În ciuda faptului că este văzută ca o energie distructivă sau ca pe ceva de evitat, furia este una dintre cele mai puternice forme de energie de care este capabilă conștiința umană. O vedem manifestându-se încă de la o vârstă fragedă și, oricât de zen și detașat ai fi pe parcursul vieții, mai apare din când în când în episoade.
Furia este o emoție extrem de puternică, și, ca orice emoție de acest gen, se va vedea foarte repede în exterior. E greu spre imposibil să o înnăbuși. Se va vedea pe față, în postura corpului, în tonalitate și în reacții. Poți să te declari cât de zen vrei tu, furia ți se va vedea pe față ca un coș uriaș în vârful nasului 🙂
Furia este catalizator
La modul ideal, catalizatorul tranformării umane și al stării de bine ar fi iubirea. Doar că iubirea nu este o emoție, este o stare de conștiință, astfel că se mai întâmplă să nu fii tot timpul conștient de ea. Pentru noi, oamenii aflați încă în dualitate, încă funcționează emoțiile drept combustibil pentru acțiunile noastre. Majoritatea deciziilor majore din viața noastră sunt luate ca urmare a unor emoții puternice.
Si este absolut ok să fie așa. Furia vine ca un semnal de alarmă foarte puternic al unei frustrări sau al unei suferințe profunde. Furia este, de fapt, o mască. Este esența energiei de “gata, nu mai pot!” și duce automat spre luarea unor decizii și demararea unor schimbări în viața de zi cu zi.
Sunt convinsă că sunt și oameni care nu își dau voie să simtă furia. Probabil din niște convingeri vechi sau dintr-o complianță înrădăcinată bine în frageda copilărie, însă dacă stai bine să îi analizezi, sunt aceiași oameni care nu își găsesc motivația de a își pune viața în ordine. Furia nu este un lucru rău, nu este un aspect negativ al minții. Dacă ești echilibrat și sănătos la cap încât să înțelegi ce zace în spatele ei, desigur.
Focul interior
Dintre toate cele cinci elemente, focul este cel cu puteri uriașe de alchimizare și transformare. Poate transforma constructiv sau distructiv, cu aceeași forță. De unde și expresia “nu te juca cu focul”. Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă aud folosind expresia asta – extrem de rar, de altfel – sunt într-o stare în care literalmente sunt capabilă de orice. Este energia furiei acumulată și dusă la extrem, iar atunci apare momentul deciziei: ce fac cu ea? Construiesc sau distrug?
Evident că pentru a lua o decizie conștientă în ceea ce privește utilizarea acestei energii (pe care o avem cu toții), este nevoie ca tu însuți să fii extrem de conștient de ceea ce simți. Să nu îți negi furia, ci mai degrabă să încerci să o decodezi, să vezi ce vrea să îți aducă în conștient.
Agni, focul interior, este elementul puterii. Îl vedem manifestat inclusiv biologic, la oamenii cu digestie bună și cu un fizic echilibrat, fără grăsime abdominală și tonus muscular general. La fel cum și lipsa de putere se vede prin circumferința mare a taliei – este nevoia de a își face simțită prezența ocupând mai mult spațiu, “umflându-se” cumva – dar și prin hipotonie musculară la nivelul întregului corp. Sunt oamenii care obosesc foarte repede în timpul oricărei activități fizice sau mentale, fără anduranță sau toleranță prea mare la efort.
Focul este elementul specific chakrei Manipura, locul de auto-control, disciplină, determinare. Manipura este o chakră Yang, cu energie masculină, de manifestare, putere, centrare. Atunci când este echilibrat, îți cunoști și limitele și potențialul deopotrivă. Știi ce poți, cât, unde nu e locul tău și cât poți să duci.
Construcție sau distrugere
Este cel mai simplu ca într-un episod de furie să devii distructiv/ă. Mintea îți spune să cauți un fel de răzbunare pentru cel/cea care ți-a provocat o suferință profundă. Doar că atunci când ești suficient de centrat în tine, eventual și cu ceva practică în spate, vei înțelege aproape instant că TU ești obiectul furiei tale. Tu ai lăsat să se ajungă aici sau tu te simți pe undeva incapabil să modifici o situație care nu suportă modificări.
Pe de altă parte, atunci când “iei foc”, dacă ești complet conștient de moment, se întâmplă magia. Ești în faza maximă de împuternicire de a schimba ceva atât în tiparul mental, cât și în realitatea exterioară. Poți alege atunci, în momentele de furie, să faci ceva constructiv. Să iei o decizie, să o aplici și să te ții de ea, pentru nu mai trece prin acest moment vreodată.
Eu le spun momente “never again”. Momente în care disconfortul fizic sau mental este atât de mare încât a devenit insuportabil și îmi promit în acest fel că nu voi mai ajunge niciodată în această situație. Și de la aceste momente never again se schimbă totul 🙂 Și nu, nu mai ajung vreodată în aceeași situație.
Știu că la început e mai greu de gestionat această stare de prezență în timpul focului. Dar, cu practică, va deveni mult mai ușor. Poți să începi să îți muți atenția pe ceva constructiv atunci când apare furia. În loc să te duci spre răzbunare, să rămâi agățat/ă în trecut, fă ceva ce ai tot amânat să faci. Ieși la plimbare, apucă-te de proiectul ăla pe care îl tot tărăgănezi, fă curat, dă aspiratorul, scoate din fizic și din mental focul acumulat pentru a putea gândi mai limpede.
Ajută foarte mult scrisul, ca formă de manifestare și exteriorizare. Nu contează ce scrii. Fă liste cu ce ai de făcut, fă rezoluții, scrie cum ai vrea să arate viața ta la modul ideal. Cu cine, cum, de ce, cum te vei simți. Lasă energia furiei să se alchimizeze în ceva frumos, care să te servească.
Singurul efect secundar la povestea cu alchimizarea este că s-ar putea să înceapă să îți placă. Furia poate fi un drog. Și dacă nu ai de ce altă energie să te agăți, vei face abuz de furie. Vei căuta și vei rămâne în situații care să te enerveze suficient pentru a te simți viu, pentru a-ți găsi motivația.
Așa că e nevoie de o tonă de discernământ în accesarea și eliberarea furiei. Pentru mine, ” never again” este motivația absolută 🙂
Să avem zile senine 🤍
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că