Skip to content

Diferența între yoga și pilates

yoga

După lumea s-a iluminat în cap, observ că noul trend de wellness este povestea cu pilates-ul la perete care te face aproape sirenă 🚨 și îți promite că într-o lună vei deveni super fit, cu pătrețele frontale și dorsale mega-tonifiate. Și îmi dau seama că trendul se și manifestă, pentru că în ultima lună am primit câteva telefoane care mă întrebau dacă facem pilates. E foarte adevărat că pe google scrie că suntem studio de yoga și pilates, dar nu se pot delimita ca business page. 

Pe de altă parte, atunci când apare un trend de mișcare, oricare ar fi ea, nu pot decât să mă bucur. Problema mea vine atunci când se vând promisiuni false, indiferent de natura lor – estetică, emoțională sau spirituală. 

Yoga și pilates - asemănări

Avem noi o vorbă la studio. Ori ești profă de yoga, ori de pilates. Nu poți preda și yoga și pilates. Pentru că undeva acolo în background vei avea tendința să le amesteci la un moment dat, mai ales că – dacă ai început cu yoga – e posibil să te ducă în același vibe în anumite posturi. Și yoga și pilates merg pe aceeași contracție musculară, în mare parte. Contracția izometrică este cea care “face minuni” în timp record asupra fizicului tău, modelând frumos și amonios musculatura, tendoanele și ligamentele. Ambele îți vor da un plus de flexibilitate musculară și atomat o stare de bine mentală, căci rigiditatea din minte este cea care nu te lasă să îți atingi potențialul pătrățelelor. 

În plus, dacă înțelegi povestea cu memoria musculară, înțelegi și că mușchii au o capacitate uriașă de a reține lucruri. Evenimente, emoții, trăiri, toxine, hormoni în exces etc. Atunci când aplici izometria și mai ales torsiuni sau inversii, o mare parte din acele toxine emoționale, să le spunem, se eliberează din mușchi. De asta ți se pare greu, dar tot din acest motiv, te vei simți mult mai bine la finalul orei. Și tot din acest motiv, te sfătuim să bei multă apă după clasă, ca să ajuți organsimul să “scoată” mai repede reziduurile metabolice pe care le-a eliberat.

Asemănările dintre yoga și pilates se cam opresc aici. În rest, diferențele în plan subtil sunt majore. Adică da, fizic pot lucra mai mult sau mai puțin la fel – depinde de instructor și de tipul de yoga practicat – dar în subtil diferențele pleacă încă de la obiective și intenție. Cei care vin la yoga caută de obicei răspunsuri, liniște mentală și echilibru interior, iar cei care vin la pilates au tendința să caute fitness-ul. Ceea ce nu e rău și nici regulă generală, doar că într-o parte intenția ține de tranformarea interioară, în cealaltă de transformarea exterioară.  

Dincolo de motivație și de profilul celor care se apucă fie de una, fie de alta, între yoga și pilates sunt diferențe majore și în ceea ce privește respirația. În sensul că yoga se referă în principal la controlul respirației și apoi cel am minții, folosind doar nasul, căci de aia ni l-a dat Dumnezeu. Să mirosim și să respirăm. În yoga se stă destul de mult în izometrie – tot din rațiuni subtile – minimum 3 minute dacă faci unde trebuie, iar pilates adaugă de obicei o mișcare contracțiilor izometrice, prin urmare, nu se rămâne la fel de mult în posturi.

Și nu mă înțelege greșit. În afara studioului și a ședințelor de yoga, și eu practic sport destul de intens, ba chiar agresiv câteodată. Mă ajută să descarc ce am încărcat la studio 😅 Îmi place la nebunie senzația, cu atât mai mult cu cât sunt prin natura firii mele competitivă și îmi place să constat atât progresul fizic, cât și cel mental, așa că sunt adepta transformării atât exterioare, cât și interioare. Deci e ok, atâta vreme cât o faci conștient, rămâi cu picioarele pe pământ și capul pe umeri și nu crezi că în vei atinge corp de Victoria’s Secret în 28 de zile. Nu ăsta este targetul și nu de aici vine validarea. 

De ce nu slăbești?

Văd o grămadă de persoane care se apucă de sport intens. chiar isteric, în disperarea de a slăbi. Cuvântul cheie aici este disperarea, nu slăbitul. Ca și motivația care te duce la studio, fie de yoga, fie pilates, la fel motivul pentru care tu vrei să slăbești este extrem de important. Vrei să ai parte de validare, crezi că fizicul tău este tot ce ai? Ești disperat/ă dacă nu obții asta? Vrei să impresionezi pe cineva? E musai să fii în niște standarde de beauty – care în urmă cu 20-30 de ani erau fix opusul celor de acum?

Sau vrei să eliberezi o parte din mecanismele de protecție care ți-au adus niște kile în plus de-a lungul vremii? Vrei să te regăsești și să fii din nou în putere? (a se citi cu atenția spre propria evoluție, nu spre gura lumii). Sau ce părți din tine nu vrei să se vadă și le acoperi cu țesut adipos? Cine este persoana care acum a adunat kilograme? Fata bună, băiatul de treabă? O persoană calmă și blândă? Echilibrată și plină de acceptare? Răspunsul e că fix ceea ce vrei tu să îngropi ca să nu mai iasă din tine – că ți s-a spus că ești prea afurisit/ă, prea judgy, cu fitilul prea scurt, prea, prea… – adună kile pufoase. Înțelegi ideea. 

Atâta vreme cât ai dat puterea undeva în exterior, nu ai șanse reale de a slăbi sănătos, fără înfometare și în 28 de zile. Dacă farul tău care te ghidează se află în exteriorul tău, dacă te încăpățânezi să “rămâi la fel”, cum ți s-a spus în oracolul de clasa a 8-a, dacă opui rezistență schimbării sau unor părți din tine, organismul va reacționa printr-un mecanism de protecție. Iar țesutul adipos e răul cel mai mic în cazul protecției. 

Poți să faci yoga și pilates isteric, de 100 de ori pe săptămână, să alergi câte 10k în fiecare zi, să te hrănești cu prana până la limita leșinului, grăsuța interioară sau grăsuțul interior nu va muri. Va intra în hibernare până când va vea loc să se manifeste din nou, iar condițiile de mediu îi vor fi optime. Menținerea sănătății și greutății ideale sunt chestiuni de mentalitate. Și o știi prea bine, din momentele în care slăbeai fără efort și din cele în care te înrgășai fără să faci ceva deosebit. 

În yoga, metabolismul, arderile, sunt asociate cu focul. Focul interior, care fiziologic se ocupă de sistemul muscular și digestiv, iar subtil se ocupă de propria-ți alchimizare și transformare. Dacă tu vrei să rămâi doar într-un fel anume, înseamnă că nu lași să crească anumite părți din tine. Nu așa îți dezvolți autocontrolul, ci cunoscându-ți demonii ți punându-i să lucreze pentru tine 🙂 Iar dacă acele părți nu au unde să crească și să își manifeste energia, unde crezi că vor crește mai departe? De asta și funcționează curele de slăbire până într-un anumit punct: se dezvoltă auto-controlul, însă limitat la mese.

E o vorbă, că pătrățelele se fac în bucătărie. Prima oară se fac în minte, apoi în hrană. Iar după, dacă vrei să faci yoga și pilates pentru sufletul tău, vei simți beneficiile de zece ori mai mult decât dacă o faci că e trendy și atât.

Ne vedem la studio 🙏

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *