Am fost patru nopți în city break la Praga și a fost fix ingredientul de care aveam nevoie pentru a mă detașa de vibe-ul verii din Constanța.
Nu prea scriu eu despre locurile prin care hălădui, eventual doar dacă mă roagă prietenul Adi pentru funkytravel.ro, dar de data asta experiența a fost prea mișto ca să nu fie împărtășită.
City Break în Praga cumpărat compulsiv în retreat
Cam toate vacanțele mele sunt făcute pe haiduceală, nu îmi place să se ocupe agențiile de programul meu (de fapt, nu îmi place să se ocupe nimeni de programul meu). Așa că în iunie, când eram în retreat, am găsit o ofertă de zbor low cost spre Praga, am întrebat o prietenă dacă are chef de o ieșire și aia a fost. Fără să o gândim prea mult, că sigur apărea panica numită Covid și ne răzgândeam.
O gură de aer într-un oraș de basm
Dacă o arzi boem prin Constanța și nu ai fost la Praga și în împrejurimi, îți sugerez să o faci, să îți redefinești boemia 🙂 Ca orice stare mai înaltă, este greu de descris în cuvinte… Dar nu înseamnă sigur ce a ajuns la noi. Este mai degrabă o cultură bazată pe zâmbete, respect față de oameni, grijă la detalii, servicii impecabile, curățenie impecabilă. O zonă în care boemul se definește ca ridicare a vibrației semenilor prin propriul zen, dacă vrei.
Senzația că ești într-o poveste și că intri în rolul unui personaj este cea care predomină de când te dai jos din metrou. Partea faină tare este că îți decizi tu rolul. Noi am hotărât să fim vrăjitoare, căci stăteam lângă o catedrală gotică genială care mă ducea cu gândul la Angelina Jolie în Maleficent 🙂
Plus că asta suntem și acasă, deci ne-a fost cumva la îndemână :))
Praga, o poveste delicioasă
Pot să îți spun despre obiectivele turistice din Praga, dar o să le găsești pe peste tot pe net. Plus că dacă faci ca noi, le vei termina în două zile, după care dimensiunea orașului devine frustrantă rău. Așa că ne-am concentrat foarte mult și pe partea culinară.
Ți-am mai povestit aici că am o relație de dragoste cu mâncarea 🙂
Nu o să îți vorbesc despre mâncarea locală, că habar n-am cum e 🙂 Cehii au ca bază carnea, iar noi, două vegetariene, intram degeaba în localuri specifice. În schimb, am început să explorăm restaurantele de nișă (asiatice, indiene, vegetariene) și am fost suuuper încântate de ce am găsit acolo. Aceeași atenție la detalii, respect față de clienți, rețete respectate ca la manual, absolut superb. Iar dulciurile… orgasm culinar ❤
Musai să vizitezi Český Krumlov
După ce am rezolvat toată Praga în două zile, am decis că e momentul să explorăm și împrejurimile. Așa că am închiriat o mașină și am plecat spre Český Krumlov. Este un orășel-cetate din secolul 18 deschis circuitului turistic pe undeva prin anii 50.
Și aici începe magia boemă 🙂 Drumul până acolo este absolut superb, infrastructură impecabilă, conducători auto civilizați și sănătoși la cap, o bucurie să ajungi până acolo. În vreo două ore și jumătate am ajuns în parcarea amenajată în afara cetății.
Înăuntru, am găsit paradisul. Din nou, nu o să-ți povestesc de partea istorico-turistică, e plin netul de așa-ceva. În schimb, îți spun că timpul se oprește în loc aici. Ne-am învârtit pe la castel, pe lângă castel, pe străzile înguste, dar pline de viață. Genul ăla de stare în care viața e frumoasă, fericirea e ceva permanent, iar toate rahaturile din minte cu care ai venit eventual după tine se anulează aproape instant.
Singurul regret este că nu ne-a trecut prin cap să rămânem peste noapte în Český Krumlov. Dar mi-am promis că o să mă întorc acolo.
Importanța călătoriilor
De fiecare dată când sunt într-un impas sau burnout (deci des :)), apare nevoia de a vizita, de pleca într-o excursie. Repet, nu una organizată, ci una menită să mă facă să descopăr singură cultura și oamenii locului. Abia când apare acest schimb de experiență, apare și o oarecare conștientizare și deschidere a sufletului.
Dacă te duci în excursii doar ca să bifezi și x și y, nu o să apară nimic, eventual doar oboseală. Dar dacă te duci cu sufletul, oamenii locului (indiferent de loc) îți vor servi ca oglindă sau ca model. Practic, are loc o schimbare de percepție, iar asta îți va da puțin drumul la ideile tale fixe și tendința de a crede că le știi și le-ai văzut pe toate. Abia atunci începe evoluția.
Orice călătorie este, sau mai degrabă, poate fi una spirituală. Pentru că spiritul este tot timpul cu tine, iar dacă îl lași la joacă, o să te întorci acasă mai relaxat și mai autentic decât ai plecat. Desigur, contează și cu cine te duci, mai puțin contează unde.
Dar Praga este must see. Sau, mai bine spus, must feel. Acum, cât e țară verde 😉