Skip to content

Workshop de respirație conștientă

respiratie constienta

Într-un optimism exagerat care mă mai caracterizează din când în când, am decis să lansăm o campanie de conștientizare la One Yoga Studio. Plecând de la respiratie conștientă, la nutriție conștientă, până la cauzele subtile ale bolilor și seminarii despre bani și bunăstare materială. Îmi place să cred că oamenii încă nu prosperă în sănătate, material sau fericire pentru că nu știu cum să facă asta, nu i-a învățat cineva “secretele” bunăstării. 

Mi-e foarte greu să cred că cineva ar putea să aleagă altceva decât bunăstarea, de orice fel ar fi ea. E singura scuză pe care o găsesc atunci când văd oameni care încă se mai plâng de lipsuri. 

Respirația conștientă poate schimba totul

Până să ajungem în subtilități yoghine de Pranayama și conducerea energiei vitale, este suficient să înțelegem importanța respirației. De fapt, la nivel de bază cred că o înțelege toată lumea: dacă nu respiri, e belea mare. Doar că respirația conștientă vine cu încă un ingredient în plus: conștiința. Și oricât de jos ar fi ea, oricât de mult te-ai pierde în social, în material sau în propriile tale păreri despre lume, conștiința totuși există. Deci, din acest punct de vedere, orice formă de respirație conștientă este accesibilă oricui.

Din punct de vedere terapeutic, felul în care respiri poate defini aproape integral starea ta de sănătate. De fiecare dată când am făcut un eveniment de respirație conștientă, oamenii au plecat din studio ajungând la concluzia că nu au știut să respire câțiva zeci de ani. Ori, dacă restricționezi fluxul de energie/oxigen câțiva ani, ce crezi că se întâmplă cu starea ta de sănătate? Nici nu are cum să funcționeze optim dacă tu ai deprivat corpul biologic de oxigen. 

Nu ai cum să nu ai dureri cervicale dacă tu respiri “în gât”. Mușchii gâtului sunt făcuți să susțină coloana cervicală, nu să îi suprauzezi respirând superficial. La fel cum digestia nu are cum să fie optimă dacă tu continui să “tragi aer în piept”, așa cum foaaarte greșit ai învățat la școală. Nu ai nici un control asupra diafragmei, deci nu poți să ai nici un control asupra organelor de digestie. Nu ai cum nici să scapi de contracturile musculare care îți creează rigiditate și dureri în grupele mari de mușchi, dacă nu le dai oxigen mușchilor și semnalul de relaxare printr-o respirație conștientă.

Din punct de vedere subtil, al stării de spirit, dacă respiri sacadat, în inspirații prea lungi și expirații prea scurte, vei rămâne acid. Și biologic și, mai ales, mental. Vei rămâne într-o stare de agitație permanentă, în care “hamsterii” din capul tău nu-și vor permite nici măcar o secundă de pauză. Dacă inspirația este superficială și expirația lungă, precum un oftat, vei rămâne prea mult într-o stare alcalină, iar atunci vei deveni letargic și, în general, prea slab mental pentru a face față provocărilor vieții.  

O respirație conștientă este cheia către starea de echilibru, de neutralitate, de armonie în toate planurile. Yoga Sutra a lui Patanjali – cartea de căpătâi a practicii yoga – situează Pranayama, respirația conștientă, mai sus decât asanele. Cu alte cuvinte, Pranayama este un instrument extrem de puternic, dincolo de corp. Dacă ai stăpânit o formă de respirație conștientă și ai făcut-o parte din tine, îți poți controla atât corpul, cât și mintea, cu toate emoțiile atașate ei. 

Ne vedem pe 6 noiembrie, la studio

În plin sezon al virozelor, dacă este ceva ce te poate menține sănătos și imunizat, acel lucru este respirația. S-a probat mai mult decât suficient în pandemie, când practicanții de yoga au trecut cu ușurință peste orice fel de efecte ale virusului. Respirația conștientă nu face diferența între încărcăturile virale, așa că o putem folosi cu succes oricând.  

Te aștept cu drag pe 6 noiembrie, de la ora 10.00, la One Yoga Studio, într-un workshop aplicat de respirație conștientă. Vei învăța tot ce îți trebuie pentru a liniști sau ascuți mintea, după caz, dar și pentru a aduce într-o stare optimă corpul fizic. Nu este nevoie să ai experiență în practică – ba chiar este recomandat să începi o nouă pagină în relația ta cu respirația, să uiți tot ce ai învățat până acum. 

Detalii și programări se obțin de la subsemnata, la telefon 0755010215, iar linkul cu detaliile evenimentului îl poți accesa aici.

Ne vedem cu drag!

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
calatoria

Călătoria

Fie că suntem sau nu conștienți, cu toții ne aflăm pe un drum. Unii îi spunem resemnați soartă, alții îi spunem, plini de speranță, destin.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *