Skip to content

Lumea exterioară

lumea exterioară

Este nevoie de ceva ani de practică și de “tăvăleli” ale vieții ca să înțelegi și să simți pe propria-ți piele că lumea exterioară este o extensie a lumii interioare. Desigur, până nu simți mecanismul, scindarea asta a minții nu e neapărat foarte sănătoasă. Așa că mai bine faci ceva să îl înțelegi mai repde 🙂

Lumea exterioară este așa cum ți-o faci

Ca să nu spun că este, de fapt, așa cum meriți. Orice concept filosofic, psihologic, spiritual îți va spune acest lucru. Și nu o să crezi din prima, pentru că dacă ție lumea încă ți se mai pare un loc periculos, ostil, vei refuza să vezi cum creezi experiențe din teamă. Plus că mai e ceva… Dezvoltarea ta nu are cum să aibă loc într-un mediu ostil. Vei fi mult prea ocupat să-ți păzești spatele ca să mai ai timp și de creștere.  

Cu toate acestea, dacă intri mai mult în literatura spirituală (că sa nu mai zic de practică), vei citi aproape peste tot că tu ești un microcosmos. Iar lumea exterioară este un macrocosmos, o reflexie a energiei și a vizunii tale despre propria ființă, în general. Desigur, mai e și factorul karmic, inconștient, care va aduce anumite întâmplări în viața ta, fără nici o legătură cu tine. Dar, în general, majoritatea evenimentelor și oamenilor de lîngă tine sunt propriile tale creații.    

Oamenii din jur

Am fost întrebată de curând la un eveniment cum vor reacționa cei apropiați odată cu dezvoltarea și regăsirea noastră. În special partenerul de cuplu. A fost greu de răspuns. Nu neapărat de răspuns, cât de digerat răspunsul.

Cei care te iubesc vor reacționa pozitiv, îți vor susține creșterea. Da, e posibil ca la început să opună ceva rezistență la schimbările tale, să îi apuce o oarecare teamă văzând că începi să te comporți diferit și să îți redefinești valorile. Dar atunci când iubești real un alt om, te bucuri pentru creșterea și dezvoltarea lui, îi ești alături în momentele de criză și îl susții în procesul acesta lung și profund de îmbunătățire. 

Dar, de fapt, șocul și criza existențială pe care e posibil să le trăiești odată cu apucarea acestui drum, constau în revelația că omul de lângă tine nu te iubește. Am văzut de prea multe ori parteneri care sabotează creșterea, care îi trag înapoi pe practicanți, doar pentru că ei nu au chef să facă munca asta, să urce odată cu partenerul de viață. Am văzut de prea multe ori egoismul manifestat în relații așa-zis echilibrate până la un moment dat. Și am văzut, din păcate, și oameni foarte buni, cu potențial extraordinar, care se lasă sabotați și trași în jos de frica de a nu rămâne singuri, alegând, de fapt, un om care nu îi prețuiește. Am mai povestit aici.   

Nimic nu se pierde, totul se transformă

Atunci când vine momentul acela în care simți că viața este mai mult decât ai experimentat până acum, este firesc să cauți răspunsuri. Iar în această căutare, este destul de probabil să suferi ceea ce inițial vei numi “pierderi”. Lumea exterioară va începe să se schimbe, vei vedea cum evenimentele se așează altfel și cum unii oameni vor ieși din viața ta. Unii mai violent, alții, mai subtil. Dar ceea ce vei pierde, va face loc pentru altceva ce vei câștiga pe parcurs. 

Oameni, joburi, situații de orice fel. Vor începe să capete alte culori și alte nuanțe, până când, într-o zi vei observa că lumea exterioară este mult mai bogată decât a fost vreodată. Pentru că tu te-ai facut mai mare pe interior, prin umare, s-a expandat și exteriorul. 

Pentru că schimbarea adevărată se produce din interior spre exterior, de sus în jos. Alege oamenii care îți susțin creșterea și se bucură de tine și de felul în care dezvolți. Iar atunci, lumea exterioară va deveni un mediu prietenos, în care îți vei găsi locul.

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *