Sunt genul acela de persoană care dă totul, în orice circumstanță în care decid eu că merită. Prin urmare, burnout-ul îmi este prieten vechi. Aproape că face parte din mine.
Am avut nevoie de aproape 20 de ani de muncă și vreo 6 ani de practică yoga ca să îmi dau seama ce se întâmplă concret în astfel de situații.
Sindromul burnout nu este doar muncă fără oprire
Există un moment în care mintea refuză să mai coopereze și creierul începe să dea erori. Diagnosticată de două ori până acum cu epuizare cronică și oboseală cronică, nu înțelegeam de unde până unde am ajuns la așa ceva. Nu am muncit niciodată zi lumină (poate doar în perioade scurte, dar în care mă simțeam foarte bine). Ba chiar am fost printre norocoșii cu meserii care nu presupun un job de opt ore, ci unul de creativitate și de maximum patru ore pe zi.
Problema nu este în volumul de muncă. Problema este în cantitatea de energie pe care o pui în acel efort exterior ție și calitatea energiei pe care o primești la schimb. Ai văzut, probabil, că sunt oameni care muncesc 20 din 24 și nu resimt oboseala. Pentru că își dozează corect energia, se încarcă acasă sau prin roadele muncii lor, prin urmare schimbul este unul corect. Pe de altă parte, când ești calat să fii trup și suflet pentru o cauză care de obicei nici măcar nu este a ta (ci a companiei, a șefului, a partenerului de viață sau una socială), vei ajunge, fără îndoială, la epuizare.
Purtăm războaiele altora, iar asta ne stoarce de energie
Mitul salvatorului îți spune ceva? Păi cine să muncească dacă nu tu? Cine să aibă grijă ca universul să nu se prăbușească? Cine să aibă statuie în fața casei sau a locului de muncă?
Tendința asta de martirizare a salvatorului va aduce la un moment dat și stări proaste. Inițial oboseală cronică, apoi o aparentă depresie, apoi resentimente, frustrare și furie. Dacă nu îți faci munca interioară și ești obișnuit să reprimi astfel de stări “ca să fie bine, liniște și pace în lume”, vor începe și manifestările fizice: dureri de cap, dureri musculare, stări de greață, flare-ups autoimune sau dezechilibre metabolice. Citește aici mai multe despre sindromul burnout.
În cele din urmă, ceva acolo sus “la mansardă” face scurt și vei fi forțat de împrejurări să te oprești din a te mai erija în Superman sau Wonderwoman. Așa lucrează Universul când nu înțelegi de vorbă bună.
Meserii predispuse sindromului burnout
Cam toți terapeuții pe care i-am cunoscut până acum au ajuns la o astfel de fază. Cu cât a fost mai bun terapeutul, cu atât faza a fost una incipientă. Psihoterapeuții, preoții, prestatorii de terapii alternative, creatorii de conținut, scriitorii, instructorii de yoga. Toți cei care lucrează cu energia clientului într-un fel sau altul, au șanse mari să ajungă la epuizare.
Asta nu înseamnă că dacă activezi într-o altă ramură o să scapi… Așa cum îți spuneam și la început, contează mult felul în care te încarci. Dacă munca te solicită, familia te solicită, toată lumea vrea să îți ia și nimeni să îți dea, ai o treabă foarte serioasă de rezolvat cu tine pe interior.
Caută compania oamenilor buni și deschiși
Întotdeauna am ieșit din burnout cu ajutorul oamenilor. Unii mi-au fost prieteni buni care au știut cu ce mă confrunt și m-au scuturat bine până când mi-am revenit, alții au apărut providential în viața mea, doar ca să îmi arate că sunt suficientă prin simpla-mi existență. Nu este nevoie să fac tot timpul CEVA. Toți sunt oameni pe care îi consider mult mai buni decât mine și pentru care sunt recunoscătoare în fiecare minut al zilei.
Dacă nu ai astfel de oameni în viața ta, poate că e bine să îți pui întrebări ceva mai serioase.
Dacă îi ai și te-au ales să îți fie alături, bucură-te de ei. Ascultă ce au să îți spună și crede-i pe cuvânt când îți spun că ești minunat. Sunt lângă tine pentru că îți văd acea stălucire de care tu ai uitat demult. Sunt lângă tine pentru că oameni buni vin întotdeauna să îți ofere, nu să îți ceară.
Namaste!
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că