Skip to content

De ce respirația conștientă?

respirația conștientă

Cred că aș putea să vorbesc, să scriu sau să predau despre respirația conștientă zile întregi, atât de basic și de importantă este în tot acest proces de… dezvoltare, să îi spunem. Deși am mai spus despre asta aici, un “kind reminder” din când în când cred că prinde bine 🙃

Cum adică respirația conștientă?

“Păi ce, io nu știu să respir?” ar spune aproape orice ignorant pe care îl întreb de ce nu învață să respire cum trebuie ca să nu mai facă analize, rmn-uri, endoscopii, colonoscopii și alte “scopii” mai scumpe și mai traumatizante decât să învețe ce a uitat de când era bebeluș. Da, evident că toată lumea vie știe cum să respire, însă prea puțină lume e suficient de vie încât să știe cum să respire.  

Majoritatea dintre noi, trăind într-un stress (imaginar de obicei) continuu, avem tendința să respirăm în cutia toracică. Bine, am și fost programați la școală cu “trage aer în piept”, așa că tendința e să scoți țâțele-n față decât să lași abdomenul să se umfle. Ceea ce este complet greșit și, de cele mai multe ori, cauza principală a constipației, a afecțiunilor digestive, a crampelor musculare, a problemelor metabolice și a hiperacidității tale fiziologice și mentale. 

Imaginează-ți doar că plămânii tăi sunt un pahar. Pe care atunci când inspiri vrei să îl umpli cu apă. Ei, în fizica aplicată, nu ai cum să umpli cu apă doar partea superioară a paharului. La fel e și cu respirația conștientă. Te ajută să simți și să conștientizezi și partea de jos a paharului, să duci aerul până unde este el sortit să se ducă – în lobii inferiori ai plămânilor. După ce ai învățat să îți folosești diafragma, mintea o va urma, iar apoi corpul va face același lucru.  

Pranayama, controlul respirației

La o scurtă căutare a studiilor științifice legate de Pranayama, respirația conștientă, se găsesc vreo 1400 de referințe 🙂 Deci subiectul respirației este studiat și aplicat din “n” puncte de vedere, de la efectele sale clinice, până la cele comportamentale, mentale, emoționale. Deci dacă încă te mai întrebi “da’ ce, io nu știu să respir?” și nu stai bine cu capul, corpul sau spiritul, nu, nu știi să respiri. 

În Hatha yoga Pradipika: light on hatha yoga, vei găsi următorul citat: “cum se mișcă respirația, la fel se mișcă și mintea, iar mintea încetează să se mai miște atunci când respirația se oprește”. Nu de tot, evident, ci respirația conștientă se referă mai degrabă la momentele de apnee, voluntară sau nu. Atunci când conștientizezi pauzele de dintre respirații, o să vezi că vei simți un preview de beatitudine, de Rai, de detașare completă. Aceea este Pranayama. Aceea este Yoga, de fapt. 

Pranayama este, în esență, știința yoghină de control al pranei, al energiei vitale. Cea din interiorul tău și cea pe care o primești/emiți mai departe în Univers. Atunci când este făcută corect, respirația conștientă echilibrează principiile vitale, asigură control asupra minții și emoțiilor. De aici vine și partea de vindecare fizică, mergând pe principiul că aproape toate afecțiunile sunt somatizări ca urmare de “abaterii” de la traseul vieții.  

Yoga și respirația

După atâția ani de teaching, încă mai am momente în care mă surprinde să văd că majoritatea oamenilor vin la yoga ca să învețe să respire. De fapt, acea respirație abdominală de la începutul clasei le face atât de bine, încât aș putea să fac o ședință doar din respirația conștientă 🙂 

Adevărul este că respirația este primul lucru pe care îl înveți atunci când te apuci de yoga. Și dacă o susții suficient de mult, nici măcar nu îi mai putem spune respirație conștientă, căci se va declanșa automat, vei respira din oficiu abdominal, așa cum făceai când erai bebe. 

Acum, evident, că ți-am făcut rezumat la rezumat, implicațiile energetice și subtile ale Pranayama sunt mult mai multe. Nu o să intru în detalii aici, dar e bine să știi că atunci când Prana intră în corpul uman, se divide în zece părți, cinci dominante, cinci subordonate.

Cele dominante sunt prana, apana, samana, udana, vyana. Prana este cea care controlează funcțiile corpului dintre abdomen și gât, vorbirea și mușchii asociați. Apana guvernează organele de la abdomen în jos: rinichii, intestinele, anusul, organele sexuale. Samana controlează metabolismul, Udana guvernează cele cinci simțuri, iar Vyana guvernează tot corpul și controlează tensiunea și relaxarea musculaturii, precum și mișcarea articulațiilor. 

Gata, acum știi cu respirația :)) 

Glumesc! Ne vedem la studio 🤍

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
realitatea

Realitatea relativă

De fiecare dată când viața mă forțează să îmi scot nasul și fizicul din “bula” mea de oameni, realitatea mă lovește în toate plexurile nervoase

Read More »
ahimsa

Ahimsa – Să nu faci rău

Mi-am adus aminte că la începutul drumul meu de predare, indiferent că era vreo școală de yoga sau sesiuni regular, dădeam teme săptămânale pentru acasă.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *