Unul dintre principalele motive pentru care oamenii se apucă de yoga este stresul. Care poate însemna orice pentru fiecare dintre ei, însă, în linii mari, îl definim ca incapacitatea de adaptare la schimbările de mediu.
Pot să îți povestesc până mâine despre cum yoga te face mai adaptabil și mai puțin stresat, în general, cu condiția să o practici 🙃 Cu consecvență și determinare.
Continuăm povestea #NormalizeYoga, cu răspunsurile practicantelor de la studio în ceea ce privește relația cu stresul. Primul episod, aici.
Tu cum percepi stresul?
Evident că stresul, ca și plăcerea, durerea sau nivelul de toleranță sunt chestiuni de percepție și pot diferi semnificativ de la o persoană la alta, în funcție de structura interioară. Însă, pentru că vreau să îți arăt – din nou – că yoga este o activitate normală pentru oameni cât se poate de normali, îți las aici povestea lor cu percepția asupra stresului după o perioadă de practică yoga.
Întrebarea: Cum percepi stresul și relația cu munca după perioada în care ai practicat yoga? (specifică și perioada de practică, te rog)
Răspunsurile:
F.L: Am început practica yoga la inceputul lui ianuarie 2021, deci pot spune că sunt doi ani de practică la studio si, mai putin decât aș fi vrut, acasă. Chiar dacă am practicat puțin, relatia mea cu munca s-a îmbunătățit pentru că am înțeles și am început să pun în practică conceptul de dharma, încercând să găsesc un sens, un scop, o motivație în tot ce fac. Cred că și stresul nu-l mai transform în fiecare moment în frică, grijă sau mânie, pur și simplu am început să-l înțeleg, să-l conștientizez când este și să mă opresc folosind ceea ce am învațat la curs, adică să încerc să văd acea situație cu alti ochi dacă mă linistesc, si ma pot linisti folosind diferite tehnici, precum respirația, mauna, conștientizarea faptului că emoția durează 90 de secunde iar apoi trece și să nu las gândurile și mintea să creeze o poveste care ar putea fi o iluzie (maya).
S.C: Practic ședințele de yoga după programul de lucru, este o binecuvântare deoarece mintea mea se relaxează, de asemenea și mușchii spatelui, având în vedere că stau 9 ore pe scaun, asanele ajută. Când intru în studio, obișnuiesc să spun “acum mă simt foarte bine”.
A.T: După 5 ani de practică, stresul se gestionează cel mai bine când conștientizez că sunt pe care să o iau razna, respir complet până mă calmez, înteleg că ”nu este războiul meu” si că fiecare trebuie să își învețe lecțiile din propriile trăiri, oricât de dragi ne-ar fi și oricât de mult ne-am dori să le netezim drumurile prin experiențele noastre.
Relația cu munca e mai “prietenoasă”, deși sunt perioade în care devine mai tensionată în cazul unor termene limită. Zic eu totuși că nu mai sunt chiar atat de disperată și când nu mă simt productivă, pur și simplu îmi permit libertatea de a mă opri și de a face altceva ce mă bucură și mă relaxează mai mult.
R: Practic yoga de vreo 6 ani. În continuare mă confrunt cu stres și spasme, doar că acum le resimt din alte motive. Nu știu dacă schimbarea s-a petrecut din cauza practicii sau pur și simplu am îmbătrânit.
A.N: 2016-prezent. Relația cu munca e mai bună pentru că sunt eu detașată de ce se întamplă și nu mai iau multe lucruri personal… Și cu stresul la fel. Dacă fac o comparație cu perioada în care am început, e foarte bună relația mea cu “stresul”… suntem prieteni 😊
C.S: Am început la sfârșitul toamnei în 2021. Stresul nu mai este o problema, sunt detașată de ceea ce se întâmplă la muncă.
L.B: Perioada de practică depășeste în acest moment 4 ani. Cumva, practica asanelor și a meditațiilor au calmat mintea mea cea hiperactivă și hiper-reactivă. Dar efectele au venit calm, încet, prea încet, aproape pe neobservate.
Saltul calitativ mare l-am observat după lunile de practică Kundalini. Poate că practica de până atunci + cursurile urmate la Studio au pregătit sufletul-mintea-constiinta pentru trezirea – întâlnirea cu energia kundalini. Ea m-a ajutat să-mi răspund la întrebarea ce revenea destul de des, de ce fac ceea ce fac și de ce sunt atât de conștiincioasă.
J.P: Învățând să respir corect, îmi este mai usor să fac față provocărilor din activitatea mea curentă.
M.C: Am aterizat în fața studioului exact acum 2 ani si 4 luni. La acel moment, munca la birou și mai ales interacțiunea cu oamenii (clienti sau colegi) era una chinuitoare până la nivel fizic, simțeam în FIECARE CELULĂ fizică și emoțională atunci când ceva mă supăra sau nu îmi pica prea bine. Acum, deși nu stiu eu dacă am suficient de mult exercitiu la nivel fizic, dar simpla schimbare de perspectivă asupra realității în care trăiesc mă ajută să nu mai somatizez atat de mult micile mizerii încasate zilnic din toate sursele posibile. Mă supăr în continuare , caci mă încăpățânez să cred în idealuri umane si în modele de comportament acceptabile social, dar în afară de faptul că mental înregistrez tristetea conditiei umane în care mă scald, interiorul meu este constant, aproape neclintit, ca o mașinărie neafectată de mediile exterioare , care își vede în continuare de existența sa . Sunt linistită și aproape “serena” dacă este un cuvant corect folosit, chiar dacă în exterior sunt percepută de ceilalti la fel – supărată, negativistă, agitată etc. Poate așa mă exprim, nici nu-mi dau seama ce văd ceilalti, dar eu nu mai “simt” în interiorul fiintei mele aceasta agitatie , nu la fel.
M.T: Practic de 3 ani, timp în care mi-am dat seama că, de fapt, îmi place munca mea și acesta este drumul meu. Stresului îi fac față mult mai ușor.
C.M: Mă simt mai echilibrată emoțional (deși mai am derapaje) și cred că undeva în
psihicul meu, am căpătat o înțelegere mai profundă a ceea ce inseamna o putere mult mai mare care coordoneaza totul, spre evoluția noastră.
Normalize Yoga
Povestea #NormalizeYoga continuă. Mai sunt vreo 8 săptămâni de povestit – am ales să public un episod pe săptămână ca să aibă timp să se așeze informația. În cazul de azi, de ce unii aleg să se pastileze în lupta cu stresul și de ce alții au ales să nu mai ducă o luptă, ci să îi înțeleagă mesajele 🙂
Sunt două feluri de oameni în lumea asta socială, ca orice fel de manifestare a dualității. Ce încerc să îți explic prin acest serial este că toți suntem la fel, deși părem din două lumi paralele. Ne diferențiază doar deciziile pe care le luăm.
Să avem zile senine 🤍
Namaste!
Table of Contents
Karma succesului
Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde
Cine îți e dușmanul invizibil?
Din toate întrebările esențiale și existențiale pe care ți le-ai pus vreodată, ți-a trecut prin cap să identifici dușmanul invizibil din viața ta? Presupunând că
Limbajul sufletului
Ca de obicei, dilema mea interioară se referă dacă a luat-o lumea razna sau doar am început să văd eu mai clar cum e lumea,
Buna ziua,
Stau aproape si as veni la studiou. Nu am mai fost la yoga de 6 ani si as dori sa reiau. As dori sa stiu daca aveti program dupa ora 17 , cate sedinte pe saptamana, si cat e pretul.
Multumesc anticipat
Maria
Bună, Maria!
Mă poți contacta pe whatsapp la 0755010215 și îți voi da acolo ce detalii ai nevoie 🙏