut/ă, cu atât e bine să nu rezonezi cu acel cineva care te aduce înapoi pe traseu. 

Scurtăturile și iluzia

Printre acești oameni care își caută rezonanță și motive stupide pentru care să nu se uite în grădina lor interioară, mai sunt și cei care aleg scurtăturile. Și asta înțeleg, mintea umană este construită să aleagă calea cu minimă rezistență, circuitul neuronal al obișnuinței. Dacă ai fost obișnuit/ă de mic/ă să trișezi, să sari etape, să “știi pe cineva care rezolvă mai repede”, e tare greu să ieși din bucla asta. Iar, pe partea cealaltă, vor fi întotdeauna oameni care să profite de comoditatea altor oameni. 

Și ca să fiu mai explicită, îți dau două exemple: primul este un nene de la Brăila care îți arde karma 😂 Un domn venerabil care, pentru prețul corect, îți arde din karmă 5, 10 sau 20 %. Și uite-așa, tu ești fresh pe preș după ce te-a ars nenea vreo juma’ de oră. Și karmic și financiar. Apoi, tocmai ce am văzut pe net un parfum pentru amplificarea energiei feminine. Adică dai cu parfumul și ești o zână, îți manifești divinul feminin și bla bla bla, că nu am reținut toată vrăjeala.  

Este 400 lei parfumul. Pe de altă parte, la același preț, dacă ar fi să pui “zâna” să lucreze puțin cu ea, să înțeleagă niște principii fundamentale feminine, să își înțeleagă rolul în familie, societate, în educație, să nu mai folosească penisul ca semn de punctuație și să o ardă independent, că așa e ea puternică și feminină, zâna fuge mâncând pământul. 

Oamenii vor să se schimbe. Vor să simtă și să înțeleagă ce este “dincolo”. Dincolo de ei, dincolo de viața pe care o cunosc deja, căutarea aceasta este înscrisă în ADN-ul uman. Dar, paradoxal, nu vor să își piardă identitatea. Nu vor să renunțe la indentificările cu rolul lor, cu principiile feminine sau masculine, cu ceea ce credeau ei că este adevărul, dreptatea, iubirea etc. Vor să aibă dreptate, dar vor să și evolueze, simultan, dacă se poate.

Și după toate aceste realizări, aud “nu mă apuc de yoga că nu sunt foarte flexibil/ă”. Știu. Ți se vede în limbajul corporal și devine o certitudine când deschizi gura. De când ai întins mâna să ne salutăm, îți știu și puterea și flexibilitatea. Și cea fizică, și cea mentală. Întrebarea este doar dacă vrei să rămâi la fel 🤗

Ne vedem la studio!

Namaste!

1 thought on “Nu faci yoga că nu ești flexibil/ă?”

  1. Buna ! Vai ma cucerit mesajul tău , cât de tare a sunat , sincer ma făcut sa mai scot o data “capul din cacat” . Eu chiar gândeam ca trebuie sa rezonezi cu specialistul(gen pshiholog ) tău sa dea rezultate . Mai luminat 😘 îmi poți spune cand se țin cursurile de yoga ? In ce zile și ora ? Mulțumesc 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *