Skip to content

Yoga nu te schimbă. Doar dezvăluie cine ești

yoga

Cei care se apucă de yoga se confruntă destul de des cu expresia sau chiar reproșul: te-ai schimbat. Mi s-a întamplat și mie la începutul practicii. Mi s-a spus de către persoanele care erau obișnuite cu mine într-un anumit fel fie că sunt prea detașată, fie că sunt prea abruptă, fie că pur și simplu nu mai sunt la fel.

Practica yoga este o excursie în interior. Chiar un carusel

Când pornești pe acest drum, impactul emotional initial este wow. Dacă poți să treci de rezistența mentală, desigur. Descoperi lucruri minunate despre tine în primă fază, apoi lucruri mai puțin minunate, dar în continuare, ale tale. Și atunci apare nevoia de a petrece mai mult timp cu tine pentru a te decoperi. În acel moment, oamenii încep să se simtă respinși. Un om ancorat în material și în exterior nu va înțelege nici în ruptul capului de ce ai nevoie de solitudine, de ce te plictisesc întâlnirile și discuțiile sterile, practic de ce te comporți ca o creatură sălbatică.

Dacă vrei, privește experiența de auto-descoperire ca pe faza de îndrăgosteală într-o relație. Devii atât de fascinat de ceea ce se întamplă, încât vrei să petreci cât mai mult timp cu acea persoană, să intri în mintea ei, în sufletul ei, să te bucuri în fiecare moment de comorile pe care le descoperi. Vrei să afli totul despre ea, ce îi place, ce detestă, ce frici are, ce o face să zâmbească. Vrei să o protejezi, simțind măcar subconștient că este un dar divin care a aterizat prin grația Celui de Sus în mâinile tale. Același lucru se întâmplă și cu tine. Doar că pe interior.

Yoga nu te face neapărat mai calm. Sau mai tolerant. Cel puțin, nu la început.

Practica este una care durează pe tot parcursul vieții. E un proces. Vei învăta, în timp, să recunoști de la bun început ceea ce îți face bine și ce nu. Așa că propria capacitate de a mai sta în situații care nu te onorează la nivel de suflet va fi diminuată. Intoleranță la vrăjeală o să îi spunem.

Atunci când apare această intoleranță la vrăjeală, e posibil să devii, în primă fază, ceva mai agresiv. Să încerci să îi trezești cu forța pe cei care încă dorm în picioare și să te războiești cu tot ceea ce erai și tu odată… Că deh, ai fost acolo și știi deja cum se simte. Dar nu asta e calea…

Acceptarea umbrelor

Am tot scris până acum despre umbre. Sunt acei demoni care există în fiecare dintre noi și pe care, dacă i-am scoate la joacă, ar creea deranj mare în jur. Pentru că tu încă te mai minți că ești o persoană decentă, cu principii și valori. Doar că și principiile și valorile se schimbă în timp. Ar fi nasol dacă nu s-ar întâmpla asta. Să ai la 40 de ani aceleași valori ca la 18 ani chiar ar trebui să îți ridice mari semne de întrebare. Și atunci, de ce continui să te minți?

Nu spun că e frumos sau ușor tot procesul de “exorcizare”. Destructurarea ego-ului doare cel mai rău. Apar crize existențiale: de ce fac asta, de ce gândesc așa, de unde vin ideile astea? Pentru că toate astea erau de la bun început în tine. Pentru că apare acel proces de fine tuning al valorilor în care îți dai seama că nimic nu e complet alb sau complet negru, apar nuanțele și eliminarea treptată a dualității propriilor convingeri.

Aici este faza în care se face selecția. Unii se vor opri în acest moment din practica yoga, alții o vor vedea ca pe o provocare și vor continua, înțelegând că procesul nu se oprește niciodată.

Unii vor supraviețui creșterii, alții nu.

Vei pierde multe și mulți pe drum. Adevărul cel mai dureros este că majoritatea relațiilor pe care le ai acum nu vor putea să țină pasul cu acest proces și se vor stinge de la sine. Partea bună este că în locul lor, vor veni alții, la același nivel vibrational cu tine. Vei atrage întotdeauna ceea ce ești, nu ce vrei să pari. Așa că uite-te bine în jurul tău.

Undeva pe parcursul acestui proces, lucrurile se vor îmbnunătăți. Vei învăța să accepți realitatea așa cum este ea, fără panseluțe sociale și ofensări inutile. Vei învăța să te accepți și pe tine așa cum ești. Ve învăța că nu trebuie să îți mai amâni creșterea de dragul nimănui.

Yoga nu este pentru toată lumea

Știu, din rațiuni de marketing așa spunem. Și poate, la nivel fizic, yoga poate fi accesibilă tuturor. Doar că atunci când te apuci serios de practică, vei avea nevoie de o voință uriașă, de o determinare de neclintit, de o detașare enormă, pentru a te putea îmbunătăți cu adevărat. Yoga autentică este doar pentru oamenii autentici.

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *