Skip to content

Ayurveda – sănătate în toate planurile

ayurveda

Dacă ți-aș spune că există un manual de utilizare al corpului tău, l-ai citi? Dar dacă ți-aș spune că există un manual al minții tale, care să îți explice anumite tendințe mentale, de ce preferi să mănânci ceea ce mănânci, să reacționezi într-un anumit fel în anumite împrejurări, l-ai citi? Dar dacă ți-aș spune că există o știință veche de mii de ani care se ocupă cu asta? “Sora” mai mare a disciplinei yoga, Ayurveda se ocupă de toate aceste aspecte.

Ayurveda este o știință în toată regula, cu “secretele” scrise în Vede, textele sacre din Vechea Indie, la care prea puțini au acces și mobilarea intelectuală de a le accesa. Cu toate acestea, însă, ce ne interesează pentru viața cotidiană din Ayurveda, este ușor de învățat și de digerat, în așa fel încât să ne putem face viața mai ușoară. 

Ayurveda și elementele naturii

Cursanții școlilor de Ayurveda din India sunt învățați că totul în Univers este conectat, iar dacă mintea, corpul și sufletul tău sunt în armonie cu Universul, atunci experimentezi sănătatea în toate planurile. Când un eveniment extern întrerupe această armonie, atunci apare boala. Din punct de vedere subtil, fiecare om este constituit din cinci elemente: spațiu, aer, foc, apă și pământ. Acestea, combinate, determină cele trei energii vitale, denumite doshas. Cele trei dosha definesc sănătatea corpului fizic și determină anumite tipare mentale ale fiecărui individ.

De exemplu, eu când fost la primul workshop de Ayurveda, în urmă cu 8 ani, am înțeles mult mai multe lucruri despre mine decât ar fi putut să îmi spună cineva vreodată. De ce prefer mâncarea picantă, de ce refuz anumite alimente, de ce “iau foc” și am fitilul scurt când cineva mă calcă pe bombeu. De ce prefer compania anumitor tipologii de oameni și de ce combinația cu alte tipologii se dovedește a fi întotdeauna păguboasă. Bine, am mai și uitat să aplic câteodată, dar viața ne aduce întotdeauna în zona de echilibru Ayurvedică, tocmai pentru a ne aminti ceea ce suntem, de fapt. 

Concret, ca tipologie ayurvedică, eu sunt foc. Asta înseamnă că orice tipologie de pământ – oamenii masivi ca structură osoasă și musculară – mă stinge, mă trage înapoi. Cei cu tipologie de vânt, mă întețesc, dar combinația poate fi letală dacă vântul este haotic. Deci sunt foc care preferă focul – oameni tot cu fitilul scurt 😅 Dar și cu pasiune, care ard frumos și te ard nasol dacă ai călcat pe bec. 

Tipologii ayurvedice

Fiecare dintre noi suntem o combinație dintre cele trei doshe – tipologii. Una dintre ele este, de obicei, predominantă și guvernează atât tiparele mentale, cât și cele emoționale și fizice. Se spune că dosha este decisă încă de la momentul concepției și va rămâne așa până la final. Pe de altă parte, sunt și cazuri în care dosha se schimbă undeva pe la mijlocul vieții, în funcție de karma individului. 

Vata Dosha se spune că este cea mai puternică dintre tipologii. Este elementul care controlează funcțiile de bază ale corpului, inclusiv diviziunea celulară. Guvernează, de asemenea, mintea, respirația, funcția inimii, circulația și excreția. Tot Vata este și cel mai greu de ținut sub control, se dezechilibrază foarte ușor cu mese prea dese, frică, suferință și orar haotic de somn. Dacă ai Vata dosha predominantă și la un moment dat scapă de sub control, apar stări anxioase, astm, probleme cu pielea, afecțiuni ale inimii sau artrită. 

Pitta Dosha este cea care controlează metabolismul și sistemul endocrin. Se dezechilibrează atunci când mănânci prea condimentat sau petreci prea mult timp în soare sau la căldură. Este elementul focului, deci are sens din toate punctele de vedere, dacă te gândești bine… Dacă ai Pitta dominantă, atunci când este în exces pot apărea probleme de digestie, metabolice, tensiune arterială crescută sau infecții.   

Kapha Dosha este forța vitală care controlează dezvoltarea musculară, puterea și stabilitatea fizică, greutatea și sistemul imunitar. Este dezechilibrată de somnul din timpul zilei, consumul excesiv de alimente dulci sau sărate și reci. Dacă este dosha predominantă, atunci când iese din echilibru, apar afecțiuni respiratorii, cancer, diabet sau obezitate. 

Știința vieții, așa cum se traduce Ayurveda, își are bazele în credința că sănătatea și starea de bine a omului depind de un echilibru foarte delicat între minte, corp și spirit și între cele trei doshe. Scopul acestei științe este de a promova sănătatea și echilibrul, nu neapărat de a lupta cu bolile, însă la nevoie, există și metode extrem de eficiente de tratament pentru diferite afecțiuni.

Vorbim mai multe despre aceasta, facem și testul doshelor și explicăm anumite reacții ale minții și ale corpului uman, dumincă, pe 2 octombrie, la Workshopul de Ayurveda de la Hotel Scandinavia. Mai multe detalii aici

Să avem o săptămână echilibrată! 

Namaste!

 

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *