Skip to content

Practica yoga în momentele de criză

practica yoga

Am tot vorbit despre importanța practicii în era Covid, încă de la începutul epidemiei. Practica yoga este un act de introspecție, de observare a tiparelor existente în subconștient, un instrument complet pentru a te descoperi. 

Iar acum, în plină pandemie, este punctul culminant în care vrei să faci asta. Pentru că energia din jurul tău nu este cea mai benefică, iar conștiința colectivă pare să fie din ce în ce mai puternică și, în cele din urmă, te va trage înapoi.

Motivația în practica yoga

Combustibilul care stă la baza oricărei acțiuni este motivația. Cu toții simțim ceva acolo în interior care ne împinge să facem anumite lucruri sau să demarăm acțiuni. Și nici nu prea contează care este motivația, atâta vreme cât e suficient de puternică încât să te țină ancorat(ă) în evoluție. 

Sunt oameni de business care sunt motivați de creștere mentală și depășire a limitelor, sunt oameni care s-au săturat să joace rolul victimei într-un tipar emoțional vechi și perimat, sunt oameni care funcționează doar pe bază de curiozitate și vor să vadă până unde îi va duce practica yoga. Toți au dreptate, iar motivul lor este unul cât de poate de valid pentru fiecare dintre ei.

"Chemarea" în era Covid

Povestea asta cu virusul nu a adus doar segregare și depărtare de semeni, ci a adus, pentru fiecare dintre noi, schimbări mult mai profunde la nivel de suflet. Să spunem că s-a produs acel moment biblic despre care am tot citit: “Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre și va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.” – Matei 25:33

Aici, pe pământ, oamenii par să fie la fel. E cumva firesc ca unii oameni să pară la fel ca tine, să te păcălească timp de câteva luni sau ani întregi. Doar că într-un anume moment în care Șefu’ îți aprinde lumina, începi să vezi lucruri pe care ai ales să nu le vezi, pentru că începi să vezi cu o altă parte a sufletului, cu conștiința ideii de uniune. A faptului că suntem cu toții celule ale aceluiași organism. Însă, ca în orice organism, există celule sănătoase, celule de protecție și celule canceroase. Acestea pot coexista, atâta vreme cât fiecare își face treaba pe care a venit să o facă.    

Cumva, dezbinarea asta la care suntem martori în ultimii doi ani, este firească. Am mai scris aici despre asta. Dar privește-o ca pe un moment de alegere, fără resentimente sau dezamăgiri. Este cel mai bun lucru care ți se putea întâmpla și a fost nevoie pentru asta de un cutremur planetar ca tu să îți înțelegi locul în organism. Ești celulă sănătoasă în societate sau ești celulă canceroasă care distruge tot ce atinge? Vrei să faci bine oamenilor sau ai alte valori care îți conduc viața (bani, nevoia de putere, de validare, de a avea dreptate)? Și după ce ai luat o decizie în sensul ăsta, trăiește după propriile valori 🙂 Universul va avea grijă să mențină echilibrul dualității între bine și rău tot timpul. Pentru fiecare om toxic pe care îl “pierzi”, vor apărea alți zece mai buni, care să te facă să crești.  

Practica yoga în pandemie

Majoritatea oamenilor, în ultimul an și jumătate, s-au apucat de practică pentru că au simțit sau au înțeles că doar asta îi poate menține sănătoși la cap într-o lume din ce în ce mai nebună. Au înțeles că este nevoie să se mențină într-o vibrație suficient de ridicată pentru ca teama sau rușinea să nu pună stăpânire pe ei și să le conducă viața. Sau doar au înțeles că simplul fapt că învață să respire și să se mențină calmi le va ține imunitatea la un nivel safe, încât să nu se îmbolnăvească.

Din papucii mei, văd oamenii care au făcut schimbări importante în viața lor ca pe adevărații luptători și supraviețuitori ai pandemiei. Cum era expresia? Ah, da… “eroii din linia întâi” 😉

Sunt aceiași oameni care au decis, mai mult sau mai puțin conștient, să îi protejeze și să îi ridice pe cei din jurul lor. Pentru că nimic nu te expune pericolului mai mult decât un om panicos, anxios sau critic. E ca și când ai locui cu virusul în casă sau te-ai expune la el în mod voit, încercând să îi explici că trebuie să își depășească condiția de virus. Te va bate cu experiența și cu mutațiile, crede-mă 🙂

Așa că cei care au început sau au susținut practica yoga în ultimii ani, sunt și cei care au aprins lumina în jurul lor. Schimbările la care sunt martoră în ceea ce privește practicanții sunt uriașe. Poate că ei nu văd, poate că sunt atât de subtile încât câteodată par să nu se producă, însă oamenii cu care lucrez sunt din ce în ce mai deschiși, mai buni și mai calzi. Li se citește în privire bucuria auto-descoperirii, energia vieții. 

Viața merge înainte

Nu poți să ai așteptări de Zen complet, de fluturași și unicorni roz odată ce te-ai apucat de practica yoga. Nu te aștepta ca oamenii să nu te mai apese pe butoane, durează o viață întreagă să nu mai fim reactivi 🙂 Nu te aștepta ca evenimentele din exteriorul tău să nu se mai producă. Viața merge înainte. Se schimbă doar reacția ta la evenimente și percepția cu privire la bine și rău. 

Odată cu avansarea în practică, vei căpăta și o detașare sănătoasă. Vei lua lucrurile așa cum sunt, iar timpul necesar pentru acceptarea lor ca parte din viață se va scurta. Vei privi evenimentele externe exact așa cum trebuie privite: ca pe ceva exterior ție, mutând atenția mai degrabă pe reacția internă, pe emoțional și pe tiparele mentale. 

Abia când reacția ta la evenimente similare se schimbă, abia atunci ele vor înceta să se mai repete. 

Schimbarea începe întotdeauna din interior. Pare un truism și probabil că este, dar simt nevoia să îl repet suficient de des cât să devină o mantră 🙂 Nu poți să te plângi de cei din jur, de cei care te conduc, de ce nenorociri ți se pare că se abat asupra ta, dacă tu nu faci nimic care să înceteze să atragă astfel de oameni sau de evenimente. Singurul tău job este să îți vezi de propria creștere și de dezvățare a condiționărilor mentale. Iar atunci, exteriorul va începe să se schimbe. Până atunci, nu faci altceva decât să iei forma mediului în care ai trăit 🙂

Spor în practică!

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *