Se tot povestește despre energia feminină și cum “trebuie” și nu trebuie să te comporți ca să o “activezi”. Peste 95% dintre cursanții mei sunt femei, deci de-a lungul anilor am văzut peste o mie de femei nemulțumite că nu pot fi suficient de Yin.
Ce nu înțeleg ele este că sunt suficient de femei și emană feminitate prin toți porii, doar așteptările limitate încadrate în niște etichete social-spirituale le fac să creadă altceva.
Energia feminină și rochițele
Ți-am mai povestit aici de câte mi-au auzit urechile în ultimii ani. Ca să îți activezi energia feminină este nevoie să porți rochițe, fundițe, să zâmbești tot timpul, să porți tocuri, să fii machiată, să fii ca scoasă din cutie. Ceea ce este ușor inconfortabil pentru cineva care preferă să stea în blugi și adidași toată ziua și nu a mai văzut un rimel din 1900 toamna. Plus că dacă femeia are și un job solicitant, asta e ultima ei grijă.
Din punctul meu de vedere, astea sunt niște artificii care să te îndepărteze și mai mult de autenticitate. Degeaba porți tocuri și rochiță dacă te chinui și mergi ca o rață și te simți nasol în pielea ta. Este foarte adevărat, însă, că din când în când merge să îți mai ieși din zona de confort, doar pentru a vedea cum se simte și rolul ăsta social. Pentru că da, vorbim despre un rol social în care femeia este văzută într-un anume fel. Nu are de-a face cu energia feminină propriu-zis.
Am fost crescute cu “fetițele trebuie să poarte rochițe”, “fetițele nu au voie să fie furioase, să se manifeste”, “fetițele nu se joacă cu mașinuțe și nu se suie în copaci”. Și de aici și așteptările nerealiste cu privire la manifestarea feminității. Pentru că tu, fetița ajunsă ditai femeia adultă, te joci și cu mașinuțe, te cațeri pe unde vrei tu, porți blugi și pantaloni de piele, iar când e vorba să îți manifești furia…mamă, mamă! Recuperezi toate reprimările de când erai fetiță.
Polaritatea masculin-feminin și relația de cuplu
Tot din rațiuni sociale, avem tendința de a da roluri femeii și bărbatului. Adevărul este că masculinul și femininul se află în fiecare dintre noi. Suntem deja complete, nu e nevoie ca cineva să “ne completeze”. Evident că atunci când predomină energia masculină, vom atrage un partener care să echilibreze balanța. Deci un partener Yin. Și invers.
Atunci când ambii parteneri sunt echilibrați, vor fi egali și vor simți acest lucru. Amândoi vor fi în stare să dea o gaură în pereți, să schimbe o roată la mașină, dar și să aibă grijă de copii și să își recunoască și trăiască emoțiile. Își vor împărți rolurile conform așteptărilor sociale, dar vor avea siguranța că se pot baza pentru orice, oricând, pe celălalt. Pentru că celălalt le este egal și la fel de capabil. Abia când ambii parteneri sunt echilibrați în polaritate, vor putea construi autentic și sănătos.
Energia feminină și energia masculină manifestate
Energia feminină este asociată Lunii, nopții, întunericului, părții negre din simbolul Yin și Yang. Presupune interiorizare, introspecție, emoție și intuiție. Yin-ul este energie de recepție, se vede în special la persoanele stângace din naștere, predispuse la o intuiție crescută și, în general, mai senzitive. În manifestarea socială, energia feminină se manifestă tăcut (na belea 🤣), introvert, cu tendința de a simți oamenii și situațiile, cu capacitatea de a primi tot ceea ce vine spre tine: complimente, ajutor, oportunități, iubire, dar și provocări și schimbări de plan. Femininul este foaaarte maleabil, adaptabil și acceptă destul de ușor orice schimbare.
Energia masculină, solară, albul din Yin și Yang, presupune acțiune, rațiune, luarea deciziilor, putere de manifestare. Yang-ul este energie de emisie, deci din punct de vedere social se vede ca putere, acțiune, mișcare continuă, manifestate în exterior. Nu face frumos la schimbare, pentru energia masculină este despre control și disciplină.
Presupun că e destul de clar acum de ce este nevoie să armonizăm cele două aspecte. Nu poți fi doar Yin sau doar Yang. Nu ai avea cum să supraviețuiești. La fel cum, dacă echilibrul nu este optim, vei fi ori un control freak ori un ficus pasiv. Ceea ce nu e ok în nici o dimensiune 🙂
Înainte de a fi femeie sau bărbat, validează-te ca om
Contează mai puțin cum vrei tu să obții validarea femininului sau masculinului. Înainte de toate, ești om. Ai venit în formă umană pe pământ, cu un anumit rol/misiune de îndeplinit, iar în funcție de asta, ai primit și genul la naștere 🙂 Așa că principala ta grijă este să fii om. Cu trăiri, simțiri, gânduri, emoții, participare socială, conectarea cu divinul din tine.
În momentul în care vei valida condiția umană, vei valida și condiția de femeie/bărbat. Pentru că reîntoarcerea la autentic te va face automat să ai grijă de corpul tău și de darurile energetice cu care ai venit. Vei radia feminitate și în boxerii partenerului în timp ce spargi lemne, atunci când vei înțelege că ești un întreg de sine stătător. Pentru că abia atunci vei deveni expresia autentică a Sinelui.
Am învățat de-a lungul anilor să fac evenimente în funcție de nevoile oamenilor de la practică. Așa că ne vom vedea în octombrie la un seminar despre egergia feminină și feminitate autentică. Dar îți povestesc mai multe săptămâna viitoare 🙂
Namaste!
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că