Skip to content

Așteptările în practica yoga

yoga

Aș putea să îți spun din start că nu e ok să ai așteptări, îmi place mult clișeul ăsta 🙂 Dar presupun că și tu ești om, ca și mine, iar așteptările sunt inevitabile, orice formă pseudo-spirituală le-ai da. În ceea ce privește practica yoga, e bine să nu te duci după fenta de marketing în care ți se promit “iluminarea în zece pași” și zenul suprem, ci să înțelegi că practica va merge cât ești tu dispus să o lași să meargă. 

Yoga nu te face neapărat mai înțelept

Înțelepciunea fie o ai, fie nu. Desigur, după multă vreme de practică yoga, vei fi mult mai înclinat să îți asculți intuiția, să “citești” oamenii, să simți ce e bine, ce e toxic, să vorbești atunci când e cazul și cât e cazul. Sunt forme de înțelepciune care se vor vedea în relațiile tale sociale, însă “de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”. Dacă tu nu ești dotat cu cine știe ce gândire abstractă, e mai greuț cu înțelepciunea. 

La fel cum yoga nu te face neapărat mai spiritual. Asta e preferata mea 🙂 Toată lumea este un spirit care are un corp, deci nu practica în sine îți dă definiția de spiritual, ci calitatea ta umană. Nu este nevoie să te transformi într-un atotcunoscător/ predicator după câteva ședințe de yoga, riști să pici în capcana ego-ului spiritual din care va fi destul de greu să mai ieși. 

Și, în nici un caz, yoga nu te va face mai tolerant. Ba dimpotrivă, ți se va scurta fitilul toleranței mai mult decât credeai. Ceea ce până acum mai treceai cu vederea sau băgai sub preșul lui “lasă, să fie bine” va deveni din ce în ce mai insportabil, până când vei fi nevoit/ă să te apuci să îți faci curățenie în viață. Am mai scris despre asta aici.

Meditația și liniștirea minții

În primă fază, meditația va fi ca o formă de evadare, de fugă din realitatea de care te-ai cam săturat. Apoi, în câteva luni sau săptămâni, așa-zisa realitate te va ajunge din urmă și vei fi nevoit/ă să te confrunți cu ea. Și abia de acolo începe cu adevărat meditația. Nu e indicat să o privești din prima ca pe o tehnică de liniștire a minții, ci mai degrabă de purificare, de decontaminare a mentalului, de extindere a conștiinței. Și de acolo vor veni ulterior și liniștea și claritatea gândurilor.

Deseori, în practica yoga – indiferent că te-ai oprit la asane sau la meditație – va veni un punct de graniță. Acolo, la graniță, înainte de a păși spre un alt nivel al conștiinței, va fi mintea care te va trage înapoi. Ăsta este jobul ei, de a te apăra de propria-ți teamă de necunoscut. Și vor apărea indoilei, oboseli, frici și supraanaliză. Când ajungi în această fază, este bine să faci din teamă un aliat și să o transformi în curiozitate. Să vezi ce se întâmplă dacă treci granița. Cu cât opui mai puțină rezistență, cu atât îți va fi mai bine.

Vorbeam mai sus de vrăjeala de marketing. La început e ok să folosești meditația ghidată, mai ales dacă nu excelezi la capitolul concentrare. Dar aceea NU este meditație 🙂 Este o formă de hipnoză, și câteodată este chiar eficientă. Dar nu este meditație. Nu este nici un ghidaj divin acolo, ci doar unul uman. Meditația presupune introspecție, în așa fel încât să îți auzi gândurile. 

Și cel mai important, nu te aștepta să se facă liniște în meditație. Va fi hărmălaie mare în mental mult timp după ce te vei fi apucat de meditație. Scopul practicii nu este să nu mai ai gânduri – este imposibil – ci să observi ce gânduri ai și ce emoții le atașezi. NU încerca să blochezi gândurile, ci lasă-le să apară, oricât de “anormale” ți s-ar părea. E ok să iasă de acolo de unde le-ai ascuns 🙂

Ce face yoga

În ceea ce privește asanele, la studio nu le privim ca pe o formă de mișcare sau de sport, deși au un impact uriaș asupra planului fizic, grosier. Le privim, mai degrabă, ca pe posturi care lucrează psiho-somatic, deci automat vor regla și corpul, dar nu numai.

Primele semne că practica yoga începe să aibă rezultate sunt îmbunătățirea digestiei și a calității somnului. Desigur, vei căpăta și mai multă mobilitate, eventual și ceva forță, dar efectele sunt mai subtile de atât. 

Da, e posibil să și slăbești – mă tot întreabă lumea dacă se slăbește de la yoga – dar nu ca urmare a practicii fizice. Armonizarea corpului pentru practicantul de yoga se face de undeva din interior. Îți vei regla relația cu mâncarea și cu acceptarea corpului fizic, ca urmare a eliminării rușinii și fricilor pe care le-ai acumulat de-a lungul anilor. Odată ce vei scăpa de sentimentul de “nu sunt suficient de bun/ă” sau de secretele pe care le-ai tot cărat cu tine din rușine, vei scăpa și de kilogramele în plus. 

Cele mai profunde și de durată efecte sunt cele care nu se văd cu ochiul liber, însă. Ți se vor vedea pe față, dar oamenii din jur nu vor putea spune exact CE ți se vede pe față. Dar tu vei ști că ți se citește în ochi împăcarea cu sine, autenticitatea, apropierea de cine ești tu cu adevărat. Vei ști unde vrei să ajungi, cine ești, care îți sunt limitele și care îți este potențialul. Vei ști să te accepți integral, cu bune și cu rele, vei face tot ce ai învățat și ce poți pentru a deveni mai bun/ă în fiecare zi. Atunci, yoga ți se va citi pe frunte  ❤️

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *