Skip to content

Yoga în Constanța. De ce să practici și când

yoga in constanta

Orașul e din ce în ce mai razna, pare să fie într-o continuă degradare a valorilor și a conduitei sociale. Iar vara, e bomboana de pe colivă 🙂 De aceea, yoga în Constanța aproape că a devenit o necesitate. 

Faptul că sunt din ce în ce mai mulți practicanți și oameni deschiși la minte este absolut îmbucurător. Dacă ne uităm la triggerul care a declașat asta, nu mai e neapărat foarte roz. Dar orice monedă are două fețe, deci alegem să privim partea plină. 

Unde să practici yoga în Constanța

Păi, depinde ce cauți și în ce fază a drumului de auto-cunoaștere te afli. Scopul nu e să te aduc la mine, că plaja da, e mare, dar studioul e mic 🙂 Scopul e să te înțelegi tu, înainte să te aștepți să te înțeleagă alții.

Deci, cum spuneam, depinde în ce fază te afli. Dacă simți o oarecare chemare fizică, fie printr-o somatizare, fie prin amorțirea corpului, poți să începi fără grijă cu yoga posturală. Găsești un instructor/profesor cu care rezonezi cât de cât, faci asanele, înveți să respiri și te duci acasă. Și dacă rămâi în etapa asta niște ani sau pentru totdeauna, tot ai făcut ceva în plus pentru tine.    

Ba chiar se recomandă să începi cu yoga posturală. Dacă au trecut ani sau zeci de ani în care ai acumulat tristețe, furie, frustrări, toate acestea au avut un efect asupra corpului fizic. Este recomandat să eliberezi aceste tensiuni din corp iar mai apoi poți să accesezi sfere mentale sau emoționale. Nu poți să fii o bombă cu ceas și să îți cauți liniștea în meditație. Aia e doar o fugă.

Dă-i cu asane și tremor în contracții izometrice și mai vorbim despre meditație după ce acestea vor înceta și corpul va fi eliberat într-o oarecare măsură. 

Diferența între Hatha Yoga și versiunile mai noi ale practicii

Hatha se referă la toată practica posturală și include și stilurile mai noi ale practicii care au atenția îndreptată spre corpul fizic. Efectele practicii posturale sunt psiho-somatice, prin urmare conștientizarea lor este una subtilă și se rafinează odată cu consecvența în practică. După fiecare asană, este nevoie de cel puțin jumătate de minut de conștientizare la nivel subtil. 

Vinyasa, Ashtanga sau orice altă practică ce include un flow poate fi susținută calitativ după ce ai obținut deja controlul total asupra respirației, iar conștientizarea vine odată cu menținerea asanelor. Altfel, devine un fel de exercițiu cardio, care, deși e recomandat, nu are nici o treabă cu yoga.    

De ce să practici yoga în Constanța

Așa cum spuneam și la început, este deja o necesitate. By default avem tendința să păstrăm atenția în exterior, asupra mediului și a oamenilor. Dacă mediul este unul toxic (nu ne face bine), evident că și interiorul se va intoxica. Nu e ca și când ai trăi în vârful muntelui, alături de oameni calmi și decenți. Nu, locuiești în Constanța, te papă țânțarii, șobolanii și căpușele, iar în trafic dai în fiecare zi de zece melteni și cinci turiști rătăciți pe contrasens (nici nu e greu, la cum se schimbă sensurile unice 🙂 )

Toate aceste aspecte ale existenței tale sociale nu au cum să nu își pună amprenta asupra ta. Dacă mai pui la socoteală și o pandemie, valul 4, 5, 10 și eventual ceva disconfort relațional, ai nevoie urgent de o cale de regăsire. Nu spun că yoga este singura cale, dar pentru omul ancorat în rațional, intelect și ego este cea mai ușor de abordat și înțeles. 

Ce fel de yoga să alegi

Am mai scris aici despre cum îți alegi instructorul și de ce anume să te ferești. Dacă ești la începutul căutării tale spirituale, du-te spre o practică posturală, că altfel va fi prea mult de digerat și fie o să ai senzația că o iei razna, fie vei renunța destul de repede. 

Oricât de tentant ar suna, evită la început de drum practicile puternice – Tantra, Kundalini. Sunt absolut minunate, dar e nevoie să fii pregătit nativ pentru ele sau prin practică. Ferește-te de marketingul în care ți se spune că practica X este pentru toată lumea. De fapt, ar fi bine să eviți complet acel loc. Nici o practică spirituală nu e pentru toată lumea.   

La fel de important este să îți răspunzi singur(ă) la întrebarea: “de ce fac asta?” Care este scopul căutării tale? Ce răspunsuri cauți? De ce? 

Răspunde-ți zi de zi, din ce în ce mai profund, iar undeva pe parcurs vei știi exact de ce și de cine ai nevoie.

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
realitatea

Realitatea relativă

De fiecare dată când viața mă forțează să îmi scot nasul și fizicul din “bula” mea de oameni, realitatea mă lovește în toate plexurile nervoase

Read More »
ahimsa

Ahimsa – Să nu faci rău

Mi-am adus aminte că la începutul drumul meu de predare, indiferent că era vreo școală de yoga sau sesiuni regular, dădeam teme săptămânale pentru acasă.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *