În mijlocul ditamai discuției despre litoralul românesc și preferințele românilor de a pleca spre alte meleaguri la plajă, am fost câteva zile în vacanță în Grecia. Am ales Corfu ca destinație, în ideea că nu e neapărat pe lista celor mai căutate de români și o să fie ceva mai liber. Ce naivă am fost… 🙂
Ospitalitatea din Grecia
Faptul că sezonul acesta bate vântul prin Mamaia și Constanța da, vine și dinspre sectorul Horeca. De când am pus piciorul în Grecia, absolut toată lumea era acolo să ne ajute, să ne facă viața mai ușoară, vorbind engleză aproape perfect și păstrându-și zâmbetul pe buze. De la centrul de închiriat mașina, până la hotel, plajă și orice cârciumă în care am intrat. Oameni nu neapărat pregătiți profesional, dar dezghețați și cu un vibe bun. Nu acriturile sezoniere pe care le vezi pe la terasele din Mamaia care își dau ochii peste cap când le mai ceri niște șervețele. Deci da, eu m-aș duce în Grecia ca să scap de acrituri. Un punct în plus aici, așadar.
În ceea ce privește autoritățile, este foarte interesantă abordarea. În 5 zile, am văzut doar o singură mașină de poliție care oricum staționa în zona aeroportului. În rest, nu stă nimeni la ciupeală și intimidare, și cu toate astea te simți în siguranță. Indiferent de ora din zi sau de locul de pe insulă, nu am avut nici un moment în care să nu mă simt safe. Nici în trafic, nici ca pieton. Nu e nevoie ca poliția să fie văzută ca să se respecte niște norme elementare ale bunului simț.
Așaaaaa… Și acum, parcarea 😅 Na belea, e moca. Bine, dacă vrei tu o parcare privată, cu camere de supraveghere și tot tacămul, este 5 euro/zi. Asta se întâmplă în mijlocul orașului vechi în Corfu. Altfel, dacă ai noroc să găsești loc de parcare pe stradă, este free. E suficient că lași banii pe accize combustibil, că îi lași la comercianți, că ești acolo să consumi. Parcarea nu este considerată un lux sau opțională – ci o necesitate pentru care nu ia nimeni pielea de pe tine. Este foarte adevărat că grecii mai merg și pe jos. Adică nu țin să își parcheze bolidul la scară, că nu le cade curul dacă merg 100-200 m pe jos de unde au parcat și până unde au treabă.
La fel de adevărat este că nici nu parchează în nesimțire. Nu blochează vizibilitatea, traficul, nu lasă mașina pizdiș unde au ei chef. Da, stau și ei prost cu încadrarea între două linii desenate pe asfalt, da, pot bloca două locuri de parcare, dar nu încurcă traficul sub nici o formă. Adică lor nu am sințit nevoia să le las bilet în geam cu “sper că nu fu*i cum parchezi” – da, eu sunt aia de la care găsiți biletele În Constanța🙃
Românii în concediu
Este o diferență uriașă între comportamentul românilor în concediu în România și în concediu în Grecia. Avionul a fost plin – la capacitate maximă – cu români veniți la plajă în Corfu. I-am văzut pe plajă, i-am văzut la shopping, i-am văzut la masă. Decenți, fără urlete de la o umbrelă la alta, fără să deranjeze restul oamenilor, cu grijă la mediu și decor, deși pe plajele mai retrase de acolo coșurile de gunoi sunt aproape inexistente. Dar nu era problemă, strângeau după ei și se comportau extrem de civilizat inclusiv sonor.
I-am întâlnit și în trafic, cu un comportament decent, fără să o calce prea tare, fără să se bage primii în semafor, fără să gesticuleze sau să se creadă regii șoselelor. I-am văzut vorbind frumos cu ospătarii, cu cei de la șezlonguri, i-am văzut cumpătați la masă. Nu din rațiuni financiare, prețurile sunt aceleași ca la noi – ci doar că acolo au încetat să se comporte ca niște sălbatici. Practic, i-am văzut în afara habitatului lor natural, adaptându-se fără probleme la reguli scrise și nescrise, la decență și bun simț.
Eh, în momentul în care s-au suit în avionul înapoi spre România, aceiași oameni decenți și cu bun simț, s-au schimbat instant. S-a instalat din nou în ei softul mental în care au impresia că li se cuvine tot și sunt singuri pe pământ. Aceiași oameni care erau zen și tăcuți pe insulă, țipau unii la alții, tabletele lăsate tare, fără căști, copii lăsați pe culoar la debarcare cât să se împiedice lumea de ei, melteni care dădeau telefoane înainte de aterizare ca să își povestească pe speaker, desigur, sejurul în Grecia. Aceiași oameni, medii diferite.
Luăm forma mediului
Am mai tot scris că luăm forma mediului în care trăim. O spun de fiecare dată la cursuri și nu numai. Într-un mediu toxic, vei deveni frustrat, în cel mai bun caz. Sau toxic, în cel mai rău. Într-un mediu în care oamenii sunt critici, vei deveni tu însuți o acritură. Într-un mediu de combinatori și îmbârligători, te vei adapta și vei deveni unul dintre ei. Un mediu ostil nu te va face să crești, ci să te aperi și să te adaptezi pentru supraviețuire. Am văzut-o la scară largă în concediu, am văzut-o la nivel micro inlcusiv pe propria-mi persoană. Când mediul este prietenos și cald, eu însămi sunt mai bună și mai caldă.
Ceea ce mă face să cred că problema turismului estival din România nu este unilaterală. Nu Horeca, nu parcarea, nu autoritățile. Cel puțin, nu luate singular. Ci fiecare dintre noi. Fiecare dintre noi am contribuit, prin starea noastră de frustrare, prin compromisuri, prin tăcere și prin adaptarea la ostil, la declinul turismului. Degeaba se dă hotelierul peste cap dacă turistul scoate nasul din hotel și dă peste primate. Degeaba te plângi de trafic și de parcare dacă o faci doar pe social media și nu în instanță. Degeaba te plângi de nesimțirea consătenilor tăi dacă nu intervii atunci când vezi derapaje.
Și degeaba te sperie criza economică anunțată, dacă nu ai făcut nimic să ajuți oamenii care merită să prospere. Tu, cetățean al Constanței, vei suferi în egală măsură pentru că ai tăcut. Pentru că ai votat prost. Pentru că ești comod și vrei să eviți conflictul direct sau indirect, prin organele legii. Degeaba ești frustrat și revoltat de ce se întâmplă în jurul tău. Degeaba te plângi de lărgirea plajelor, de constucțiile haotice din Mamaia, de jungla urbană care a devenit orașul. Pentru că ești complice al acestor derapaje.
Tu și ceilalți revolați ca tine sunteți parte din mecanismul care i-a trimis pe români în Grecia în vacanță. Care Grecia nu oferă nimic mai mult decât un basic de bun simț turistic. Comoditatea și capul plecat ale fiecăruia dintre noi ne-au adus aici. NU sunt vinovați cei din exterior. Ei sunt doar o extensie a conștiinței colective. Suntem responsabili cu toții.
Na’maste kala! 🙂
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că