Se întâmplă ceva. Și nu e doar de la mine. Observ, o dată în plus, că lumea e razna, ipocrită și complet nesimțită. Că hoțul strigă hoții, că individul social plin de tupeu urlă ca din gură de șarpe când suportă consecințele. E vorba aia cu Karma is a bitch, iar ce se întâmplă acum cu turismul pe litoral este cea mai evidentă manifestare a karmei.
M-a inspirat maxim astăzi fiica unei prietene dragi cu o postare despre Horeca. Explicat foarte pertinent și echilibrat cum se vede din papucii prestatorului de servicii. Găsești aici postarea, ca să nu stau eu să îți povestesc prea mult.
Karma nu e o poveste. E ceea ce meriți
Bine, din punct de vedere spiritual și extrem de subtil, karma are valențe profunde, în raport cu dharma și alte principii primordiale. Dar nu o să vorbesc despre ele aici, ci despre karma din viața asta. Despre fiecare lucru pe care l-ai făcut, l-ai judecat și l-ai denigrat, până când ai ajuns să devii acel lucru. Nu rămâne nici o notă de plată neachitată până la final și, de obicei, vei plăti cu ce prețuiești mai mult: bani, familie, funcție, statut social, sănătate etc.
Pentru că de aceea te simți șmecher, mândru tare de ceea ce ești – deși habar nu ai CE ești, ci doar ce ai sau ce ai făcut – pentru că ceva acolo te face să te simți mândru, superior muritorilor care cer decență și respectă reguli. Se aplică și pe subiectul copiilor isterici, al mămicilor ofensate de bunul simț, al adepților corectitudinii politice care leșină virtual la prima “abatere” a unui om care le demască vrăjeala. Și karma va avea grijă să te lovească fix în subiectul și obiectul mândriei tale. Probabil unii nu vor înțelege nimic, dar de aia avem mai multe vieți 🙂 Ca la jocurile video.
Povestea cu turismul și Horeca din sezonul acesta este un cumul de factori. Un cumul de karmă, iar pentru cineva suficient de conștient era doar o chestiune de timp până se întâmpla acest lucru. Asociațiile de turism văd că tac, mai scoate puțin dinții administrația – să vezi aici karmă mișto peste câțiva ani 😂 – turiștii aleg orice altceva decât Mamaia și Constanța. Noroc că mai vine un Neversea și umple trei zile. În rest, e cam trist pentru sectorul economic. Bine, nu pentru toți. Doar pentru combinatori sau cei mai visători din fire. Afacerile bazate pe principii solide, pe valori înalte au rezistat și vor rezista.
Vina tăcerii
“Să nu pedepsești răul este egal cu a-l autoriza” – Leonardo da Vinci
Asta nu înseamnă să te comporți ca un justițiar cu aere de Robin Hood, asta e doar o extremă la fel de toxică precum tăcerea. Înseamnă să nu mai taci atunci când ți se face o nedreptate. Să nu mai stai cu mâinile în sân, așteptând să te salveze cineva din exterior. Să nu îți mai spui în barbă “lasă, că e mai bine să tac” sau “lasă, că nu vreau să creez probleme”, în timp ce nedreptatea te consumă pe interior ca un cancer. Ceea ce e posibil să și pățești într-un final de la atâta amărăciune pe care ai adunat-o. După probleme digestive și musculare, desigur. Deci te și chinui degeaba.
Nu ai de ce să permiți nimănui să îți încalce demnitatea și libertatea. Nu ai de ce să taci atunci când un operator economic vrea să “te facă”. Nu taci atunci când la masa de lângă tine plozii urlă isteric și dărâmă tot de pe mese. Nu taci când mâncarea pe care ai comandat- nu este ceea ce trebuie, cazarea este sub orice critică, locul nu respectă niște standarde de igienă elementare.
Nu ai de ce să taci când în trafic melteanul din fața ta oprește pe două benzi să își lase plodul FIX în fața școlii, să nu meargă pe jos. Când cocalarul din tren sau din autobuz dă telefonul tare și îi obligă pe ceilalți să asculte ce ascultă și el. Ce dacă citesc, ce aia e activitate? 🙂 Când ți se taie fața la coadă la Mega. Când cineva vorbește extrem de tare în locuri publice. Când într-o discuție, interlocutorul începe să îți dea sfaturi și eventual să urle la tine, că doar așa e în stare să se facă auzit. Nu ai de ce să taci și să înghiți lipsa de educație și de bun simț.
Nu ai de ce să taci când un parvenit încearcă să te ia de prost. Să te mintă sau să te abuzeze.
Nu îi vei face tu educație individului, dar este foarte sănătos să impui limite. Iar dacă acele limite sunt depășite, este la fel de sănătos să treci la fapte. Fiecare faptă are consecințe. La fel cum fiecare inacțiune are consecințe.
Dacă mă întrebi pe mine, principalii responsabili pentru o societate bolnavă, cu oameni mici și frustrați, nu sunt cei care își manifestă frustrările, ci cei care tac.
Dacă vrei, ia-o ca pe un îndemn anti-tăcere 🙂
Hai namaste!
Table of Contents
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că
Limbajul sufletului
Ca de obicei, dilema mea interioară se referă dacă a luat-o lumea razna sau doar am început să văd eu mai clar cum e lumea,