Skip to content

Puterea unui ritual bine făcut

ritual

În lumea în care am ajuns să trăim, este foarte ușor să te simți deconectat de latura ta spirituală. De fapt, majoritatea oamenilor au momente de deconectare, indiferent de câte activități spirituale au în agendă. Când vine urbanul peste tine, e greu să îți ții simțurile acasă și să rămâi centrat. Și aici intervine conceptul de care mulți se feresc sau îl înțeleg greșit: ritual.  

Nu trebuie să fii vrăjitoare sau cine știe ce mag din filmele fantasy pe care le-ai văzut tu. În viața reală nu e ca-n Harry Potter. Din păcate😅. Când spun ritual, mă refer la acea activitate care pentru tine are un sens și este menită să te centreze, să te aducă înapoi în interior: la cum te simți, cum îți setezi intențiile, cum îți asculți intuiția.  

Toată lumea are un ritual

Le putem spune tabieturi dacă vrei neapărat, dar esența obiceiurilor pe care le ai deja formate și sunt menite să îți dea o stare de confort, tot în ritual rezidă. Unii avem ritualul cafelei, unii cel al paharului de vin seara, al dușului de dimineață sau al curățeniei în casă. Mă refer la acele acțiuni care la finalul lor îți dau o stare de bine, de satisfacție sau de centrare și concentrare. 

Am observat că oamenii se iau foarte în serios atunci când le spun să își facă un ritual care să îi recentreze. Și fie aduc argumentul timpului, fie al neconcentrării, fie al copiilor, fie Mercur retrograd, whatever. Sau, în extrema cealaltă, se pregătesc pentru ritual de zici că urmează să vorbească cu Dumnezeu în persoană, durează o eternitate pregătirea în sine. Și, din punctul meu de vedere, nu e nimic spiritual nici în procrastinare și scuze, nici în pierderea timpului. 

Ideea unui ritual este de a te reconecta cu latura ta spirituală. Deci cu spiritul, esența, sufletul, cum vrei să îi spui. Și nu, nu este nevoie de o procedură predefinită, nu ai nevoie de dosar cu șină ca să îți faci ritualul. Ai nevoie să găsești ceva care ție să îți pară autentic, să crezi în el și să fie în conformitate cu timpul și confortul tău. Practic, să îți creezi un obicei sănătos, la care poți să apelezi oricând simți acea anxietate urbană că vine peste tine. 

Fă ca totul să aibă un sens

Ființa umană are nevoie de sens, de scop, de o motivație venită de undeva din interior pentru a face orice acțiune cu plăcere. Deci este nevoie ca ritualul să aibă sens, să fie făcut cu un scop anume, să aibă un rezultat, mai mult sau mai puțin material. Altfel, se va face mecanic și uite așa au apărut habotnicia și superstiția. Adică nu faci ceva pentru că “așa se face”, ci faci pentru că înțelegi cum funcționează, îi înțelegi beneficiile și scopul. 

Așa că, în funcție de credințele tale spirituale, sociale și culturale, îți poți crea singur/ă un ritual care să te readucă aproape de spirit. Poți încerca următoarele, dar lista rămâne deschisă:

  • Aprinde o lumânare și setează-ți o intenție pentru ziua/seara cu pricina
  • Meditează sau practică niște asane pentru 20-30 minute
  • Creează o listă a recunoștinței în care scrii zilnic
  • Spune o rugăciune înainte de mese (nu e musai să fie una standardizată)
  • Plimbă-te 20-30 minute în aer liber
  • Aprinde tămâie/palo santo/salvie pentru a curăța spațiul în care trăiești/lucrezi/meditezi
  • Marchează evenimentele astrologice (trecerea dintre anotimpuri, lună plină, lună nouă, eclipse) cu un ritual, ceremonie, meditație
  • Creează un vision board pentru a ajuta manifestarea intențiilor, obiectivelor (funcționează perfect🥰)
  • Ia-ți măcar un minut în fiecare oră pentru a conștientiza respirația și senzațiile din corp.

Și, cum spuneam, lista poate continua cu ce îți trece ție prin cap. Limita e propria imaginație. Doar nu te lua foarte mult în serios, deoarece ritualurile pot genera o mentalitate obsesiv compulsivă. Deci dacă n-ai apucat să faci ritualul, nu-i o tragedie. Nu vei avea nici 7 ani de ghinion și nu, nici nu vei avea o zi nasoală că nu ți-ai satisfăcut compulsia. 

Efectele ritualurilor

Efectele psihologice ale ritualurilor pot fi extrem de pozitive, însă, cum spuneam, dacă te iei prea mult în serios, există și riscul de efecte negative. Depinde mult de la om la om și de contextul în care faci un anume ritual. 

Principalul efect și obiectiv al ritualului este acela că îți dă sens, scop. Cumva, știi atunci când faci o practică anume, că o faci ca o formă de ofrandă, că există acolo undeva o putere mai mare decât tine, care te va ajuta să te centrezi sau să obții ceea ce îți dorești. În general, când oamenii au un scop bine definit în viață, iar acel scop este mai mare decât ei, calitatea vieții crește considerabil.

Pentru cei mai anxioși și automat control freaks, ritualul oferă rutină, structură și predictibilitate, ceea ce îi lipsește, în general, unei minți agitate. Acest lucru va da senzația că omul este din nou în control asupra vieții sale, lucru extrem de util în situații copleșitoare sau în perioade cu mult stres și agitație.  

Partea care mie îmi place cel mai mult la ritualuri este cea culturală. În sensul că, în funcție de ritual, dacă îl faci chiar conform credințelor tale culturale și sociale, acesta te ajută să îți aduci aminte de valorile care stau la baza existenței tale, ceea ce mai departe creează un sentiment de apartenență și identitate. Bineînțeles, asta este valabil doar dacă valorile sunt unele corecte, etice și orientate spre binele celorlalți. 

De exemplu, eu am ritualurile mele și de curățat casa, și, mai ales de curățat spațiul la studio. Cu tămâie, palo santo, smirnă, mantre și tot ce mai simt eu că este nevoie în ziua cu pricina. Asta mă ajută și pe mine să mă centrez, dar și pe cursanți să intre într-un vibe curat și centrat. La fel, vara, când facem yoga pe plajă, ajung cu jumătate de oră mai devreme pentru a prinde răsăritul soarelui și de a asculta marea. Și asta mă centrează și face ca ora să fie mai structurată energetic. 

Ce încerc să spun este că ai deja toate astea la îndemână. Și că le faci oricum, doar că inconștient. Micile detalii din minutele de timp liber pot face o diferență majoră în viața ta fizică, mentală și emoțională. Câteva minute de activitate conștientă, cu o intenție curată și corectă pot face minuni. De aceea se spune că minunile se întâmplă în fiecare zi  ❤️

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *