La fiecare sfârșit de an, când mă pregătesc pentru Sankalpa, mă gândesc inevitabil la așteptările oamenilor care fac practica. Căci povestea asta cu manifestarea a luat o amploare atât de mare în ultimii ani, încât oamenii cred că dacă visează frumos și își doresc suficient de mult, realitatea le va arăta în conformitate cu visele.
Tendința aceasta new age este tare draguță și pot să înțeleg și de ce pseudo-magia are un succes fulminant. Se vând fantezii la kilogram, cursuri pe bani grei de cum să își dorești mai mult, cum să clipești de două ori și cum Universul lucrează pentru tine dacă îți dorești suficient de mult. Spun că este draguță pentru că, până într-un punct anume este adevărată. Acel punct anume este momentul în care te apuci să și faci, nu doar vrei.
Manifestarea și co-creația
Ar trebui să scriu un curs complet despre cum funcționează treaba asta cu co-creația și manifestarea dorințelor. Însă, o să încerc să o simplific.
Se spune că suntem co-creatori ai propriei realități. Ceea ce e perfect valabil. Pentru că, într-o explicație simplistă, acțiunile noastre sunt conduse de o putere invizibilă pe care o denumim generic subconștient.
Din punct de vedere spiritual, numim subconștientul ca fiind partea întunecată, noaptea, energia Yin, legat de lună, de emoții și de introspecție, în general. Subconștientul reprezintă acele “șine” pe care mintea ta le-a creat ca urmare a unui obicei sau a unui șoc emoțional – pozitiv sau negativ – și care îți definesc acțiunile și reacțiile la alte evenimente similare (sau nu) obiceiului sau șocului ințial. Îi spunem mentalitatea, dacă vrei. Adică acele credințe atât de adânc înrădăcinate în mintea ta, încât ai senzația că sunt adevărul absolut dacă ești mai viu sau le iei ca pe “soartă” dacă încă dormi pe propria conștiință.
Apoi, vine partea de conștientizare, de awareness, definită ca activitate a cortexului prefrontal pe care îl antrenăm în meditație, cel mai des. Și aici sunt două variante de lucru: fie vrei să schimbi ceva acolo, iar atunci ai nevoie să devii conștient de mecanismele propriei minți, fie te-ai atașat atât de mult de aceste convingeri, încât doar dacă ți se sugerează schimbarea lor, le denumești “principii” sau “legi” sau ce te face pe tine să justifici mai evlavios agățarea de ele.
Cu alte cuvinte, treaba asta cu manifestarea și calitatea ta de co-creator are două etape: prima este să conștientizezi unde te afli, să știi cu ce lucrezi, cine ești acum și felul în care te raportezi la viață, în general. Apoi, când ai făcut măcar o rază de lumină în acest sens, să începi să reprogramezi subconștientul cu noile convingeri. Iar această a doua etapă necesită fie timp, în care tu te dedici reprogramării, fie un nou șoc emoțional care să creeze o “șină” mai adâncă și mai puternică decât cea anterioară. De fapt, aici se face diferența în co-creație și creație. Oricum mentalitatea ți se va schimba eventual. Singura întrebare este dacă o faci tu de bună-voie sau lași Universul să decidă când și cum se va întâmpla.
Căci, da, Universul lucrează pentru tine. Always. Așa că dacă tu crezi acum că banii sunt răi, că nu meriți iubire, dacă te simți vinovat/ă atunci când primești lucruri mișto, Universul va avea grijă să îți dea dreptate dacă te încăpățânezi suficient. Manifestarea lucrează și pe dos câteodată 🙃 Iar aici nu nu mă refer la imaginea pe care o prezinți tu lumii. Că poți să pari cea mai șmecheră persoană din curtea școlii, cea mai înfiptă sau energică. Acelea sunt doar niște măști care să ascundă de ochii lumii propria-ți neputință. De fapt, cu cât epatezi mai mult, cu atât convingerea că ești insuficient/ă este mai mare. Oamenii siguri pe ei emană decență, de obicei.
Imortalitate conștientă
Dacă ar fi să recomand o carte celor care o ard langa cu manifestarea și cum fac ei să vină ploaia, să răsară soarele, să atragă bani, pe Făt Frumos sau calul lui Făt Frumos, acea carte ar fi Imortalitate conștientă a lui Sri Ramana Maharshi. Le-aș recomanda-o și celor cu frica de moarte, deopotrivă.
În lumea aceasta în care mă învârt eu, sunt destul de puțini oamenii care atunci când își setează intenția pentru noul an își doresc nimicuri. Doar dacă e musai, se orientează spre material sau profesional. În rest, oamenii își doresc chestiuni de suflet. Ceea este minunat, doar că se mai ridică o întrebare: Ce faci tu mai departe cu acele chestiuni de suflet care au devenit realitate? Să zicem că prin grația divină și munca ta de zi cu zi, ai dobândit Iubirea, Cunoașterea, Înțelepciunea și Armonia pe care le-ai cerut.
Ce faci cu ele? Ce din toate acestea rămâne după ce tu nu mai ești pe pământ? Se spune că la final, tot ce rămâne din noi, este amintirea felului în care i-am făcut pe oameni să se simtă. Imortalitatea noastră stă în faptele și energia depuse în relație cu alți oameni. Aceasta este manifestarea adevărată. Și dacă ți se pare că vorbesc din cărți, gândește-te bine dacă ai pe cineva apropiat care nu mai este printre noi. Tot ce îți aduci aminte este emoția, felul în care te simțeai în prezența sau în absența acelui om. Și îl/o pomenești în conformitate cu felul în care te-ai simțit.
Așa că atunci când îți mai setezi o intenție din aceasta mare, pentru noul an sau viitorul mediu, în general, poate nu ar fi rău să te gândești la asta. Nu e suficient să vrei să “fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Ăla e un vers dintr-o piesă de care lumea a uitat deja 🙂 Un slogan. E nevoie să înțelegi din ce aluat ești făcut și să te programezi în confirmitate cu ceea ce ești. Să recablezi acele “șine” în așa fel încât acțiunile tale din viitor – și ele ghidate de subconștient – să te aducă mai aproape de ceea ce ești. Iar mai departe, să le dai oamenilor din ce ești.
Iar aici, paleta e largă. Poți fi minte sau poți fi inimă. Poți fi Cunoaștere, Știință, Inovație sau poți fi Iubire și Acceptare. Poți fi toate la un loc dacă îți dedici viața unei practici care să te ajute să devii complet/ă. Dar nu poți fi niciuna dintre acestea dacă nu știi din ce ești făcut acum și dacă intențiile tale se rezumă la manifestarea la bara din față. Ai nevoie să vezi imaginea de ansamblu. A ta, a lumii, a locului tău în Univers.
Noi ne vedem, ca în fiecare final de an la Sankalpa la studio 🤍 Iar pentru cei care nu au prins loc la nici unul dintre evenimente, facem și online și veți avea acces și la înregistrarea practicii.
Să avem un an spre nemurire, e tot ce vă doresc 🙏
Namaste!
Table of Contents
Potențialul uman și corpul somatic
Una dintre cele mai vandabile expresii din industria new age este nelimitarea potențialului uman. Am văzut această expresie dusă la extrem de nenumărate ori, în
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că