Skip to content

O viață cu discernământ

discernamânt

În practica yoga se vorbește foarte mult despre discernământ. Viveka este facultatea de a discerne adevărul de minciună, binele de rău, de a judeca și de a aprecia lucrurile la adevărata lor valoare. Nu, nu merge tot timpul fără judecată și să iei lucrurile așa cum vin. Acesta este mai degrabă un principiu fake din toată povestea asta new age, care nu te va duce nicăieri.

Evoluția necesită discernământ

Este un interviu foarte bun cu Val Voicu pe care poți să îl citești aici. Se vorbește și despre discernământ și despre cum a ajuns domeniul ăsta de mindfulness o industrie foarte profitabilă, pe barba celor mai slabi de înger și fără valori solide. Am mai scris de (prea) multe ori despre asta ca să mai am ceva de adaugat acum. M-am bucurat cumva că a venit povestea cu pandemia pentru că asta a facut cumva o selecție naturală, atât a profesorilor cât și a practicanților de yoga. A rămas în pioare doar cine a avut coloana vertebrală suficient de solidă 🙂

Revenind la discernământ, acesta se capătă odată cu practica. Chiar dacă alte curente spirituale nu pun neapărat foarte mare accent pe acest subiect, este una dintre cele două calități de bază ale practicii, alături de disciplină/determinare. Nu ai cum să ai măcar pretenția de evoluție dacă iei de bune toate truismele pe care le debitează vreun “iluminat”, fără să le treci prin filtrul minții. Desigur, asta presupune să ai un filtru. Sau minte.

Nu lua de-a gata tot ce auzi

Deși atunci când predau vreau să trezesc partea intuitivă și mintea abstractă a oamenilor pe care îi am în față, întotdeauna am apreciat oamenii raționali, înclinați spre supra-analiză și cercetare. Sunt oamenii care ridică din sprâncene atunci când le dau o informație pe care nu o aveau și nu o digeră pur și simplu. Caută, citesc mai departe, verifică acolo, în sertarele lor mentale dacă este o parte din ei care rezonează cu acea informație. Iar mai departe, o digeră dacă e de digerat sau o dau la o parte dacă le dă cu virgulă. 

De altfel, experiența la studio mi-a demonstrat că aceștia sunt oamenii care vor avea cea mai bună și constantă evoluție la nivel de conștiință. Cei care nici nu neagă, nici nu acceptă din prima ce vine spre ei. Își iau timp pentru ca mintea abstractă să se formeze, știu – măcar intuitiv – că pentru asta e nevoie de practică și că peste un an vor avea o altă viziune. Sunt oamenii care își iau doar ce le trebuie în acest moment al drumului. 

Eu, ca ghid, nici nu aș avea ce să fac cu cineva care ia de-a gata tot ce spun, fără pic de discernământ. Știu că nu vom merge prea mult timp umăr la umăr. Pentru că așa cum mă cred pe cuvânt pe mine, pot crede pe cuvânt pe oricine altcineva care le promite “iluminarea în zece pași”.

Calitatea umană

Ce este bine să ai tot timpul în vedere este că și tu, dar și cei care te ghidează sunt oameni. Perfect imperfecți, năuciți de cotidian și de propriile gânduri și trăiri. Instructorii de yoga, preoții, profesorii de orice fel. Atâta vreme cât îi vezi locuind în urban, cu proiecte, familie, agățați cumva de mundan, nu vor fi perfecți atunci când se prezintă în fața ta. Pentru că nu au reușit încă să atingă perfecțiunea, deși lucrează în fiecare zi la asta. 

Cei care au atins perfecțiunea, maeștrii autentici, sunt departe de mijlocul orașelor. Îi găsești în mănăstiri, ashramuri sau în pustietate. Și chiar dacă s-ar întoarce în urban, crezi că te-ar accepta ca discipol? Crezi că ar accepta scuzele pentru care amâni meditația și practica de zi cu zi? Crezi că ar fi ok pentru ei să nu te prezinți la curs pentru că ți-a pus Anaf-ul o poprire, de exemplu? 🙂 

Vezi? Atragem ceea ce suntem, de fapt. Ceea ce este minunat  ❤️

Desigur, mai sunt și cei care nu au nimic vocațional în direcția asta și nici măcar nu lucrează la povestea asta cu perfecțiunea, pentru simplul motiv că diploma lor de instructor, preot, profesor este suficientă și le dă cine știe ce autoritate sau putere. Dar nu despre ei este vorba aici, deși reprezintă o majoritate îngrijorătoare: oameni fără har, fără nici un Dumnezeu care îți vorbesc despre smerenie, credință și Univers.  Oameni care vor continua să existe, tocmai pentru ca tu să înveți să îți folosești discernământul.

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
karma

Karma succesului

Cred că succesul și karma sunt două dintre cele mai marketate concepte din industria asta a spiritualității. Pentru că da, a devenit o industrie, unde

Read More »

2 thoughts on “O viață cu discernământ”

  1. Pingback: Vinovăția - Mihaela Dragomir

  2. Pingback: O nouă lume - Mihaela Dragomir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *