Din punctul meu de vedere, nu există persoană care să nu poată să mediteze. Într-un fel sau altul, toată lumea o face. Beneficiile meditației devin, însă, palpabile, atunci când practica este făcută corect, iar în jurul tău realitatea cotidiană începe să se schimbe.
Chiar dacă este doar o chestiune de semantică, este nevoie să precizez că meditația ghidată nu e tocmai meditație… Este o formă de hipnoză, de programare a subconștientului. Nu e rea, poate fi extrem de benefică dacă este făcută cum trebuie, însă are rolul de a “băga” ceva în mental, nu e de a-l lăsa să se elibereze de condiționări. Deci, cum spuneam, nu e tocmai meditație, pentru că presupune o influență externă.
Beneficiile meditației în viața de zi cu zi
Poate că pe interior nu îți dai seama de schimbările subtile și de lucrurile minunate care ți se arată. Cel puțin, nu la început. Dar, în exterior, realitatea ta va începe să se schimbe. Dacă ești control freak, e posibil să te panichezi puțin, să devii confuz, să nu înțelegi ce se întâmplă. Dar pentru că spațiul potențial este momentan limitat, e bine să înțelegi că atunci când Universul tău pare că începe să se destrame, de fapt, se face loc pentru crearea unuia nou. Este nevoie ca vechiul să dispară pentru a face loc noului. E firesc să fie așa.
În viața cotidiană vei începe să vezi cum devii mai limpede, cum iei decizii mai rapid, cum ai devenit deja mai puțin reactiv, cum capacitatea de auto-control e din ce în ce mai mare. Prin auto-control nu mă refer la cum reacționezi exterior în situații de criză, ci de ce provoacă acestea în interiorul tău. Cu cât ai mai multă practică în spate, cu atât mai puține “butoane” de frustrare vei avea.
În ceea ce privește creativitatea și creșterea socială/financiară, am mai scris aici despre beneficiile meditației. Cei mai mișto oameni de succes ai lumii sunt cei care meditează zilnic, consecvent și dedicat. Pentru că au înțeles că potențialul lor este direct proporțional cu timpul petrecut în introspecție.
Nu există meditație greșită
Aici depinde și de așteptările pe care le ai tu de la practică. Am avut și am în continuare cursanți aflați la început de drum care se așteaptă ca în meditație să “nu se gândească la nimic”. Păi dacă le ieșea asta, nu mai treceau pragul studioului că erau deja iluminați 🙂 Meditația presupune să lași mintea să se deschidă. Să lași gândurile să iasă, de unde or proveni ele nici nu contează prea mult.
Dacă e gălăgie mare în cap, nu înseamnă că faci ceva greșit. Înseamnă că așa arată momentan structura ta mentală și este foarte bine că ai decis să te ocupi de ea. Atâta vreme cât stai cu ochii închiși și spatele drept, nu ai ce să faci greșit. Dacă între timp mai folosești și o mantră mentală și îți menții cât poți atenția în Ajna chakra, ești pe drumul cel bun.
Nu contează atât de mult poziția picioarelor, că nu te lasă genunchiul sau că doare spatele dacă stai în meditație. Poți să stai cu picioarele întinse, poți să meditezi pe scaun sau pe marginea canapelei, contează mai mult să ai spatele drept – din rațiuni energetice – și să nu apară tensiuni sâcâitoare în corp.
Deci, cum spuneam, nu există persoană care să nu poată să mediteze. Există, în schimb, persoane care nu vor. Iar acolo intervine frica de necunoscut.
De ce ne temem de schimbare
Probabil că ți s-a întâmplat și ție să încerci să convingi pe cineva de beneficiile meditației sau practicii yoga. Și acel cineva nu și nu. Sunt prea tânăr, prea bătrân, prea gras, prea slab, prea agitat, prea depresiv, prea… ce vrei tu. Oamenii își găsesc justificări care de care mai bizare pentru a fugi de ei înșiși. Pentru că tot ei, cu mânuța lor, au îngropat acolo, sub preș o grămadă de emoții și știu instinctiv că va fi deranj mare când se vor lovi de ele. Ce nu știu ei este că oricum se vor lovi de ele. Meditația chiar ar fi calea mai ușoară…
Mai sunt și oamenii cu un tipar mental fix, cei autosuficienți, pentru care evoluția s-a proptit în propriul ego și nici nu are șanse prea mari să se deblocheze de acolo. Sunt cei cu “n-am eu nevoie de așa ceva”, “nu am timp de meditație”, “nu cred eu în prostiile astea”. Știi vorba aia, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. N-ai ce să le faci.
Printre categoriile de temători de schimbare sunt cititorii 🙂 Acei oameni care au citit jdemii de cărți de dezvoltare, psihologie, yoga, meditație, budism, martorii lui Ekhart Tolle și Oprah. Știu eu care e treaba cu meditația, îți dau o grămadă de sfaturi despre cum să meditezi și cum nu, dar practică nu au mai deloc. Din păcate, teoreticienii de genul ăsta sunt cei mai periculoși. Te pot convinge cu informațiile pe care le au, că doar au stat și au citit ani de zile, dar te pot trimite pe niște piste foarte greșite și nefavorabile, pentru că habar n-au ce e acolo.
Scopul meditației este îmbunătățirea
Dincolo de scopul sacru, dincolo de dorința de a te apropia de Divin, dincolo de a urmări mântuirea în viață, scopul meditației ar fi ideal să fie propria îmbunătățire. Cu alte cuvinte, înțelegi că ești departe de a fi perfect, departe de potențial, departe de așa cum ți-ai dori tu cu adevărat să fii. Și atunci, ai drept motivație primară propria îmbunătățire. Pentru că știi că poți fi mai bun de la zi la zi. Nu merge pe tiparul distructiv de “nu sunt suficient de bun”, ci pe cel constructiv în care înțelegi că azi ești mai bun ca ieri și mâine vei fi mai bun ca azi.
Creșterea asta despre care îți vorbesc are loc cumva pe nesimțite. Nu te poți aștepta să vezi schimbările de pe o zi pe alta, să meditezi trei zile și să aștepți a patra zi beneficiile meditației. Schimbarea începe întotdeauna din interior și nu are loc foarte brusc. Ceea ce, între noi fie vorba, este un lucru bun. Nu ai putea să faci față unei schimbări bruște, nici fizic, nici mental și nici emoțional.
Deci îmbunătățirea se produce în timp, foarte subtil dar stabil.
Devii mai calm, mai blând, mai intuitiv și mai limpede în gândire și vorbire. Totodată, devii și mai ferm, mai puțin tolerant cu ceea ce e toxic și mai capabil să te detașezi de ce îți face rău.
Da, meditația poate da dependență. Dar este singura dependență care te va face să te dezvolți ❤
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că