Skip to content

Crezi în destin sau în liberul arbitru?

Destin

Am tot digerat povestea asta cu destin vs. liber arbitru câțiva ani buni și am readus-o pe tapet odată cu Sankalpa 2023, evenimentul de setare a intențiilor pentru noul an de la studio. Și am ajuns la concluzia că povestea cu destinul și fatalitatea nu face altceva decât să te priveze de responsabilitate. 

Desigur, poate fi tentant să crezi că nu poți să schimbi nimic, prin urmare să dai vina pe Divinitate pentru orice derapaj din viața ta. Dar este, în egală măsură, extrem de limitativ să mergi în virtutea inerției pe o cale pe care nu vrei să mergi.

Omul este creatorul propriului destin

Sigur că te ajută și Divinitatea în sensul acesta. Desigur că există și consecințe ale vieților tale anterioare pe care este nevoie să le reglezi în aceasta. Sigur că ai niște karmă de ars și că vei fi nevoit/ă să treci prin anumite situații care să îți dezvolte niște calități care altfel nu s-ar dezvolta. Asta este partea de destin.

Pe de altă parte, ți s-a dat o minte și o putere a gândurilor pe care să le folosești. În anumite curente, acestea se numesc liber-arbitru. Trebuie să fii cel puțin ignorant să crezi că dacă așa ți-e scris, nu poți avea nici un control asupra vieții tale. Acesta este un fatalism care va duce la inerție, stagnare și nefericire profunde. Și nici un curent spiritual nu știu să promoveze stagnarea.

Ai libertatea să devii creator. De fapt, de asta ai fost creat. Pentru creația însăși. “După chipul și asemănarea” Divinității. Nu ești lăsat random pe planetă, născut doar ca să mori la un moment dat. Ci ai fost adus aici pentru a face alegerile corecte. Altfel spus, atunci când ai senzația că “Dumnezeu te iubește” este pentru că ai făcut alegerile corecte. Și da, te iubește fix pentru asta.

La polul opus, când spui că ai numai ghinioane, că ai un destin de tot rahatul, că nu poți să schimbi nimic, atunci ai făcut alegerile greșite. Nu e cine știe ce filozofie de înțeles aici. Dacă ți-e bine, ai făcut bine, dar ți-e rău, ai făcut rău. 

Schimbarea este simplă

Nu ține nici de vârstă, nici de nivel de educație – la cea formală mă refer – nici măcar de cine știe ce capacități energetice dezvoltate. Felul în care devii stăpânul propriului destin ține de o decizie asbolută pe care alegi să o iei sai nu. Vrei să trăiești ca și până acum sau vrei ca viața ta să arate mai bine? Dacă ești suficient de motivat de această decizie, schimbarea este simplă. Nu ușoară, dar simplă.  

Odată ce ai luat această decizie, Universul va avea grijă să îți ofere ce ai nevoie pentru viața pe care o dorești. De exemplu, dacă ești mai timid/ă din fire, îți va da situații în care vei fi nevoit/ă să îți găsești curajul, să îl aduci din stare latentă în conștient. Dacă vrei să ai o viață plină de iubire, îți va da situații în care să înveți iubirea necondiționată. Dacă vrei să ai o viață cu oameni drepți și principiali în preajmă, ți vor da experiențe de nedreptate și abuz tocmai ca să știi de ce tipar să te ferești pe viitor. Și tot așa 🙂

Dacă rămâi tot timpul prezent și conștient de aceste evenimente exterioare, vei cultiva în scurt timp calitățile de care ai nevoie pentru ca viața ta să arate așa cum vrei. Din când în când, vechile Samskaras – tendințele mentale vechi – își vor face simțită prezența. Vor încerca să te tragă înapoi prin îndoială, reacții emoționale neconforme, tipare comportamentale. Cu suficient efort de voință, vei reuși să treci peste ele, formând gânduri noi, automatisme mentale mai curate și evolutive. 

Începe cu noul an

Din fericire, ne aflăm într-o perioadă în care crearea unui destin așa cum îl dorești, este mult mai la îndemână. La final de an este mult mai simplu să faci și o analiză a anului ce a trecut, dar și să setezi niște obiective ale anului ce urmează. Ia-ți câteva momente să treci în revistă cum ți-a fost anul 2022. Și apoi, scrie ce vrei de la anul care urmează. Poți folosi un mic ghid de setare a intențiilor de aici

După cum deja știi, scriu și vorbesc din ceea ce trăiesc. Astfel că sunt exemplul viu al simplității schimbării și a determinării destinului. Pentru mine, anul 2022 a fost cel mai bun an din viața mea. Așa am spus și în 2021 și, în general, este din ce în ce mai bine. Dar este așa pentru că nu mă mai feresc de spasme. Nu mă mai feresc de “greu”, nu îmi mai doresc banalul și mediocritatea în care să mă odihnesc până la inerție. 

Am înțeles în ultimii ani că un an fără “spasme” este un an pierdut din viață. Un an fără provocări este un an în care nu am învățat nimic. Așa zisul “an sabatic” la care văd că visează cu ochii deschiși muți oameni, este o pierdere de timp, o irosire a oportunității de a învăța și de a servi oamenii, în același timp. Dacă poți să spui la finalul anului “băi, ce an a fost ăsta”, indiferent că te referi la el ca negativ sau pozitiv, felicitări, ai trăit!

Fiecare are viața pe care o merită. Iar meritocrația stă în gânduri, în acțiuni și în felul în care înțelegem consecințele acestora. Iar toate astea se pot schimba. Dacă îi vei spune destin sau soartă, asta în sine are consecințe. Fă-ți treaba, arde-ți karma, învață din experiențe fără să te blochezi emoțional în trecut. Și așa vei redeveni stăpânul propriului destin.

Poți începe cu Sankalpa 2023 – am urcat pe youtube meditația de la studio de pe data de 24 decembrie. Recomandarea mea este să insiști cu practica până la finalul anului și câteva zile după aceea. 

Namaste!

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
obsesie

Obsesie vs Obiectiv

În curentele acestea new age se tot vorbește despre setarea intenției sau a obiectivului. Ceea ce e fair, avem nevoie de o locomotivă, plus că

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *