Tot spun de vreo șase ani încoace prin luna decembrie că “ăsta a fost cel mai bun an din viața mea”. Ceea ce este absolut minunat, mai ales în ajun de an nou, pentru că percep foarte clar evoluția, deși nici unul din ultimii ani nu a fost chiar floare la ureche. Dar cumva, la finalul lor, s-au demonstrat a fi pe creștere. Și din ce în ce mai buni.
Anul acesta am înțeles și de ce spun asta în fiecare an. Pentru că am înțeles că dacă la finalul anului nu ai învățat nimic nou despre tine, acela este un an pierdut. Dacă nu ți-ai atins limitele, dacă nu le-ai depășit, dacă nu ai învățat ce poți – și bine și rău – dacă nu ai făcut nimic nou, anul a trecut degeaba peste tine.
Un an nou chiar înseamnă un nou început
Din punct de vedere spiritual, un an nou chiar are o semnificație profundă. Și nu mă refer la rezoluțiile mentale de genul “de anul ăsta mă apuc de sală/slăbit/făcut, dres” – acestea se finalizează, de cele mai multe ori, cu un mare eșec.
Mă refer, însă, la încărcătura spirituală a noului an, despre care se spune în yoga (și nu numai) că este momentul coborârii unei noi conștiințe. Ajunul noului an presupune pentru practicanți o zi dedicată meditației, conectării cu Divinul, o zi în care ideal este să privești înăuntru și să lași energia noului să curgă prin tine. De altfel, acesta este și motivul pentru care recomand evenimentul Sankalpa pe data de 31 decembrie. Ajunul anului noi energizează maxim potențialul de creștere.
Scopul rezoluțiilor (a celor care chiar funcționează) este să transcedem ego-ul și să ne depășim limitele actuale. Asta înseamnă, desigur, că va urma un an nou în care vom fi supuși testelor de creștere, pentru transcederea limitelor. Nu poți să ai pretenția să crești, să te apropii de potențial și să rămâi la fel, în același timp.
Luna decembrie este luna rezoluțiilor
Prin rezoluție mă refer la ceva dincolo de aspectele materiale ale vieții. Poți să îți setezi ce Sankalpa vrei, dar ar fi păcat să o irosești pe o mașină nouă sau să câștigi la loto. Acestea vor veni de la sine dacă te decizi cu adevărat să crești iar ele îți sunt utile. Mai degrabă, setează intenția pentru noul an în așa fel încât să crești, să te deschizi, iar mediul va prelua forma creșterii tale. Nu invers.
Momentul sărbătorilor de iarnă este unul foarte bun pentru așezarea și setarea intențiilor. De pe 21 decembrie, poți să te apuci să scrii sau să pui bazele unui nou proiect pe care îl ai în plan. Decembrie este o lună care potențează creșterea, cu un vârf în ajun de an nou. Ai mai multe șanse să duci la capăt ce ți-ai propus în decembrie decât ce te-ai gândit tu că ai vrea în ianuarie.
Timp de introspecție
Cum am spus mai sus, dacă anul care se încheie nu te-a făcut să te descoperi, poate că ar fi bine să faci asta pe final. Ia-ți ceva timp cu tine și trece în revistă evenimentele și oamenii care te-au dus și în culmile Iadului și pe culmile Raiului. Fără să mai judeci evenimentele sau oamenii, fără să mai retrăiești emoțional acele lucruri. Încearcă să fii cât se poate de obiectiv, să le privești ca fapte și atât. Iar atunci, îți vei da seama cât de mult ai crescut, cât de mult te-ai schimbat, cât de mult ți s-au mărit limitele de toleranță. Și la Iad și la Rai deopotrivă.
Este foarte mișto să (re)descoperi despre tine cât de puternic/ă ești și că, de fapt, nimeni și nimic nu te poate dărâma. Pentru că nu numai că ai supraviețuit unui an de teste, dar chiar aștepți cu entuziasm și nerăbdare următorul an. Pentru că vrei mai bine, vrei mai mult sau vrei mai liniște. Deci chiar vrei o schimbare în interior.
Ok, poate nu știi exact ce vrei. Sau poate că ai ajuns în faza în care îți mai e și teamă să îți dorești ceva, că ai simțit pe propria piele că Universul are un simț al umorului mai dubios în îndeplinirea dorințelor 🙂 În cazul acesta, pleacă de la ce știi sigur că NU mai vrei, concetrându-te pe pozitiv, pe ceea ce îți dorești prin antiteză.
Ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să se întâmple
Ce nu poți tu să controlezi este felul în care se întâmplă. Aici este o chestiune de încredere, credință și responsabilitate, simultan. Pentru că nu ești Dumnezeu, nu poți decide mersul lucrurilor și evenimentelor din jurul tău. Dar poți fi sigur că, până la finalul anului, ceea ce ți-ai setat ca intenție se va manifesta. Cu prețul pe care este nevoie să îl plătești, desigur 🙂
Pentru că TOTUL are un preț. Când vrei să te joci de-a Doamne Doamne și să nu lași lucrurile să se întâmple în ordinea în care au fost scrise de Sus, va trebui să existe un schimb de energie, să dai ceva ca să obții ceva. Știind și înțelegând acest lucru, sunt convinsă că vei fi suficient de responsabil cu dorințele și rezoluțiile noului an.
Dacă mă întrebi pe mine, cea mai înțeleaptă rezoluție/Sankalpa/dorință este una care te va repune în legătură cu Dumnezeu. Iar de acolo, tu vei fi suficient de conștient/ă să lași lucrurile să se întâmple. Să te deschizi și să nu mai opui rezistență noului, să lași oamenii din jurul tău să te învețe, în felul lor.
Pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni. Întotdeauna ❤
Table of Contents
Cine sunt eu?
De ceva vreme încoace, o grupare îndoielnică de personaje pseudo-mondene ale orașului, pare că vrea să mă facă vedetă. Eu am avut șansele mele la
Salvatori de weekend
-“Ce vrei să faci tu când te faci mare?” – “Vreau să salvez lumea” Ai crede că e o discuție între un adult care nu-și
Respirația conștientă
De când fac yoga am tot vorbit despre respirația conștientă. În yoga îi spunem pranayama, care este de obicei tradusă ca exercițiu de respirație. De
Asa de frumos scrii Mihaela si de direct ca nu ma satur sa-ti citesc articolele. Imi incanta sufletul si uneori rad de cat de bine apesi pe butonul ala, stii tu….
Imi pare rau ca nu esti in Bucuresti dar cand ajung prin Constanta sigur vreau sa te cunosc “in carne si oase”
❤ Aici mă găsești.
Mulțumesc mult ❤