Skip to content

Puterea cuvântului și magia liniștii

puterea cuvântului

Dacă am fi conștienți tot timpul de puterea cuvântului, cred că lumea asta ar arăta altfel. Sunetul e energie, ceea ce rostim ne definește calitatea vieții și deseori este un fel de autoprofeție: ce ți-a ieșit pe gură, va deveni realitate. 

De fapt, toți avem o mantră pe care o repetăm inconștient. Este acea expresie care probabil s-a transformat deja într-un tic verbal care se declanșează automat în momente de stress sau de uimire. 

Mai sunt și “mantrele” pe care le repetăm mental, acele tipare mentale care ne aduc aceleași gânduri în relații, la job sau în timpul proceselor de auto-descoperire. De exemplu, crezi și îți repeți la nesfârșit că partenerul te înșeală și o să plece, că șeful abia așteaptă să te dea afară, că vacanța în care vrei neapărat să ajungi va fi anulată sau că ești un om limitat și incapabil să crească spiritual pentru că nu ai același trăiri cum scrie în cărți. 

Ghici ce? Partenerul te va înșela și va pleca, șeful o să te dea afară, vacanța îți va fi anulată și tu vei rămâne limitat. Dacă le și verbalizezi, o să le vezi cum devin realitate mai repede decât te așteptai. Pentru că puterea cuvântului te va ajunge din urmă 🙂

Puterea cuvântului poate fi folosită și pentru creștere

Desigur, asta înseamnă să te oprești în Doamne iartă-mă din trăncănit! Să înțelegi că orice cuvânt pe care îl spui este o energie aruncată în exterior. Și tot acolo se va manifesta. 

Ai văzut și tu probabil că sunt oameni care adoră să se audă vorbind 🙂 Ia privește mai în profunzime în viața lor. Sunt fericiți? Sunt echilibrați? Au ordine în cap și în suflet? Știi deja că nu. Dacă este gălăgie în mental, va fi gălăgie și în interacțiunile umane.  

În practica yoga, folosim foarte des mantre, tocmai pentru a da un sens energiilor care ne ies pe gură. Cuvinte sacre pe care le rostim, nu small talk de doi lei, doar de dragul de a scoate sunete. 

Fie că practicanții au înțeles sau nu la nivel intelectual de ce facem asta, la finalul orelor de yoga, rareori mai simt nevoia să vorbească. Pentru mine, ăsta este cel mai bun indicator al calității practicii.

De ce căutăm liniște?

Te-ai întrebat de ce tot vrei să te duci în pădure să stai în liniște? Pentru că în capul tău e mega aglomerație și deja ai devenit agorafob. Dacă vrei liniște, fă-ți liniște. Poți să te duci sub o piatră în pădure, că populația în capul tău va veni cu tine 🙂 Până nu rezolvi zgomotul interior, nu vei scăpa nici de deranjul celui exterior.

Puterea cuvântului și magia liniștii sunt același lucru. Sunt fețe ale aceleiași monede, depinde unde te situezi tu în această dualitate. Ca de obicei, recomandarea este să te situezi central 🙂 Adică să rămâi centrat și să înveți când e momentul să vorbești și când e cazul să taci. 

Fă-ți obiceiul să vorbești cât mai puțin

În yoga, avem mauna ca practică esențială în procesele meditative. Adică taci, că oricum ce spui, spui degeaba. Măcar două ore pe zi. Învață să taci și să observi porumbelul care tocmai era să îți iasă pe gură. Este o practică foarte eficientă de conștientizare atât a proceselor mentale cât și a cantității uriașe de energie pe care o consumi.

Mai nimic din ceea ce spunem nu e musai să fie spus. Chiar și când ni se pare nouă că cineva are nevoie de o vorbă bună. Pentru asta există preoți, maeștri, oameni care nici măcar nu e nevoie să scoată un cuvânt pentru a-ți reda speranța. Tot ce poți să faci tu, muritorul de rând, este să stai și să asculți. Să asculți ca să înțelegi, nu să asculți ca să dai o replică. Asta e doar e chestiune egotică prin care vrei tu să pari deștept dând o replică inspirată. 

Nu totul are nevoie de cuvinte

Atunci când folosești cuvinte ca să descrii ceva sublim – o stare anume, iubire, recunoștință – acel ceva nu prea e din domeniul sublimului… 🙂 Tot ceea ce simțim de un nivel de conștiință în sus, nu poate fi descris în cuvinte. Sună destul de cinic, dar când cineva îți explică cu lux de amănunte ce a simțit în meditație sau cât de mult te iubește și de ce, să știi că nici nu a meditat și nici nu te iubește 🙂 E o struțo-cămilă acolo. Lucrurile astea nu au nevoie de cuvinte, explicații sau justificări. Ele există pentru că există, atât. 

Bineînțeles că îi mai spui omului o vorbă bună din când în când, dar nu face din asta un scop în comunicarea ta, dacă vrei să fie una sinceră. Cuvintele sunt folosite și pentru minciuni câteodată. Pe de altă parte, energia nu minte niciodată. Învață să îți asculți intuiția, mai degrabă, vei găsi mai mult adevăr acolo, în liniște.

Plus că atunci când ai găsit un om lângă care să stai în liniște și să tăceți împreună foarte sincer, vei ști că ai găsit adevărul.

Namaste! 

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *