Știi deja că din când în când îmi mai scot nasul din bula mea de yoghini să văd pe unde se mai situează non-practicanții ca nivel de înțelegere și acceptare, în general. Nu știu neapărat dacă lucrurile s-au schimbat, dar observ totuși că s-au îmbunătățit. În sensul că lumea devine din ce în ce mai interesată de fenomenul yoga, iar practicanții nu mai sunt văzuți ca niște sectanți dubioși care se închină la soare sau la lună sau vreun guru dus cu pluta, ci doar ca oameni curajoși care își fac timp pentru asta. Bineînțeles că încă mai există și oligofrenii care asociază practica cu pipi, sex în grup și creiere spălate, dar acolo n-ai ce să faci, că n-ai cu ce. Măcar li s-a diminuat piuitul.
Mă refer la oamenii normali, civilizați, educați mai mult decât în sisteme de educație obosite. Acolo, lumea a început să înțeleagă. În schimb, problema pare să se ducă de data asta spre practicanți și ghizii lor yoghini. Acolo se asociază yoga isteric cu lumina și iubirea, cu fluturași și unicorni, pace și alte concepte exclusiv pozitive și utopice. Cumva, asocieri care pun practicanții într-o lumină psihotică, fantezistă, imatură de-a dreptul.
Yoghini perfecți n-am văzut până acum
De unde până acum era asocierea cu concepte primare, masă, casă, minimalism, pipi, caca, sex, și alte “valori” specifice omului primitiv, acum limitele se pun într-o zonă mult mai periculoasă: în ego. Parcă deja clișeistic, practicanții “pasionați” de spiritualitate, susțin sus și tare două aspecte:
- Corpul pefect și flexibil pentru a face practica
- Practicarea autenticității
La primul punct, cred că deja nici nu mai are sens să dezbatem prea mult. Da, ok, ne bucurăm să îți vedem bucile pe Insta, câteodată chiar pot fi inspiraționale. Și că ești bendy ne place, e ok și asta. Eu știu că tu te pozezi doar în posturile care îți ies cel mai bine, unde nu mai blocaje și unde ți se pun și atuurile fizice în evidență. Dar NU despre asta e vorba. NU toată lumea poate face postura la fel pentru că avem conformații și traume diferite 🙂 Ba chiar, pentru un ochi format, când ești prea flexibil în majoritatea asanelor, îți lipsește structura, grounding-ul, disciplina mentală. Deci extrema flexibilității pică din oficiu.
Apoi, vine treaba aia cu autenticitatea. Păi când toată lumea o arde cu autenticitatea dar spune același lucru, îți pui din start niște semne de întrebare, nu? Nu poți să pui egal între autentic și yoghini și să faci asta la modul general, oferind o definiție limitată, dar comună a autenticității. Nu mai este nimic autentic dacă tu ești lumină și iubire și ca tine mai sunt o mie în țară. Tot lumină și iubire și ei. N-am văzut unu’ să zică: da, mă, io mai am și momente în care vin de la cazanele iadului și momente în care sunt moartea pasiunii. Majoritatea, yoghini autentici, unde totu-i roz și negarea-n floare.
Mai sunt așa, câteva încercări timide de a împărtăși “conștientizări”, momente mai grele dar care au trecut repede, că așa trec la yoghini 🙂 Unul sau una să treacă prin noaptea neagră a sufletului și să iasă balaurii public din el/ea. Perioadele despre care îți vorbesc acum nu trec în cateva minute sau câteva zile. Sunt momente de transformare uriașă și dureroasă care durează luni sau ani. Și dacă nu apar, să știi că ceva faci greșit în practică.
Ca să nu îți mai zic de limbajul de lemn, desigur, și el complet autentic. “Am avut o serie de conștientizări”, “sunt într-un proces de vindecare a traumelor”, “dacă ești iubire, atragi iubire”, căcaturi de asta menite fie să te descurajeze, fie să concluzionezi din prima că omul e dus. Nu sora mea, nu te exprimi că ești într-un proces de curățare sau vindecare când îți ies toate bubele pe corp și vomiți 3 zile de la fiere. Te exprimi că ți-o trage universul fix în prețiozitatea ta de bullshit și îți arată cât ești de intoxicată cu propria vrăjeală. Bine, poate că oamenii nu se exprimă așa, că-s mai lumină și iubire decât mine, dar ai înțeles ideea.
Lasă political correctness – ul, că dacă Universul ar fi un om, și-ar da ochii peste cap până în altă galaxie.
Alege conștient
M-au pocnit revelațiile, căci în weekend m-am întors la radio, prima mea iubire ❤️ Foștii mei colegi, acum la Play Radio Constanța, m-au chemat să vorbim despre yoga și yoghini. Și cum, practic, m-am întors acasă, am avut niște conștientizări 😂😂
Oamenii chiar au nevoie de oameni. De autentic pe bune. Au nevoie ca tu, yoghin de top, așa cum te vezi, să le oferi aplicări simple ale practicii. Să îi ghidezi la rândul tău, arătându-le că ești unul de al lor. Nu că ești un maestru pogorât pe pământ să le aduci inițiaților iluminarea. Pur și simplu, să le dai răspunsuri simple la niștre probleme prin care tu deja ai trecut, să ăi faci să își pună singuri întrebările, să le dai puterea pierdută în social înapoi.
Nu să facă ce zice popa, nu ce face popa. Să conduci prin exemplu. Să le fii o oglindă în care la un moment dat să se uite și să se vadă frumos. Să nu le vorbești din cărți sau scripturi sau citate motivaționale de pe Facebook, ci să vă situați pe același plan al umanității. Da, este destul de probabil ca tu să ai mai multă energie sau informație decât ei, dar o ai degeaba dacă o ții doar pentru tine.
Specia umană a supraviețuit și a evoluat în triburi, în comunități, în valori sociale care asigurau atât supraviețuirea cât și evoluția. Nu în exclusivism și lumină și iubire. Umanitatea s-a dezvoltat în întuneric și a cunoscut din când în când lumina zilei. Dar acolo, în întuneric, exista un foc pe care tribul îl păzea să nu se stingă. Un foc în jurul căruia erau strânși si cei mai mici și cei mai mari. Și cei mai buni și cei mai răi. Un foc sacru, care adăpostea și proteja profanii 🙂
Cam acolo suntem și noi. Încearcă să ții imaginea asta în minte atunci când te situezi printre yoghini. Sau printre cunoscători. Sau printre elite. Dacă nu ai cine să îți păzească focul, vei dispărea odată cu toți muritorii. De aici, poți face ce asocieri vrei tu mai departe 🙂 Doar să alegi conștient atunci când ești pe drumul ăsta. Să nu te lași dus cu zăhărelul în capcana specialității, a excepționalului care să îți umple vidul mediocrității. Alege conștient și pentru tine, și pentru cei din jurul focului. Că de aia ești yoghin! 🤍
Namaste!
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că