Skip to content

Efectele yoga asupra corpului – #NormalizeYoga

Efectele yoga

Deși practica yoga a fost creată și înțeleasă ca ceva mult mai profund și mai subtil, scopul final al acesteia fiind atingerea unei stări permanente de supraconștiință, efectele yoga asupra corpului nu sunt nicidecum de neglijat. În ultimii zeci de ani, practica a fost folosită în culturile vestice în primul rând ca terapie adjuvantă în diferite dezechilibre psiho-somatice, pentru că deh, suntem cultural predispuși să ne vedem în planul fizic și mental mai degrabă decât entități spirituale. 

Iar până într-un moment “T” al vieții, acesta nici nu este neapărat un lucru rău. Da, stratul de suprafață este format din “cărnițe” pe care deși nu le luăm cu noi după, sunt o extensie a conștiinței fiecăruia dintre noi. Plus că avem nevoie ca acest corp fizic să fie sănătos pentru a putea susține evoluția subtilă a conștiinței 🤍 Deci este aboslut firesc și să încercăm să măsurăm efectele yoga asupra planului fizic.

Efectele yoga în planul fizic

Continuăm campania #NormalizeYoga, cu episodul #3, în care participantele la clasele de la studio au răspuns la întrebarea “Care sunt efectele asupra organismului după practică? Somn, digestie, mobilitate articulară, dureri de cap, imunitate etc“.

Răspunsurile anterioare le găsești aici și aici, unde oamenii îți explică normalitatea lor și a practicii 🙂 

Deși complet diferite de la un practicant la altul, efectele yoga în corp arată cam așa:

F.L: “După practica de la studio și după cea de acasă, obligatoriu apare o stare de bine, o stare de liniște mentală și o încarcare cu energie. Practica de acasă are loc  dimineata și încarcarea cu energie este bine-venită. În general, relația cu somnul s-a îmbunătățit pentru că am îvatat să folosesc mantra so-ham și astfel să-mi alung gândurile. Într-adevar, mobilitatea articulara s-a îmbunătățit, digestia de asemenea, în conditiile în care trecerea timpului și-a lăsat mici amprente peste corpul meu. Nu am dureri de cap pentru că nu cred în ele.

S.C: “Practica de joi după-amiază este de detoxifiere, așa am simțit că este nevoie, iar organismul meu îmi mulțumește, deoarece curăț toxinele la nivel corporal și mental

A.T: “Dintotdeauna am avut o relație bună cu somnul, dar de când practic yoga, s-a îmbunătățit calitatea lui. Respirația alternativă la culcare este cel mai bun somnifer, indiferent de gândurile sau grijile care e posibil să apară în unele momente din viata. În ceea ce priveste digestia, am înregistrat cele mai minunate progrese, am uitat ce înseamna constipatie 😊 Mobilitatea articulară e clar superioară și în plus am reușit să dezvolt niste grupe de muschi pe care nu credeam că le voi avea vreodată cât de cât antrenate (brate, umeri, spate). Bonus: pornind de la uddiyana bandha am reusit în câteva luni să rezolv diastaza abdominală instalată confortabil dupa 2 sarcini cu copii dolofani.

Nu obișnuiesc să am dureri de cap, dar recunosc că atunci cand se mai întâmplă, mai întai fac niste asane recomandate pentru așa ceva, mut gândurile de la ce bănuiesc că îmi provoacă starea neplacută și doar în ultimă instanță apelez la un medicament. Și durerile de coloana provocate de pozitii incorecte sau efort se rezolvă tot cu asane dedicate si functioneaza garantat, în două, maxim trei zile (în cazurile urate) sunt ca nouă.

Despre imunitate îmi este greu să mă exprim, dar presupun că odată ce am rezolvat partea de constipație, e un aport de rezistență la ce vine dăunător din mediul exterior.”

R: “Nu mai am durerile de cap pe care le aveam acum ceva ani. În ultimele luni, imunitatea mea a fost foarte scăzută, în ciuda faptului că în ultimul an am avut cea mai susținută practică. O schimbare pe care o pot lega În mod direct de ședințele de yoga constă în postura îmbunătățită și în modul cum respir. Acest lucru se vede cel mai bine la primele ședințe de yoga după o pauză.”

A.N: “Cu somnul nu aveam probleme nici înainte, digestia foarte bună, dureri de cap încă mai am. Imunitatea zic că e ok (am trecut perioada de covid cu uleiuri si odihnă)..Cu voință am recuperat mult…

C.S: “Am slăbit 8 kg, am o greutate constantă, dorm bine, a crescut mobilitatea, starea de bine a crescut, nu mai am dureri articulare.”

L.B: “Calitatea somnului n-aș spune că s-a îmbunătățit. Sau poate corpul nu mai are nevoie de atât de multe ore de somn?! Dar nici nu aș acuza practica pentru calitatea – cantitatea somnului. Mai degrabă rămășitele de gânduri toxice. Cam la fel stau lucrurile și cu digestia. Nu s-au schimbat multe în această latura functionala a corpului. Referitor articulatii – poate aici as putea mentiona o mentinere – ameliorare a functionalității. Ținând cont de vârstă și de transformările prin care trece corpul, pot admite că lipsesc durerile de care se plang cele mai multe din cunostintele mele.

Cea mai spectaculoasa îmbunătățire am constatat-o la imunitate. Ținând cont de perioada COVID și gripele ce au urmat, parca am fost în planuri paralele. Ne-am văzut dar nu ne-am întâlnit. Mi-a fost și teamă să spun în gura mare aceste adevăruri. Dar în sinea mea nu am putut să nu le constat. Deci Da, la imunitate practica a ajutat foarte mult. Poate acolo aveam cea mai mare nevoie ?!”

J.P: “Am o mobilitate mult mai bună și reușesc ăa adorm mai ușor dacă practic yoga Nidra.

M.C: “Corpul meu s-a restructurat. Nu știu cum să definesc acest fenomen, poate
este doar în capul meu, dar e ca și cum s-a absorbit în el însuși și s-a așezat
altfel în jurul axei lui, fără ca eu să fac ceva în mod special pentru asta. Din momentul în care am început practica, nu am mai reținut apa la fel, nu am mai înregistrat cresteri în greutate nejustificate, digestia este mai bună.
Nu stiu ce să zic despre somn, la mine a dispărut, dar oricum nu îmi mai trebuie așa de mult ca inainte, pot să nu dorm toata noaptea sau 1-2 ore doar si apoi să funcționez foarte bine.”

M.T: “Mă simt excelent!

C.M: “Nu îmi dau seama, nu e ceva atât de evident, poate am mai multă mobilitate
articulară.”

Normalize Yoga măcar pentru corp

Efectele yoga în corpul fizic ți-am spus deja că diferă de la un practicant la altul. Asta pentru că yoga este o practică adaptogenă, adică va lucra fix acolo unde ai tu mai multă nevoie de asta. După ce va destructura acea structură deficitară, desigur, făcând loc pentru o fundație sănătoasă – referindu-mă aici în special la imunitate 🙃

În ceea ce privește somnul sau redefinirea somnului în perioade mai scurte, pentru practicanții orientați mai degrabă spre planurile spirituale și energetice, efectele yoga duc mult în această zonă. În sensul că suprarenalele nu mai muncesc la fel de mult ca la oamenii stresați tot timpul de viață, prin urmare, e firesc să scadă și necesitatea timpului de odihnă, lăsănd loc timpului de meditație ❤️

Articolul de săptămâna aceasta din #NormalizeYoga este fix explicația pe care încerc să o dau cursanților care se frustrează că nu au același răspuns la practică. Efectele yoga se mulează pe “materialul clientului”, iar pentru că, din fericire, suntem diferiți, este absolut firesc ca și fizicul și mentalul să reacționeze diferit. Dar normal 😇

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
realitatea

Realitatea relativă

De fiecare dată când viața mă forțează să îmi scot nasul și fizicul din “bula” mea de oameni, realitatea mă lovește în toate plexurile nervoase

Read More »
ahimsa

Ahimsa – Să nu faci rău

Mi-am adus aminte că la începutul drumul meu de predare, indiferent că era vreo școală de yoga sau sesiuni regular, dădeam teme săptămânale pentru acasă.

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *