Skip to content

Conexiunea cu natura. Toamna culegi ce ai semănat

Conexiunea cu natura

Întotdeauna mi-a plăcut toamna cel mai mult ca anotimp. Probabil și pentru că nu sunt fan căldură sau temperaturi extreme, iar această perioadă îmi aduce aminte de conexiunea cu natura.

Spun că îmi aduce aminte, pentru că și eu, ca toți oamenii, am tendința să uit cât suntem de conectați, cât de mult ne influențează anotimpurile, fazele lunii, exploziile solare și toate cele pe care le luăm de-a gata, în loc să ne lăsăm ghidați. 

Conexiunea cu natura te va face mai conștient

Chiar dacă o înțelegi la doar nivel teoretic, intelectual, e bine să îți ruleze informația asta undeva, în fundal. Gândește-te la viața simplă, de la țară, a bunicilor și străbunicilor noștri. Și pleacă de acolo cu analiza. Vei vedea că ți se aplică în fiecare anotimp.

Toamna este sezonul roadelor, al culegerii fructelor acțiunilor noastre, în special ale celor de care ne-am ocupat din primăvară. “Semințele” pe care le-am plantat în urmă cu jumătate de an și le-am îngrijit în timpul verii vor începe să rodească. Acum… evident că mă refer și la proiecte, intenții, planuri de acțiune, dar mai ales la gânduri. 

Ca regulă generală, toamna este un anotimp foarte bun pentru a rămâne cu ochii deschiși la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Tu ai creat aceste lucruri, conștient sau nu, iar acum ești nevoit(ă) să trăiești cu consecințele. Nu te supăra dacă nu îți ies așa cum vrei, tu ai creat asta. Devino conștient de puterea de creație și fii mai atent anul următor 🙂 

Iarna este momentul de interiorizare

Iarna este by default, anotimpul Yin. Ziua este mai scurtă, e mai mult întuneric, apare (pentru majoritatea oamenilor) tendința de “hibernare”. La noi, oamenii, hibernarea se traduce ca petrecere unui timp îndelungat în interior, în introspecție și meditație. Iarna este un moment foarte bun pentru a descoperi cine ești, care îți sunt umbrele, fricile, pentru a intra în profunzimile ființei. Poți citi aici mai multe.

Am observat acest lucru prin prisma cursurilor de yoga pe care le țin toamnă-iarna și primăvară-vară. Cele din iarnă au efect mult mai profund în latura de introspecție, meditația merge muuult mai bine, oamenii au chef și dispoziție să intre în profunzimi.

La cele din primăvară am observat o tendință spre Yang, spre acțiune, spre nevoia de manifestare în exterior. 

Ceea ce este absolut ok, avem nevoie de ambele setări mentale. Iar atâta vreme cât nu uităm de conexiunea cu natura, aceasta ne va ajuta să facem progrese în practică. 

Toată lumea este meteosensibilă. Unii doar nu își dau seama

Sunt oameni care sunt atât de influențați de schimbările meteo, încât li se schimbă și starea de spirit, și biologicul și tot. Și sunt oameni care par să nu aibă nici un stress. Ambele categorii de oameni sunt supuși aceleași conexiuni cu natura. Sunt happy când e soare, sunt deprimați când vremea e întunecată. Doar că unii sunt conștienți, alții nu. 

La fel se întâmplă și cu fazele lunii. Crezi, nu crezi în asta, guess what? Pe lună nu o interesează credințele tale și va avea fix același efect, indiferent de părerea ta. 

Gândește-te la efectul lunii (în diferite faze ale ei) asupra oceanelor, maree, flux/reflux. Și acum gândește-te că ești peste 60% apă 🙂 Nu are cum să nu te influențeze. Dacă mai ești și o zodie de apă, cu atât mai mult. Mai degrabă, organizează-ți acțiunile în funcție de fazele lunii. Vei reuși să aduci această energie să lucreze în favoarea ta. 

Natura este cel mai bun maestru

Uită-te în jurul tău. La ape, la frunze, la munți, la ce vrei tu. Și dacă ai sufletul suficient de deschis, o să îți iei de la natură niște lecții foarte valoroase. 

Uită-te la valuri. Cum vin, pleacă, fără atașamente. Apa ia orice formă, se adaptează mediului și cât rămâne în mișcare se menține proaspătă.

Uită-te la frunze. Pot să părăsească pomul care le-a găzduit fără să își facă mari probleme. La primăvară, vor crește altele care să dea rod bun.

Uită-te la copacii din pădure cum pot conviețui specii diferite. La rădăcinile lor, care fac front comun pentru a se susține reciproc. La mobilitatea trunchiului în fața vântului și stabilitatea rădăcinilor. 

Uită-te cum natura găsește întotdeauna o cale de a ieși la lumina soarelui. Indiferent că e asfalt, beton sau o altă mână de om care vrea să o împiedice. Nu contează, întotdeauna există o cale.  

Și acum, uită-te la tine 🙂 

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
calatoria

Călătoria

Fie că suntem sau nu conștienți, cu toții ne aflăm pe un drum. Unii îi spunem resemnați soartă, alții îi spunem, plini de speranță, destin.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *