Skip to content

Ipocrizia spirituală

ipocrizia spirituala

Trecem printr-o fază a lipsei de discernământ, a expresiilor sterile și imbecile de-a dreptul, gen “oameni frumoși” și “mulțumesc cu recunoștință” folosite ca semne de punctuație. Ipocrizia spirituală a atins cele mai înalte culmi demult, dar în ultima vreme și-au dat concursul și prostia, manipularea și, din ce am mai văzut pe Facebook și necunoașterea gravă a limbii române  😅

Despre spiritualitatea asta fake am mai scris aici, dar nah, a trecut un an și au mai apărut personaje care mai de care mai furăcioase de curent. Oameni care cred că dacă au citit o carte ocultă au și înțeles-o. Partea asta spirituală se bazează mai mult pe simboluri, așa cum se întâmplă de mii de ani încoace. Dacă mintea ta nu este capabilă să decodeze simbolurile și iei mot-a-mot ce îți scrie în cărți sau pe bloguri, nu numai că nu ar trebui să le predici oamenilor, dar ar trebui să taci pe subiect în orice context. Așa s-a dus în mă-sa sacralitatea din cele mai vechi timpuri. Au vorbit profanii despre ea. 

Ipocrizia spirituală și "oamenii frumoși"

Nu sunt hater, așa cum mi s-a mai zis. Îmi plac oamenii, dar în doze mici și cât mai pure. Partea nasoală când lucrezi cu oamenii de peste 20 de ani, e că le-ai cam văzut pe toate. Am văzut tiparele, am învățat ce limitări vor să ascundă sub masca salvatorilor sau a martirilor. Ipocrizia spirituală am văzut-o din biserică și până în cele mai banale situații de viață. Oameni care vor să pară mai evoluați decât sunt, martiri ai curentelor pseudo-spirituale în vogă. Oameni care se chinuie cu fastinguri, posturi, clisme, colonoscopii, psihedelice, cure de “purificare” a celei mai impure părți a minții lor: ego-ul spiritual.  

Nevoia de a salva lumea vine fix din același loc ca cea de a se martiriza în numele spiritualității. Și nu are nici o treabă cu ceva pur sau spiritual. 

Simplitatea practicii spirituale s-a dus, e ca și când nu ar fi existat vreodată. Dacă nu vorbești pompos din DEX, dacă nu spui niște platitudini de doi lei, dacă nu “descarci informații” la fiecare 10 minute, ești varză. Ești spiritualist rudimentar, în viziunea lor. În același timp, aceștia sunt oamenii care fac cel mai rău dezvoltării umane. Tu, ca nepracticant sănătos la cap, dacă întâlnești unul din ăsta care îți vorbește despre yoga, meditație, rugăciune, psihologie sau traumă, nu te vei apropia prea curând de practică. Și te înțeleg, dacă riști să ajungi ca ipocritul în cauză? 

Inițierea online

Astăzi am mai primit un telefon de la un doritor de yoga online, Răspunsul este nu categoric, din diverse rațiuni, toate de bun simți în beneficiul practicantului. Nu poți să ai pretenția să faci yoga online sau să te spovedești pe Zoom și să o arzi spiritual după aceea. Mai ales dacă ești în același oraș cu locul de practică. Fac și excepții, e adevărat, de aceea se numesc excepții 🙂 Yoga online nu este yoga, din punctul meu de vedere. La fel cum orice inițiere online nu te inițiază decât în tehnologie și haos. 

La fel cum am fost întrebată de ce în carte nu am pus niște tips and tricks de iluminare 😂 Eventual ceva posturi și exerciții să fie viața mai ușoară muritorilor. Pentru că este nevoie să îți miști fundul la studio sau la oricare alt loc de practică. Este nevoie să vrei suficient de mult asta încât să nu stai în nesimțire în vârful patului, să mă asculți sau să mă citești și apoi să ieși în lume și să vrei să pozezi în evoluat. 

A zis o profă zilele trecute ceva cu care am rezonat profund: “nu promovăm nulități, pentru că altfel am deveni și noi nulități”. Prefer să fiu cunoscută ca o persoană complet imperfectă, dar onestă, decât ca o ipocrită. 

Deschide ochii

Dacă încă mai crezi că sunt hater, dă un search pe facebook sau pe google la orice eveniment de yoga/meditație/vindecare. Vezi acolo personaje care mai de care, cum se autointitulează Zamolxe sau Guru, vezi personaje care scriu “mi-au” ca pisica, vezi cum limba engleză sau română sunt stâlcite sub ipocrizia spirituală. Nu spune că nu contează. Contează maxim. Dacă tu ți-ai făcut trainingul într-o limbă pe care tu nu o stăpânești, cum să dai ceva corect mai departe? Cum să nu îți faci o verificare înainte de a posta? Cum să nu existe vreunul din adepții tăi mai deștept decât tine care să te tragă de mânecă atunci când furi curent și cratime? 

Dă un search pe Facebook și privește puțin și “adepții”. Privește-le autoamăgirea, importanța și complexul de superioritate față de “neinițiați”. Cum se situează ei pe un piedestal spiritual față de oamenii simpli care nu au avut tangență cu practicile lor fake, dar sunt sănătoși la cap și la suflet. Îi “acceptă” și “tolerează”, că sunt “netreziți”. Dar știm cu toții că și acceptarea și toleranța vin tot dintr-un sentiment de superioritate. La fel de falsă ca practica.  

Ipocrizia spirituală a dat naștere celor mai perverși narcisiști de-a lungul istoriei. În numele credinței s-au comis cele mai mari atrocități, pentru că, undeva, cineva, le-a spus oamenilor ce vor să audă. I-a făcut să se simtă speciali, ocultiști, ezoterici, nu ca muritorii de rând. Le-a promis Raiul veșnic, uitând să menționeze că Raiul este aici. Dar nu în prezența lor 🙂

Alegeți înțelept!

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »
sufletului

Limbajul sufletului

Ca de obicei, dilema mea interioară se referă dacă a luat-o lumea razna sau doar am început să văd eu mai clar cum e lumea,

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *