Skip to content

Feminismul toxic

Feminismul

Daaaa, știuuu, feminismul e un subiect extra sensibil, de ce m-aș apuca să scriu despre așa-ceva? Răspunsul pe scurt este că nimic nu e mai toxic decât un curent prost înțeles care naște victime și agresori deopotrivă. Cum ar fi mișcarea astea feministă din ultimii ani. 

Ca să mă fac bine înțeleasă de la bun început, nu am o problemă cu mișcarea în sine. Deși și MISA tot o mișcare a fost… Am o problemă cu discriminarea reală pe care tocmai protagonistele feminismului o fac. Am o problemă cu ipocrizia victimizării sub o etichetă a egalității care nu a existat niciodată. Am o problemă cu impostura și cu crearea unor paradigme toxice care nu fac altceva decât să ridiculizeze femeia decât s-o împuternicească.

De ce există feminismul?

Înțeleg mișcarea care a luat amploare pe undeva prin secolul 19. Da, atunci exista o tendință de promovare a patriarhatului și de anulare a capacității femeilor de a se dezvolta și de a își câștiga independența – emoțională sau financiară. Dar două secole mai târziu încă să strigi din gură de șarpe că ești asuprită, înseamnă că ai rămas cu un ușor retard de 200 de ani.  

Și ca să nu mai zici că sunt hater, îți dau exemplul meu. Lucrez de la 16 ani într-o lume a bărbaților. Ani buni de zile am lucrat pe secția sport a unui departament de știri, având colegi doar bărbați, intervievând doar bărbați, având o conducere formată exclusiv din bărbați. M-au respectat și i-am respectat fără să am feminismul în gură la două fraze. Am colaborat, ca oameni, nu ca femei și bărbați. Ne-am tratat ca egali în raport cu propriile competențe, nu cu genul cu care ne identificam.  

Am bine peste 20 de ani în câmpul muncii și nu am avut niciodată bețe în roate că sunt femeie. E adevărat că am ajuns și în instanță pentru discriminare la un fost loc de muncă, dar asta s-a întâmplat pentru că fostul meu șef ar fi vrut să fu*ă orice are puls. Nu că am fost eu asuprită că-s femeie. În afară de acest incident, nu am avut nici piedici, nici beneficii pentru faptul că am pisicuță și ovare. Sau tocmai asta este problema… a beneficiilor? 🙂 

Era matriarhatului

Dacă e să fim complet sincere, brutal de oneste, patriarhatul nu mai există demult… dacă a existat vreodată. Femeia este oricum cea care face legea, în casă, în nucleul de bază al societății, familia. Nu contează cât e de șmecher bărbatul, când femeia zice ceva, păi e bine să fie ca ea. Îți dau exemplul Elenei Ceaușescu dacă nu poți să ieși din filmul ăsta cu feminismul altfel. 

Și nu doar Ceaușeasca, ci și tu, cea care citești acum, ai avut cel puțin un moment de manipulare emoțională asupra bărbatului de lângă tine. Doar că ai devenit “feministă convinsă” atunci când bărbatul de lângă tine s-a săturat de manipulare și ți-a tăiat macaroana abuzului emoțional/ fizic/ financiar. Atunci ai început să te convingi singură că ești asuprită, că ești victimă și că îți sunt încălcate drepturile. Deci ai continuat manipularea, doar că acum o faci la scară mai largă, sub umbrela feminismului.  

Desigur că nu este loc sau explicație pentru abuz de nici un fel. Dar cine te împiedică să te distanțezi de o situație abuzivă? Ah, da. Trauma. Uitasem 😅 Cine te împiedică să îți faci munca evolutivă pentru a depăși tiparele “traumei”? Cine te oprește să devii independentă, dacă asta îți dorești? De ce vezi opresiune în masă asupra femeilor, când, de fapt, noi suntem cele care conducem lumea? 

"Există un loc special în Iad pentru femeile care nu susțin alte femei" - Audrey Hepburn

Perfect adevărat. La fel cum există un loc și mai special pentru femeile care susțin alte femei în abuz, toxicitate și manipulare. Un loc special pentru cele care știu că ceea ce susțin este greșit, dar le validează cumva propriul comportament. Un loc și mai special pentru cei și cele care nu susțin oameni, valori înalte, principii etice, ci discriminează pe bază de sex. 

Am mai scris aici și aici despre energia feminină. Cea adevărată, care nu are nevoie de “mișcări” sau garagață. Femeia nu are nicio treabă cu feminismul. Are treabă cu emoțiile, introspecția, creșterea, evoluția. Și, cum am mai spus, nimic altceva în afară de neacceptarea propriei responsabilități, nu îți poate pune bețe în roate că ești femeie.

Identificarea asta cu sexul, genul, locul de muncă, așa-zisul statut social este o prosteală cu un preț foarte mare la final. Îți dă senzația că ești cumva specială și te identifici cu asta până când devii extrem de agresivă și non-feminină. De exemplu, dacă îți spun acum că și pisica are 6 tâțe, nu două, ca tine, și nu se laudă cu asta, vei sări ca arsă. Deși ce ți-am spus eu este un adevăr al naturii pe care nu au cum să îl contrazici. Dar pentru că singura ta monedă de schimb este fizicul, te cred și eu că te simți amenințată.

Evident că poți extrapola asta către orice altă monedă de schimb, către orice altă identificare, către orice alt sex. Oamenii devin defensivi în ariile în care își cunosc limitările, dar vor să le acopere. De exemplu, cei care se laudă cât sunt de deștepți și cât de proști sunt oamenii, își cunosc foarte bine impostura bazată pe un IQ și cunoaștere scăzute. Cei care se laudă cu banii și avuțiile lor, cunosc prea bine modalitatea în care au făcut banii cu pricina și vor să epateze pentru a nu se prinde lumea că ei, în esență, habar nu au să facă bani corect și organic. De obicei se laudă cu banii altora 🙃

Cum spuneam, lista poate continua la nesfărșit. Dar revenind la feminismul toxic, în toată povestea asta, cei mai descriminați sunt bărbații. Iar atunci când identificările tale te fac să discriminezi sau să nu ajuți un om, valoarea principiilor cu care te identifici devine egală cu zero. 

Alege-ți principiile corect. Dacă nu știi cum, au fost scrise în Yamas și Niyamas în urmă cu mii de ani.

Namaste!

P.S: Moș Crăciun nu e nici femeie și i se spune și că e bătrân 😲 Îți dai seama ce ofensă?  

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
calatoria

Călătoria

Fie că suntem sau nu conștienți, cu toții ne aflăm pe un drum. Unii îi spunem resemnați soartă, alții îi spunem, plini de speranță, destin.

Read More »

1 thought on “Feminismul toxic”

  1. Dan Lucian Vdovicenco Udrea

    Foarte mișto articol sunt satul pana în gat de refrenul: bărbatul este întotdeauna devina femeia este întotdeauna divina nimic mai fals.Sunt satul pana în gat de fițe , figuri bă§inele feministelor :Totul ni se cuvine pentru ca avem vagin !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *