Dacă mi-ai trecut pragul la studio sau mă urmărești pe blog, știi deja relația mea de dragoste cu soarele 🤍 Mă fascinează atât răsăriturile cât și apusurile, iar majoritatea evenimentelor cu yoga și socializare sunt organizate în relație cu soarele și câteodată cu luna. Mi se pare că luăm de-a gata aceste principii vitale și uităm să ne minunăm de puterea lor, să le mulțumim că ne susțin viața și creșterea.
Dacă Soarele s-ar decide să nu mai răsară într-o zi, viața pe pământ s-ar sfârși destul de rapid. Și nici luna ar dispărea, căci ea nu produce lumină de capul ei. Acum, că ți-am readus aminte toate astea, încearcă să le privești în cheia principiului masculin – soarele și principiului feminin – luna. Un fel de aviz pentru “independente”. Precum în Cer așa și pe pământ, nu? 🙂
Soarele în Croația
Ca să revenim la chesiuni mai pământene, tocmai m-am întors dintr-un loc unde Soarele este vedeta principală, iar turismul sustenabil se face în jurul naturii și nu în detrimentul ei. Cu foarte puține betoane, dar cu infrastructură absolut perfectă, Croația m-a fascinat aproape instant. Și cu atât mai mult Zadar, orașul care se mândrește cel mai mult cu două lucruri făcute de om, dar pentru natură: orga mării și Salutul Soarelui.
Ca să înțelegi tot tabloul, pe faleza micului oraș, există încă din 2005, orga mării. Un proiect de aritectură urbană, dar și un instrument muzical care scoate sunete și vibrații unice pe măsură ce valurile Adriaticii lovesc în cele 35 de țevi de orgă. Absolut fascinant. Aș fi putut să rămân acolo zile întregi în sunetul mării. Iar la câțiva pași de orgă, se află ceea ce se numește Salutul soarelui. O continuare a muncii lui Nikole Bašića, imediat după ce a terminat proiectul orgii.
Salutul soarelui este și el fascinant, se activează imediat după apus. Structura, în forma unui cerc cu diametrul de 22 de metri, este alcatuită din sute de panouri din sticlă, sub care sunt instalate celule fotovoltaice, care produc energia necesară pentru activarea unui joc de lumini. La fel cum “Orga mării” nu poate funcționa fără mare, “Salutul soarelui” nu poate exista fără soare.
Acum, că ți-am povestit chestiunile tehnice, pe care le poți găsi în detaliu absolut oriunde pe net, să îți povestesc și experiența în sine. Ne adunam cu vreo oră, chiar două înainte de apus să ascultăm muzica mării. Noi și alte câteva mii de persoane. Gălăgie, poze, furnicar, nimic deosebit, vibe de stațiune, aproape incompatibil cu liniștea. Pe măsură ce soarele se pregătea să apună, însă, atmosfera pe faleză se calma. Iar în ultimele minute ale apusului, se auzeau doar valurile și șoaptele celor din jur. Apoi, după ce ultima bucățică de soare dispărea în mare, mii de oameni aplaudau. Da, aplaudau spectacolul oferit de soare ❤️
Indiferent de unde veneau sau oricât de deconectați erau de la natură, oamenii puși față în față cu energia momentului și a locului, celebrau soarele. Știi cum se simte când simți si auzi aplauzele a mii de oameni către soare? Piele de găină e puțin spus. Oi fi eu mai romantică în ultima vreme, dar mi s-a părut cea mai frumoasă exprimare a umanității pe care am văzut-o de multă vreme încoace. În cazul acesta, locul sfințește omul și nu invers.
De ce să te duci în Croația
În câteva zile petrecute acolo, am adunat zeci de motive. Unele subiective, cum ar fi construirea orașelor și turismului în jurul naturii, nu în locul ei. Soarele și blând și puternic simultan, așa cum îi șade bine principiului masculin, în general – te și arde, te și mângâie – depinde cum te raportezi la el 😅 Ah. Și oamenii. Croații au un fel de a fi dintr-o bucată. Tare mișto oameni. Veseli, cu energie bună, pot să îți spună să fuck off cu zâmbetul pe buze fără să știi ce te-a lovit. Extrem de corecți, punctuali și atenți la nevoile celor din jur. Genul meu de oameni.
În zona obiectivă, îți punctez insistent infrastuctura impecabilă și conduita în trafic a șoferilor. Am închiriat o mașină care să ne facă deplasările în afara orașului mai ușoare, și nicăieri în lume nu m-am simțit mai în siguranță în trafic. Nu îți stă absolut nimeni la bara din spate, nu există absolut nici un motiv de stres pe străzile din Zadar și împrejurimi.
Altfel, mâncare bună, pentru toate gusturile, party dacă ai chef, liniște dacă vrei opusul. Mare curată, fără e-coli, alge și meduze, șezlonguri mai ieftine decât la noi, umbră pe plajă oferită de copaci, rareori de umbrele. Pet friendly, kids friendly, family friendly, în general o țară prietenoasă, cu valori sănătoase. Mâncarea e cu gust, cocktailurile majoritatea făcute cu simț de răspundere. Da, poate fi ceva mai scump, dar poate fi făcută și budget friendly fără probleme.
Zborul către Zadar încă este ieftin, operat de Ryanair, iar acolo este imposibil să nu te descurci. Ah, și ce mi-a mai plăcut extrem de mult este lipsa meltenilor. Bine, ei există, dar nemanifestați. Pentru că dacă apucă să se manifeste printr-un comportant gălăgios sau antisocial, ți-am povestit deja cum sunt croații. La fel și forțele de ordine. Nu discută, nu întreabă, te iau pe sus și pupi pa. Deci super recomand Croația în general și Zadar în special. Îți las aici niște poze cât se poate de nefiltrate dacă ai nevoie să te convingi 🙂
Să avem zile bune! Cu soare 🌅
Table of Contents
Realitatea relativă
De fiecare dată când viața mă forțează să îmi scot nasul și fizicul din “bula” mea de oameni, realitatea mă lovește în toate plexurile nervoase
Aroganță sau încredere?
Este o linie foarte fină între aroganță și încredere în sine. Bine, fină pentru cei care își dau șansa să observe mediul și să se
Ahimsa – Să nu faci rău
Mi-am adus aminte că la începutul drumul meu de predare, indiferent că era vreo școală de yoga sau sesiuni regular, dădeam teme săptămânale pentru acasă.