Skip to content

Controlul energiei vitale

controlul energiei

Unul dintre lucrurile despre care vorbim la yoga (în afară de ceea ce te gândești tu că facem acolo :)) este controlul energiei și direcționarea ei acolo unde este cazul.

Înainte de a începe să îți povestesc, energia este reală. La fel și controlul ei. Indiferent de cât crezi tu în asta sau nu, energia există. La fel ca electricitatea și gravitația, e o formă invizibilă și intangibilă de fizică aplicată. Și mai e un lucru tare mișto la energie: pe ea chiar nu o interesează dacă tu crezi în ea sau nu. Există și atât.

Controlul energiei prin controlul atenției

Unde se duce atenția, acolo se va duce și energia. Iar acest lucru va multiplica și, în cele din urmă, va manifesta gândurile și evenimentele pe care te concentrezi. Desigur, faptul că te concentrezi pe ceva constructiv nu face ca lucrurile nasoale să dispară ca prin minune, dar face ca acestea să nu îți mai controleze gândurile și acțiunile.

La cursurile de pilotaj raliuri sau chiar la cursurile de condus defensiv, în situații critice, ți se explică foarte simplu: dacă te uiți la drum, în față vei menține mașina sub control. Dacă îți muți atenția spre stâlpul care pare nefiresc de aproape, te vei propti în el, destul de sigur. La fel, pot să îți dau exemplu de când am învățat să mă dau cu snowboard-ul: placa va pleca cu tot cu tine în direcția în care îți menții privirea (și eventual întinzi și un braț). Nu e fizică cuantică, este coordonarea mână-ochi, care, în plan subtil, se traduce prin atenție-energie.

Energia aplicată în viața de zi cu zi

Dacă ai intrat pe drumul ăsta cu dezvoltarea personal-spirituală, probabil că ai auzit de o mie de ori deja de povestea cu gândirea pozitivă. Aici e un picuț mai complicat, că lumea are senzația că trebuie să se gândească la unicorni și zâne, să nege cumva părțile întunecate, când, de fapt, scopul gândirii pozitive este acela de a forma mintea să vadă constructivul și utilul. Nu înseamnă că aspectele nasoale au dispărut, ci presupune conștientizarea faptului că ele există oricum, prin dualitatea lumii, însă nu mai fac parte din viața ta.

În viața cotidiană, acest lucru se traduce prin mutarea atenției spre ceea ce ai de făcut atunci când intervine o problemă, și nu spre ce mare dramă și tragedie ți s-a întâmplat ție și căutarea vinovaților în povestea asta. Controlul energiei este despre soluții, nu despre lamentări. Și cu cât soluțiile sunt mai rapide și eficiente, cu atât drenajul energetic este mai redus.  

Da, e posibil ca uneori să pari foarte cinic(ă) atunci când faci asta, dar, în termenii mei se numește generic integritate. Faci ce este de făcut, orice ar însemna asta, pentru a restabili propriile funcții vitale în care ție îți este ok să trăiești și să te dezvolți. Un om dezvoltat și matur în plan subtil are soluții, nu are probleme. Are experiențe, nu are eșecuri. Are mintea orientată spre constructiv, orice ar însemna asta pentru acel om. 

Nu atragem doar ceea ce suntem

Ar fi o treabă cumva foarte echitabilă dacă ar fi așa. Atragem ceea ce suntem, deci merităm și evenimentele și persoanele din viața noastră. Partea mai puțin plăcută este că atragem și ceea ce respingem. Ce judecăm mai mult, ce ni se pare odios, ce detestăm mai tare, vine peste noi într-o formă sau alta.

Pentru că așa cum ți-am explicat și mai sus, energia se duce acolo unde se duce atenția. Când apare ceva neplăcut în viața ta care te face să spui (“fix de asta mi-era frică” sau “urăsc oamenii care fac asta”), este din cauza faptului că fix frica sau ura ta au generat o energie suficient de puternică încât să aducă ceea ce ai invocat 🙂 Gândește-te bine dacă ai spus vreodată “urăsc oamenii mincinoși/ipocriți/vulgari” și apoi, uite-te bine în jurul tău. Ca să nu ai dezamăgiri, zic…

Controlul energiei începe cu tine

De fapt, totul începe și se termină cu tine. Atâta vreme cât tu ai păreri și opinii, înseamnă că încă trăiești într-un soi de ignoranță. Ai lucruri care îți plac și lucruri care îți displac. Dualitate. Scopul practicii e să ai experiențe și atât. Să iei oamenii și evenimentele așa cum vin, fără să te atașezi excesiv de felul în care te fac să te simt. Pentru că și simțirile tale se pot (și se vor) schimba în timp. Oameni care îți plac azi, e posibil să îi detești peste o săptămână sau peste niște ani. Evenimente care îți displac și pot părea negative, se transformă peste ceva timp în cele mai mari binecuvântări. 

Singurul lucru pe care îl ai de făcut pentru o viață armonioasă și reîntregirea energiei vitale este să îți vezi de propria evoluție. Indiferent de gura lumii, de evenimentele externe, de condițiile meteo sau ce te mai face pe tine să tot găsești justificări distructive. Adu-ți aminte că tu ești pilotul de raliuri și pentru a ajunge la finish, este nevoie să menții atenția doar la drum. 

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
calatoria

Călătoria

Fie că suntem sau nu conștienți, cu toții ne aflăm pe un drum. Unii îi spunem resemnați soartă, alții îi spunem, plini de speranță, destin.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *