Skip to content

Compatibilitatea mentalului este vitală

compatibilitatea

Compatibilitatea gândurilor, a tiparului mental este o chestiune foarte serioasă. Așa s-au format comunitățile cele mai durabile, pe valori și principii comune, cu o bază solidă. 

Nu prea o vedem pe la noi prin țară, probabil și ca urmare a unei educații timpurii de “mai lasă de la tine” sau dintr-un adevăr politic înțeles greșit prin fraza “let’s agree to disagree”. Aia e doar un soi de diplomație socială prin care nu îi dai cu masa în cap partenerului de cină, doar pentru că ți l-ai ales greșit.   

Compatibilitatea la nivel mental îți va determina destinul

Nu există închisoare mai grea decât să conviețuiești cu oameni care nu îți împărtășesc (sau nici măcar nu înțeleg) gândurile. Cum ai putea să crești, să te extinzi, să cuprinzi mai mult, alături de oameni care nu au același set de valori? Desigur că ele se pot dezvolta odată cu creșterea conștiinței, însă baza rămâne acceași, tiparul mental nu se schimbă neapărat.  

Compatibilitatea gândurilor are la bază aceleași aspirații, aceleași idealuri și va duce la o evoluție mai rapidă și sustenabilă a individului, dar și a comunității similare din care face parte, indiferent că e extinsă sau rămâne la stadiul de familie. Nu există bucurie mai mare decât în a te regăsi în celălalt, de a împărtăși aceleași fericiri, aceleași frustrări, de a nu îți justifica trăirile și emoțiile. 

Și nici nu contează cu cine îți trăieși această bucurie, fericirea de a găsi oameni care gândesc ca tine este dătătoare de aripi.

Incompatibilitatea nu poate dura la nesfârșit

Asta este și o veste bună, dar și o veste tristă pentru cei care se încăpățânează să “schimbe lumea”. Întotdeauna, cel care își va da seama de nivelul redus de compatibilitate cu partenerul sau cu o comunitate din care face parte, va pleca. Poate nu de la început, dar va pleca, înțelegând că se află într-o fundătură.  

Oamenii care gândesc diferit sunt aceiași care încă se simt sclavii unui scenariu prost în care sunt puși să presteze. Nu mă refer la corect și greșit, nici măcar la mai bine sau mai rău. Pur și simplu mă refer la cei care gândesc diferit. Poate să fie distructiv sau poate să fie constructiv. Dar e diferit, iar pentru asta au nevoie să găsească oameni diferiți. Ca ei. 

Totul are la bază compatibilitatea

Nu vorbim de sfere mai înalte, unde nu e nici durere nici întristare… știi tu. Aici, pe pământ, totul se bazează pe compatibilitate. Încă de la actul creației. În DEX, o altă definiție a incompatibilității este asta: “Incapacitate a gameților masculini și feminini de a fuziona pentru a forma un zigot viabil. – Din fr. incompatibilité.” 

Probabil că te-ai întrebat de ce unele cupluri rămân împreună până la sfârșit și altele nu. Din rațiuni de compatibilitate. Care, desigur, se poate schimba. Dar realist vorbind, nu a existat niciodată într-un plan foarte profund. Poate doar la capitolul vacanțe sau unde își iau masa în oraș. 

La fel se întâmplă și în cazul comunităților. Biserica s-a format așa, de exemplu. Oameni care gândesc la fel, cu același credințe, aceleași idealuri, dezbrăcați de funcții și roluri sociale, s-au adunat și au format Biserica. O ditai puterea. Nu contează cum e ea ca instituție sau ce agendă are fiecare parohie, contează puterea din spatele ei. Care este incontestabilă.

Acum, extrapolează la valorile și credințele tale. Și gândește-te că în lumea asta mai sunt încă niște zeci de mii de oameni (cel puțin) care ți le împărtășesc. Și acum, gândește-te cam ce putere ați avea voi împreună 🙂 

Opusurile se atrag, dar nu pot conviețui

Nu mă refer la faptul că unuia îi place înghețata de vanilie și altuia ciocolata. Ci că unul are ca monedă de schimb socialul, banii, materialul și celălalt o arde mai în astral, ține morțis să crească. Sau că unul vede alb acolo unde e alb, negru unde e negru, iar celălalt vorbește de nuanțe. Unul vrea locul din față, că acolo este validarea, celălalt preferă în spate, că știe că poate face mai mult pentru oameni dacă e lăsat în pace. 

Da, opusurile se atrag, dar doar pentru un timp limitat. Cât să îți arate cum să NU faci și să nu devii 🙂 

Fă-ți viața ușoară, alege oamenii care gândesc ca tine. Nu mai încerca să îi convingi pe ceilalți că au ochelarii murdari. Sunt aburiți de la propria vrăjeală 🙂

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
eu

Cine sunt eu?

De ceva vreme încoace, o grupare îndoielnică de personaje pseudo-mondene ale orașului, pare că vrea să mă facă vedetă. Eu am avut șansele mele la

Read More »
salvatori

Salvatori de weekend

-“Ce vrei să faci tu când te faci mare?” – “Vreau să salvez lumea” Ai crede că e o discuție între un adult care nu-și

Read More »
respirația

Respirația conștientă

De când fac yoga am tot vorbit despre respirația conștientă. În yoga îi spunem pranayama, care este de obicei tradusă ca exercițiu de respirație. De

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *