Subiectul poate fi unul extrem de sensibil, mai ales dacă te identifici cu propria proiecție a spiritualului și crezi că ai găsit deja răspunsurile la tot ce te înconjoară. Capcanele spiritualității vin la pachet odată cu drumul de “optimizare” pe care ai plecat și rareori poți scăpa neatins de ele.
Aproape toată lumea care a apucat acest drum a avut cel puțin un moment de rătăcire într-un ego spiritual. Foarte puțini și-au revenit în fire, însă…
Capcanele spiritualității sunt încercări
Ai aflat deja că drumul nu e presărat cu panseluțe și fluturași, te-ai lovit deja de piedici și de teste. Cu puțin noroc, le-ai trecut. Ideea e că aceste încercări sunt un fel de filtre. Dacă ai ce îți trebuie, treci mai departe, dacă te-ai transformat într-un narcisist spiritual, rămâi unde ești, că nu ai ce să cauți mai departe. Cel puțin pentru moment.
Până să ajungem la discuția despre capcane, e bine să lămurim și povestea cu meditațiile și yoga de pe youtube sau nu știu ce aplicație. În primul rând, aia nu e meditație. La fel cum aia nu e yoga 🙂 Nu o spun că sunt fixistă sau arogantă, nu că e altfel de energie în studio sau sub îndrumarea unui ghid, deși e…
O spun prin prisma experienței mele din studio cu oameni care credeau că fac yoga ani de zile de pe youtube și au vrut să încerce și fizic. Momentul în care au intrat în studio, a fost momentul șocului. Aproape nimic din ce făcuseră nu se “pupa” cu ceea ce se face, de fapt, la o ședință de yoga. Plus că și starea era diferită, energia se simțea altfel, mintea devenise extrem de agitată pentru că starea de confort de acasă din fața laptopului dispăruse. Iar atunci când mintea intră în șoc, trupul o urmează.
Yoga, în integralitatea ei (deci nu doar asane), este o disciplină milenară. Nu s-a transmis pe social media acum 5000 de ani și au devenit toți învățați și inițiați. S-a transmis pe cale orală, doar celor care aveau material pentru a deveni discipoli și au trecut prin niște filtre. Nici una din practicile pe care le cumperi în aplicație sau la care te abonezi pe youtube nu este o practică autentică sau completă. Aia se învață altfel 🙂 Plus că nici un învățător adevărat nu va risca să facă accesibile oricui toate elementele practicii.
Nu spun că sunt rele sau că nu au beneficii reale. Unele au. Ideea e să înțelegi diferența și să îți păstrezi discernământul.
Narcisismul spiritual
Este punctul culminant al ego-ului spiritual. Se întâmplă în momentul în care ego-ul a devenit atât de fixat și de solid în ideea propriei măreții spirituale, încât a devenit patologic. Acești oameni au dezvoltat o credință neclintită a propriei “treziri spirituale”, încât nu se mai pot conecta sau chiar tolera natura lor umană. De obicei, pozează în persoane zen, înțelepte și pline de compasiune, dar sunt complet intolerante la alte idei sau definiții ale spiritualității. Sau la alți oameni care nu le oferă validare. De obicei, narcisiștii spirituali fug de evenimente mari de spiritualitate sau de mulțimi cu astfel de interese, deoarece acestea reprezintă o amenințare la grandoarea iluzorie pe care au hrănit-o atâta vreme.
Exemple de ego spiritual
- Crezi că ai “acces special” la un spirit, ghid, înger, că ai “linie directă” cu Dumnezeu, că tot Universul este specific interesat de preamărirea ta
- Credința absolută (de parcă ar conta) că ești reîncarnarea unui personaj spiritual sau istoric
- Îți faci des poze în timpul practicilor spirituale și le postezi pe rețelele sociale pentru a-ți perfecta imaginea spirituală și a primi validare
- Declari că alții nu te pot înțelege pentru că tu ai atins o stare de iluminare/eliberare și arăți dispreț față de cei pe care îi consideri le un nivel inferior
- Te folosești de “Dharma talk” pentru a evita vulnerabilitatea, empatia sau orice altă emoție umană (de exemplu: “învață să dai drumul, detașează-te”, “tu ai atras experiența asta”, “cine este cel care are această experiență”). Nimic din astea nu ajută în mod real oamenii.
- Te lauzi cu puterile tale spirituale, cu calități speciale pe care crezi că doar tu le ai
- Încerci să te îmbraci, vorbești, să folosești cuvinte ca o “persoană spirituală”
- Lipsa curiozității privind noi experiențe sau învățături
- Pozezi într-o persoană înțeleaptă, tot timpul amabilă și zâmbitoare 🙂
''Calea dreaptă se strâmbă în mintea strâmbă" - Arsenie Boca
Nu contează prea mult ce cale apuci spre spiritualitate, atâta timp cât nu e un SF inventat de niște haiduci în țelul lor de a dezvolta o nouă sectă. Vorbim despre practici vechi, autentice, învățate de la maeștri.
Învățarea se face de la maeștri, tocmai din motivul filtrelor despre care ți-am spus mai sus. Dacă ai material pentru a susține practica fără să te smintești, ghidul te va învăța cum să o susții coerent și constructiv. Dacă zici că te descurci de capul tău că ai învățat pe youtube sau te crezi inițiat de Sadhguru printr-o aplicație, o să scapi boii în porumb mai devreme sau mai târziu.
Cu toate acestea, oricât de dreaptă este calea, dacă practicantul are deja o proiecție distorsionată a realității și a sinelui, calea va fi egală cu zero. De fapt, cam acesta este motivul pentru care yoga rămâne una dintre cele mai eficiente practici spirituale. Spre deosebire de alte sisteme spirituale, are în componență partea fizică, posturală, care oricum durează destul de mult ca pregătire a mentalului. Asanele asta fac: pregătesc mintea pentru ceea ce înseamnă yoga cu adevărat: uniunea.
Validează-ți condiția umană, înainte de toate
Capcanele spiritualității fix de asta te vor îndepărta. Condiția ta de om. Bun, rău, nu contează. Dar om. Cu frici, imperfecțiuni uriașe, scheleți în dulap, demoni cu care te lupți din greu, dar nu se văd pe Instagram când o arzi spiritual în citate.
În momentul în care îți vei aduce aminte de condiția ta de muritor, un om ca toți oamenii, îi vei privi altfel și pe cei din jurul tău. Vei înțelege că toți oamenii sunt spirituali. Pentru că au spirit. Cu toții venim din același loc și ne întoarcem în același loc. Raiul și iadul sunt definiții ale calității locului în care mergem, nu sunt locații propriu-zise, unde se adună lumea la after party.
Ca o paranteză, și Raiul și Iadul le trăiești aici, pe pământ. Și în funcție de asta, de cum alegi să trăiești și ce ai înțeles tu din gara asta a existenței tale, la fel îți vei petrece și viața de după.
Eliberarea din capcanele spiritualității
Aia doare 🙂 Ai stat atât timp într-o minciună ambalată frumos, că atunci când se va elibera strânsoarea capcanei vei sângera abundent. Va fi nevoie de un efort conștient de descoperire a așa-zisilor demoni, de decoperire a minciunilor pe care ți le-ai spus, de acceptare a faptului că ești mediocru, exact ca restul lumii și că nu ai nimic atât de special în tine, așa cum ai crezut până acum. Am mai scris aici despre dansul cu umbra.
Da, chiar dacă ești vegan, bați cruci, mătănii, meditație, invoci toți arhanghelii, faci 100 de ore de yoga pe zi. Nu ești nici mai bun nici mai rău. Sau nu prin prisma acestor criterii. Filtrele bunătății sunt altele și se vor vedea întotdeauna în ochii oamenilor, nu în ceea ce spun sau ce postează.
Cu plăcere 🙂
Namaste!
Table of Contents
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că
Limbajul sufletului
Ca de obicei, dilema mea interioară se referă dacă a luat-o lumea razna sau doar am început să văd eu mai clar cum e lumea,