Skip to content

Ce este succesul?

succesul

Nu sunt și nu am fost prea des un speaker motivațional. Căci se întâmplă să motivezi și idioți când faci asta, așa că e riscant rolul ăsta de majoretă a motivației.

Sunt, în schimb, un om care vede toate nuanțele de gri atunci când un om se zbate să găsească o cale anume. Iar succesul este una dintre temele care rămân pe post de ancoră socială și auto-evaluare a propriei creșteri. 

Succesul, definit social

Din păcate, majoritatea am crescut cu încurajarea să “devii cineva” sau să “îți faci un nume”, iar asta a dat naștere la o societate umflată artificial, la iluzia că dacă te cunoaște lumea, dacă faci eventual și bani de pe urma faimei, dacă o arzi opulent și strident, este o expresie a succesului. 

Până și coachii ăștia motivaționali sunt gata să te aplaude și să te încurajeze în orice fel de acțiune pe care societatea o consideră un succes: banii, jobul, cariera, scena. Nu te întreabă nimeni ce înseamnă succesul pentru tine, ce îți dorești tu cel mai mult, cum arată viața ta ideală, în liniște și echilibru. Este o presiune uriașă care stă pe umerii oricărui om care nu se cunoaște suficient de bine. Așa că totul începe cu redefinirea succesului.

Darurile interioare

Într-o definiție spirituală, succesul este, de fapt, accesarea acelor calități cu care ai venit pe lumea asta. Pot fi oricare, să știi să iubești, să asculți, blândețea, puterea, spiritul dreptății, orice. Succesul este o definiție ascultării sufletului, un rezultat al urmării Dharmei proprii. Să îți dai seama ce te împlinește, ce te motivează, ce te face să te ridici din pat dimineața, plin de energie. Primul pas spre succes este să îți dai seama cine ești și ce te face să te simți viu. 

Succesul este abilitatea de a cunoaște aceste daruri și de a le oferi mai departe lumii. Indiferent care sunt ele, dacă le oferi cu dragoste, din inimă, se numește că ai o viață de succes. În funcție de karma și destin, vei putea atinge succesul la scară largă sau vei fi oarecum limitat în oferirea darurilor. Cu toate acestea, pentru tine nu va conta foarte mult, atâta vreme cât acționezi din inimă și dintr-o energie a iubirii. 

Nu încerca să îți compari succesul cantitativ, cu cel al altor oameni. În primul rând, nu știi ce preț au plătit ceilalți pentru a ajunge aici, iar în al doilea rând, nu știi cât de mult contează acțiunile tale. Poate ți se pare că nu faci cine știe ce, poate nu vezi rezultatele acțiunilor tale mai departe de destinatarul lor, dar în general, ele ajung la mai mulți oameni, fără ca măcar să îți dai seama de importanța energiei sufletului tău.  

Măsurarea succesului

Dacă vei continua să îl privești prin ochelarii societății, măsurarea lui se face relativ simplu: contul bancar, mașina, casa, vacanțele etc. Problema este că atunci când reperele succesului sunt exterioare, orice factor extern poate duce la destabilizarea lor. 

“Oamenii vor uita ce ai spus, însă nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă” – Maya Angelou 

Atunci când vei reuși să privești succesul prin propriile filtre sufletești, vei vedea că este greu de cuantificat. Însă cel mai ușor se va vedea prin ochii oamenilor de lângă tine. Dacă ochii lor exprimă fericire și liniște în prezența ta, atunci este bine să devii conștient/ă că trăiești o viață de succes. Am mai scris aici despre oglinzile din oameni.  

Urmărirea unei iluzii

Oamenii cei mai încercați pe care i-am întâlnit sunt cei care încă se încăpățânează să trăiască într-o fantezie care nu le aparține. Vor neapărat să trăiască într-un “așa se face” pe care nici măcar nu l-au trecut printr-un filtru personal. Sunt oamenii care încă se agață de trecut, concentrați pe așa-zisele eșecuri, în timp ce succesul viitorului stă siderat și se uită la ei, întrebându-se cum de nu înțeleg că acele eșecuri au fost, de fapt, o reașezare pe Cale. 

Din păcate, oamenii cu astfel de zbateri sunt extrem de mulți. E nevoie fie de multă muncă de introspecție, fie de un șoc exterior – de obicei în sfera sănătății – ca să devină imuni la părerile și așteptările societății și să își trăiască cu adevărat viața. 

Pentru mine, definiția succesului este extrem de simplă. Este să fac ceea ce iubesc mai mult, să trăiesc conform valorilor mele, să fiu într-un continuu proces de învățare, să nu mai rămân repetentă la lecțiile legilor divine. Și toți oamenii în care văd succesul stălucind, trăiesc în și din suflet ❤️

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *