Dacă mă cunoști sau mă citești de ceva timp, ai observat probabil că sunt adepta clarității și a adevărului, indiferent de cât de inconfortabil ar fi. La cursuri tot caut metode pentru a face oamenii să se uite în interior, fără vrăjeală, fără cosmetizare, fără compromisuri, pentru a vedea ce simt și ce vor cu adevărat. Iar testul de două beri și un pui de câine mi se pare unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru o viață socială armonioasă.
Cu cine ai ieși la două beri și cui i-ai lăsa în grijă un pui de câine?
Testul este unul cât se poate de real și, cum spuneam mai sus, extrem de eficient în măsurarea încrederii pe care o ai sau nu în oamenii din jur. De fapt, testul a fost elaborat de Ross McCammon pentru a determina valoarea reală a oamenilor din viața ta. Și acum, ai de răspuns la două întrebări simple:
- Cu cine ai ieși la două beri? (cafea, ceai, masă, entertainment de weekend)
- Cui i-ai lăsa cățelul tău în grijă peste weekend?
Nu cred că mai e cazul să îți explic că la prima întrebare, berea reprezintă timpul, resursa energetică pe care i-o oferi cuiva, iar la a doua întrebare, cățelul este cel mai sensibil, pretențios și mai valoros lucru din viața ta (dacă ești sănătos și responsabil la cap).
Vei descoperi că sunt oameni de “da” și “nu”. Dau de nu și da. Sau, dacă ești extrem de norocos, sunt oameni de “da” și “da”. Aceia sunt oamenii în care ai încredere absolută, cărora le-ai încredința cele mai valoroase lucruri, secrete, planuri, trăiri, fie la o bere, fie la o ieșire peste weekend. Sunt oamenii cei mai valoroși din viața ta și ești extrem de norocos să îi ai alături.
Sunt și oameni de da și nu. Oameni cu care ai ieși la o palavră, dar în care nu ai suficient de multă încredere încât să le dai un pui de câine pe mână. Atunci, cu acei oameni, nu ai de ce să împărtășești trăirile tale, evenimentele din viața ta, să le povestești planurile sau simțirile tale. Sunt “oameni de bere” și atât. Precum cârnăciorii. Merg bine, dar nu aduc neapărat un plus de valoare. Plus că subconștient, nici nu prea ai încredere în ei 🙂
Oamenii de "nu" și "nu"
Dacă stai să îți faci recensământul amicilor și cunoștințelor, o să descoperi – mai mult mai mai puțin surprins – că printre ei sunt și oameni care bifează “nu” la ambele întrebări. Nu, nu ai nici un chef să pierzi timp prețios la o bere cu ei și în nici un caz nu le-ai da un pui de câine în grijă, cu atât mai puțin al tău.
Aceia sunt oamenii pe care ar fi indicat să te întrebi de ce Doamne iartă-mă îi mai ții pe lângă tine? Nu sunt de încredere, nu îi consideri suficient de responsabili și nici măcar suficient de funny sau de înțelepți să ieșiți la o bere metaforică. Acei oameni nu numai că nu aduc un plus de valoare, dar chiar îi desconsideri și simți cum te trag în jos, te încarcă negativ sau te plictisesc teribil (de obicei DUPĂ ce pleci de la berea metaforică).
E bine să ții minte testul acesta. Nu întotdeauna ne dăm seama exact ce simțim despre cineva. Mai ales că, în cazul unei minți nelucrate și indisciplinate, aceasta va avea tendința să le găsească oamenilor justificări pentru ceea ce fac: “lasă, că mai las de la mine, lasă, că a trecut prin nuș’ ce traumă, lasă că era un moment de rătăcire, etc”
Oamenii știu foarte bine ce fac. Și scapă de consecințele faptelor lor doar pentru că tu le găsești justificări în loc să vezi ce simți real în legătură cu ei. Deci, două beri și un pui de câine 🙂
"Iadul este adevărul văzut prea târziu" - Thomas Hobbes
Majoritatea dramelor noastre vin din relațiile cu oamenii. Ne arătăm dezamăgiți sau chiar șocați de oameni în care declarăm că am avut încredere și uite ce chestie ne-au făcut ei nouă. Desigur, pot fi și astfel de cazuri, chiar să fi fost orb până în ultima celulă a subconștientului. Dar cazurile de genul acesta sunt extrem de rare.
Adevărul este că intuiția/subconștientul nu minte. Tu știai în adâncul tău de la bun început că acel om nu merită încrederea ta, nu merită timpul acordat și nu merită în nici un caz să îi țină companie puiului de câine. Ai pompat valoare falsă într-un om fără valoare. Iar atunci când se demonstrează acest lucru, apare acel “știam eu că…”, ceea ce naște furie și resentimente, doar că față de tine 🙂 Pentru că nu te-ai ascultat de la bun început.
Există, însă, și fața pozitivă a monedei. Sunt convinsă că există măcar un om în viața ta cu care îți face plăcere să petreci timp și căruia i-ai încredința fără prea mari emoții un pui de câine. Acela este omul tău 🙂 Este cel mai valoros dar pe care Universul ți l-a trimis, prin urmare e bine să ai grijă de el. Să îl prețuiești așa cum merită, să îi spui câtă valoare aduce în viața ta.
Și mai este bine să scapi de non-valori, fă curățenie în anturaj. Îți țin mintea ocupată și contaminată cu neîncredere.
Și nu, chiar nu contează dacă ți se pare ție că meriți sau nu acel om de “da” și “da”. Este omul tău, trimis de Univers. Este omul pentru care puiul tău de câine devine puiul lui de câine. Valoarea sa rămâne neschimbată de convingerile tale. Nu poți să dai retur la darurile de Sus 😇
Namaste!
Table of Contents
Realitatea relativă
De fiecare dată când viața mă forțează să îmi scot nasul și fizicul din “bula” mea de oameni, realitatea mă lovește în toate plexurile nervoase
Aroganță sau încredere?
Este o linie foarte fină între aroganță și încredere în sine. Bine, fină pentru cei care își dau șansa să observe mediul și să se
Ahimsa – Să nu faci rău
Mi-am adus aminte că la începutul drumul meu de predare, indiferent că era vreo școală de yoga sau sesiuni regular, dădeam teme săptămânale pentru acasă.