Skip to content

Blocajele emoționale

blocajele emotionale

Povestea asta cu blocajele emoționale este una dintre cele mai frecvente issues abordate în ultimii ani la yoga. Bine, nu neapărat că omul vine și spune “help, sunt blocat emoțional”, ci că acuză o stare de disatisfacție, de confuzie pentru că nu înțelege de ce si simte într-un anume fel și nici măcar nu poate să definească ceea ce simte. 

Blocajele emoționale și energia din spatele lor

Psihologia se ocupă de partea de emoții și de definire a lor. Energia se ocupă de cauza emoțiilor, de identificarea zonei în care ești blocat și ce ai de făcut în deblocarea ei. Asta e explicația pe scurt. Blocajele emoționale nu sunt o cauză în sine – deși pot fi o cauză a auto-sabotării – ci un efect al unei energii care funcționează defectuos.

Să luăm ca exemplu meditația. Am mai scris aici despre funcționalitatea gândurilor și cum mintea în sine nu este problema. Ci hormonii sunt 🙂 Gândurile nu ai cum să le oprești. Și nici nu este indicat, sunt efectul unei activități cerebrale normale, o funcție a căpuțului. Iar pe tine nu gândurile te fac să te simți nasol. Ci emoțiile pe care le atașezi acelor gânduri. 

E greu de explicat în cuvinte, dar știi la ce mă refer. Dacă te gândești la un elefant roz cu șapte capete, nu te deranjează foarte mult. Doar dacă ți-e frică de elefanți. Sau de roz. În schimb, dacă te gândești la un scenariu care în mintea ta are sens și se poate produce în realitatea imediată, atunci apar și emoțiile atașate acelui scenariu: vină, rușine, frică etc. Și atunci are loc cel mai mare damage pe care conștiința ta îl poate suferi

Ce sunt emoțiile?

Dacă vrei un răspuns extrem de simplist, emoțiile sunt hormoni. De aceea apar și “dereglările hormonale”, în special la femei – acestea fiind mai înclinate de la mama natură către emoțional. Orice mamifer este condus de hormoni, la fel și noi, oamenii, în majoritatea situațiilor de viață. Problema cu joaca aceasta cu hormonii/emoțiile este că simpla trăncăneală despre ele nu va rezolva nimic, ba chiar le va amplifica. 

Am observat trendul acesta de traumatologie psihologică, dus chiar spre victimologie – este o linie foarte subțire acolo. Nu este util, nici plăcut, nici eficient, să trăncănești despre frică, abuz, victimă, rușine, vină, etc. Nu vei face altceva decât să te duci într-o spirală descendentă în aceste emoții. În schimb, dacă ai instrumentele necesare să descoperi de ce îți este frică, de ai fost abuzat/ă, de ce ești victimă, de ce simți rușine, în relație cu ce anume, atunci te duci direct spre cauza care stă la baza acelei activități hormonale exagerate, pe care o numești generic emoție. 

În mintea liniară, simplistă și nerafinată a omului, vedem bine și rău, negativ și pozitiv, avem emoții puternice. În schimb, când accesezi un nivel de cunoaștere abstract, vertical, acestea se dizolvă și avem stări. De aceea se și spune “ești în stare să faci asta?” Dacă ai emoții, automat nu ești în stare să faci mare lucru 🙂 

Nu știu dacă are sens pentru tine ce spune aici, însă dacă măcar te gândești la perspectiva asta, blocajele emoționale au șanse să fie dizolvate. Nu de la sine, desigur, pentru că va trebui să muncești pentru asta. Partea bună este că practica yoga se va ocupa by default de asta, mai ales partea de meditație. Încet, dar sigur. 

Pentru cine vrea mai multă eficiență, în schimb, duminică avem un eveniment tare mișto la One Yoga Studio ❤️ Un workshop intensiv de 3 ore despre Energia Abundenței, în care vei fi ajutat să înțelegi și care e treaba cu blocajele emoționale și cum acestea îți blochează abundența în orice aspect al vieții sunt ele prezente.

Detalii și programări se fac la subsemnata 🙂

Să avem o săptămână magică!

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
calatoria

Călătoria

Fie că suntem sau nu conștienți, cu toții ne aflăm pe un drum. Unii îi spunem resemnați soartă, alții îi spunem, plini de speranță, destin.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *