Mă țin demult să scriu articolul ăsta și îmi aduc aminte de el de fiecare dată când primesc un mesaj de genul: “nu vin azi la studio, că mi-a venit menstruația”. Noi, femeile, avem o relație tare ciudată cu menstruația. O folosim ca scuză când nu avem chef să facem ceva, de cele mai multe ori.
Menstruația ca manipulare
Am fost învățate încă de când eram micuțe că suntem scutite de la sport sau de la orice fel de activitate care presupune efort atunci când suntem la menstruație. Și uite așa, găsim câte o scuză a unui comportament pe care altfel nu ni l-am permite. Dăm vina pe hormoni când avem toane emoționale de toată jena, când spargem frigiderul și nu ne putem abține de la carbohidrați și zahăr, când nu avem chef de sală, yoga, făcut curat etc.
Toate mamiferele femele au menstruație. Și nici o altă specie nu se bagă la netflix când sângerează. Ba dimpotrivă, nivelul de energie este mai crescut. Cum ar fi ca animalele sălbatice să nu mai alerge sau să nu mai plece la vânătoare în acele zile ale lunii? Pe cele domestice le-am mai prostit noi, oamenii, însă acolo, în mediul lor natural, mamiferele nu percep menstruația ca pe o boală sau vulnerabilitate, ci ca pe o perioadă firească a ciclului de viață.
Eu menstruez de 30 de ani. Every fucking 25 de zile. Am crescut făcând sport de performanță, deci scuza asta cu menstruația era anulată din fașă. Tu crezi că interesa pe cineva că în ziua meciului sau în vreun turneu eu eram “vulnerabilă”? Nu, eram obligată moral și fizic ca acolo pe teren să dau tot ce pot. Prin urmare, 30 de ani mai târziu, relația mea cu menstruația este una absolut firească, fără dureri și fără lamentări sau alintări.
Menstruația nu e o problemă fiziologică
Oi fi eu mai literară de felul meu, dar când aud “am probleme fiziologice” referindu-se la menstruație, mi se ridică sângele-n cap. NU, probleme fiziologice ai dacă NU îți vine menstruația. Cum poți să numești ceva atât de firesc și atât de eliberator în sine (detensionare, detoxifiere) problemă fiziologică? Păi să te ferească Șefu de probleme fiziologice adevărate. Deși dacă repeți mantra asta cu “am probleme” nu știu cât o să te ferească.
Și mai e ceva. Menstruația normală nu doare. Și dacă doare, doare puțin, iar dacă necesită vreo pastiluță, cedează la administrarea ei. Altfel, chiar ai probleme fiziologice și ai nevoie de un consult la cineva care să îți rezolve aceste probleme. Doar că și aici e un aspect important: noi, oamenii, mai ales femeile, nu prea știm să facem diferența între durere și disconfort. Disconfort e normal să existe, cam în toate situații de viață care necesită schimbare, durere nu prea…
“Da, dar mie îmi vine și mult. Și la mine e un picuț altfel, e totuși o diferență”. Da, mă. Tu, din miliardele de femele de pe pământ, ești diferită, deosebită. Nu vrei să parchezi și pe locurile destinate persoanelor cu handicap în perioada aia?
Sunt și excepții, da. Dar de accea se numesc excepții. Și la câte femei “altfel” am auzit, destul de sigur nu faci parte din ele.
Am mai scris pe aici despre tipologiile umane și, în general, lumea asta este împărțită în oameni care fac ce e de făcut și oameni care comentează și se lamentează. Relația cu menstruația nu ține de procesul fiziologic în sine, ci mai degrabă de calitatea mentalității. De jucător sau de comentator. Ca în orice joc al vieții 🙃
Ar fi un exercițiu foarte bun dacă ai reuși să fii sinceră și să analizezi de câte ori ai folosit menstruația ca scuză pentru a te fofila de la ceva. Sau sarcina. Sau luna plină. Sau mercur retrograd. Doar cu această sinceritate ai șanse de a intra “pe teren”. Altfel, vei fi fie rezervă în jocul vieții altcuiva, fie îl vei comenta de pe margine.
Namaste!
Table of Contents
Realitatea relativă
De fiecare dată când viața mă forțează să îmi scot nasul și fizicul din “bula” mea de oameni, realitatea mă lovește în toate plexurile nervoase
Aroganță sau încredere?
Este o linie foarte fină între aroganță și încredere în sine. Bine, fină pentru cei care își dau șansa să observe mediul și să se
Ahimsa – Să nu faci rău
Mi-am adus aminte că la începutul drumul meu de predare, indiferent că era vreo școală de yoga sau sesiuni regular, dădeam teme săptămânale pentru acasă.