Pentru cei care s-au apucat de practică yoga de ceva vreme, ideea de a “încerca” și o clasă de Kundalini Yoga e cu două tăișuri: ori devine foarte tentantă, ori este respinsă din start pentru că au auzit ei undeva că poate fi periculoasă.
Adevărul este undeva la mijloc. Orice profesor responsabil de yoga te va evalua corect și, dacă încă te mai scalzi într-o realitate foarte materială și fizică, îți va recomanda ca prima dată să începi practica Hatha și mai apoi să te îndrepți spre Kundalini. Depinde foarte mult de etapa din viață în care te afli și ce lecții ți-ai învățat până acum.
Kundalini Yoga și energia sexuală
Energia sexuală încă este un subiect tabuu, inclusiv în cercurile de yoghini de studio. Ne “ajută” mult și sexualizarea practicilor în anumite grupări sau chiar pe net, deci lumea încă este reticentă la așa-ceva.
Am observat, în practică, faptul că femeile devin destul de pudice când se deschide subiectul energiei sexuale, iar bărbații riscă să o ia razna doar la gândul de orgasme multiple :)) Se potolesc când le spun că practica Kundalini e în primă fază despre abstinență.
Dintre toate nevoile de bază ale omului modern, cea mai puternică, de departe, este sexul. Drept urmare, energia sexuală este principalul generator de energie subtilă, diferența o face doar felul în care alegi să o folosești.
Kundalini este în stare latentă la majoritatea oamenilor
E bine că se întamplă asta la oamenii nepregătiți încă. Prin nepregătiți mă refer fie la cei pentru care principalul scop în viață sunt casa, mașina, vacanțele, banii, coada de la Mega, fie la cei într-o formă de pseudospiritualitate, unde dogma e mai presus de cunoașterea autentică. Oricare dintre aceste categorii și-ar da complet viața peste cap la trezirea Kundalini.
Citește aici mai multe despre practica Kundalini.
Cum arată o ședință de Kundalini Yoga
Ca și în cazul ședințelor de Hatha, depinde foarte mult de felul în care o predai și ce școală ai făcut. Kundalini este încă o pratică controversată din cauza modalității abrupte a lui Yogi Bhajan de a trezi energia latentă. Ca și în cazul Yoga Alliance, Yogi Bhajan a câștigat un fel de monopol în instruirea și inițierea profesorilor, prin urmare e destul de greu să alegi o practică safe și adaptată nivelului tău de conștiință.
Indiferent de scolastică, însă, Kundalini Yoga se axează foarte mult pe mantre, pe meditație, atenția permanentă în Ajna Chakra, iar în loc de asane, se fac preponderent kriyas-uri (exerciții de direcționare mecanică a energiei). Kundalini nu merge pe partea posturală marketată intens în ultimii ani, ci pe ce se întâmplă în interior, pentru ca mai apoi să se vadă la exterior.
După o ședință de Kundalini Yoga nu simți nepărat acea detensionare fizică, la pachet cu liniștea mentală, ci mai degrabă o stare de detașare și de introspecție, simultan.
Când să faci Kundalini
Din tot programul de la studio, am o singură oră de Kundalini și, de obicei, acolo se adună cei care chiar înțeleg ceva din practică. Fie la nivel rațional, fie la nivel subtil.
Personal, le recomand Kundalini celor care au deja o experiență în practică. Sau celor care nu au deloc experiență în practică, dar există în ei acea căutare acea deschidere mentală care să le permită accesul în sfere mai ridicate ale conștiinței. Adică celor pe care viața i-a adus deja într-un punct de cotitură, într-o criză existențială sau o lecție mai greu de digerat. Aceea este “ușa” spre ridicare – care, dacă ești norocos, pentru ceva timp va rămâne deschisă și vei avea șansa să te îndrepți spre potențial. Dacă nu ești norocos sau nu ești pe fază, te vei întoarce în propria cușcă destul de curând.
Din punctul meu de vedere, Kundalini Yoga este practica cea mai intensă și rapidă spre controlul minții și extensia conștiinței. Ascunde ‘șarpele’ niște comori absolut minunate acolo, în interior. Rămâne doar să te simți pregătit să le accepți.
Namaste!
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că