Skip to content

Mâncarea este informație

mancarea

Am început școala de primăvară săptămâna trecută și am decis ca sezonul acesta să demontăm mituri, să facem yoga aplicată în viața reală și, desigur, să vedem unde putem lucra la stilul de viață pentru a îmbunătății calitatea vieții. Mâncarea, ceea ce ne cam conduce pe noi, oamenii vestici, este cel mai important aspect pe care ne putem concentra.  

M-am trezit vorbind (e o stare constantă a mea, cu episoade de tăcere 😅) despre hrană și despre cum mâncarea pe care majoritatea dintre noi o consumăm o folosea bunica să hrănească porcii și păsările din gospodărie. Am uitat ce înseamnă mâncarea reală, făcută de la zero în propria-ți bucătărie, odată cu “femeia liberă, profesionistă și independentă” și cu masculul care vrea semințe de chia și un smoothie 🤯

Mâncarea reală

Nu o să stau să îți explic de ce “dieta” nu este ok, căci tu te hrănești permanent, deci este necesar un stil de viață. De ce noi, europenii, dimpreună cu americanii avem o lipsă horror de nutrienți ca urmare a “dietei” vestice. De ce mâncarea pe care o consumăm nu ne hrănește, ci mai degrabă ne îmbolnăvește. Citești singur/ă mai multe aici.

Ce o să îți reamintesc, însă, este că mâncarea este informație. În sensul că ceea ce băgăm în corp trimite o informație la nivelul ADN-ului, în așa fel încât corpul să poată produce anumite tipuri de proteine. Desigur, alegerea inflamației pe care zahărul o produce, este exact ceea ce este: o alegere, mai mult sau mai puțin conștientă. Dar mai gravă mi se pare alegerea unor non-alimente pe care corpul nu mai știe să le citească, alimente fără nici o informație reală, doar confuzie. 

Intoleranțe la gluten, la lactoză și la alte alimente care ar trebui, teoretic, să ne hrănească, sunt rezultatul confuziei venite din procesarea exagerată a produselor, dar și din schimbarea genetică a moleculelor de grâu, pomparea hormonilor în văcuțe pentru lapte și tot așa. E lungă discuția, dar ce vreau să subliniez este fix faptul că ai devzoltat aceste intoleranțe sau că ți-e foame într-una, este o dovadă încă vie a faptului că mâncarea este informație.  

Acum, pe de altă parte, dacă decizi să îți ieși puțin din zona de confort, să gătești cu alimente întregi, vii, proaspete, lucrurile se pot schimba major. Și dacă sursa lor nu este cea mai fericită, măcar îți scutești puțin corpul de confuzia procesării excesive a hranei. Mâncarea reală, adică gătită de la zero, la tine acasă, te poate “otrăvi” doar dacă erai într-o energie foarte joasă atunci. Și atunci, oricum, consumi ceea ce ești. Nu e cazul fericit, dar nici de intoxicație.

Am auzit de curând asocierea mentală a mâncării gătite cu îngrășatul. Este foarte adevărat că depinde și cum o gătești, depinde câtă pâine consumi la o masă gătită, și depinde, în special CÂND o mănânci. Dacă ai un minimum de control pe acești factori, mâncarea gătită, oricât de hipercalorică ar fi ea, te va hrăni. Va da informația că nevoile tale sunt asigurate, nutrienții au fost asimilați, drept urmare, corpul nu va cere o a doua sau o a treia masă. 

Nevoile de bază

Cum spuneam, mâncarea este informație, iar corpul nostru răspunde la informație pentru care are deja receptori. Adică ceea ce se găsește în natură, fără să sufere modificări structurale majore. Omul mănâncă mâncare caldă și gătită de când a descoperit focul. Nu chia, smântânică de caju, porridge, germeni de nush de care. Porcii și găinile lu’ mamaie mâncau, da. Dar ele deveneau hrană 🙂

Omul are câteva nevoi de bază, nah, ca orice om. Cele mai importante pentru a putea funcționa ca ființă umană în formă fizică sunt hidratarea, mâncarea și somnul. Nu o să îți bag povestea aia care vinde bine că oamenii spirituali în cap nu se pot îmbolnăvi 🙂 Dar îți spun că te cauți degeaba de dureri de spate, de cap, de genunchi, amețeli, arsuri gastrice, ingrășat, depresie, anxietate, dacă tu nu ai grijă de astea 3.

Ce vrei, să vină un medic tot timpul cu tine să îți dea câte un pahar cu apă, să îți facă o ciorbă, să te învelească de nani nani? Nu? Păi și atunci dacă tu nu îți asiguri aceste nevoi, de ce te duci să te controlezi? La ce te controlezi, la voință? La disciplină? Nu îți va rezolva nimeni problemele dacă tu nu ai grijă de funcțiile tale de bază. Se presupune că ești un mamifer evoluat, astfel că bei apă atunci când ți-e sete (presupunând că bei apă, nu altceva și stii să recunoști senzația de sete), mânânci ce cere corpul atunci când ți-e foame și dormi profund, exact cât ai nevoie. 

Mâncarea este informație. Apa este informație. Somnul ajută la procesarea acestor informații. Abia după ce te pui în regulă cu trinitatea asta, te poți întreba ce nu este în regulă cu tine. Deocamdată în neregulă este mersul cu trend-ul, cu mâncarea obținută facil și nenatural, credința ta că ai ceva și că altcineva, sub formă umană, știe mai bine decât tine de ce ai tu nevoie.

Trăim într-o eră în care informația este accesibilă tuturor. Așa că decât să folosești sfântul google să te autodiagnostichezi cu depresie sau cancer, mai bine îl folosești cu search pentru ayurveda, memoria apei, hrana reală, mișcare, structura fiziologică a corpului uman. Și așa vei găsi și răspunsul isteriei cu care te-ai autodiagnosticat cu boli terminale. Ești deshidratat/ă, nedormit/ă, nehrănit/ă și orice alt ne… din nevoile de bază.

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *